Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Σοκ(!!!): Υποβάθμιση της Ελλάδας από αναπτυγμένη σε «αναδυόμενη αγορά»


Την επαναταξινόμηση της χώρας μας από ανεπτυγμένη σε αναδυόμενη αγορά, αποφάσισε το σημαντικό αμερικανικό ταμείο διαχείρισης κεφαλαίων Russell Investments, «σε μια πρωτοφανή κίνηση που αντικατοπτρίζει την «ατυχή οικονομική δίνη» της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει απειλήσει το μέλλον του ευρώ», αναφέρει η εφημερίδα Telegraph.

Η Russell Investments, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ακίνητη περιουσία, δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία από τότε που αποκάλυψε τα μη βιώσιμα επίπεδα του δημόσιου χρέους της, το 2009, έχει καταστεί «παγκόσμια ανησυχία».

Η εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η Ελλάδα, την οποία η Russell χαρακτήρισε ως «ανεπτυγμένη αγορά» το 2001, βρίσκεται σε πορεία επαναταξινόμησης σε αναδυόμενη αγορά από το 2010, αφού απέτυχε στα επιχειρησιακά και μακροοικονομικά τεστ κινδύνου της Russell, όπως το κατά κεφαλήν εισόδημα, τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς και το επίπεδο του όγκου των συναλλαγών, οι οποίες καθορίζουν την οικονομική υγεία και το στάτους των χωρών.

Οι διευθυντές της Russell, μετά από αυτήν την ανακατάταξη, θα είναι υποχρεωμένοι να προχωρούν σε αγοραπωλησίες μετοχών, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα κριτήρια των κεφαλαίων της εταιρείας.
Σε ένα 10σέλιδο υπόμνημα, σχετικά με τον υποβιβασμό της Ελλάδας, ο Ματ Λίστρα, ανώτερος αναλυτής έρευνας της Russell, δήλωσε: «Από τότε που η χώρα άρχισε να αποκαλύπτει τα μη βιώσιμα επίπεδα του δημόσιου χρέους της, το 2009, έχει μπει σε μια ατυχή οικονομική δίνη που κατά καιρούς έχει απειλήσει να διαλύσει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση».

Πρόσθεσε ότι παρά τις αρκετές διασώσεις και τις προσπάθειες να αποφευχθεί μια οριστική ελληνική πτώχευση, «κάθε ευκαιρία στην ελληνική οικονομία εκθέτει πλέον σε εγγενώς υψηλότερους κινδύνους τους παγκόσμιους επενδυτές».

«Κατά τη διάρκεια των δικών μας αξιολογήσεων κινδύνου της παγκόσμιας αγοράς, για το 2013, όταν αξιολογήσαμε εκ νέου τα δύο προφίλ κινδύνου, η Ελλάδα απέτυχε και στα δυο τεστ», αναφέρει το υπόμνημα.

Η είδηση έρχεται την ίδια στιγμή που αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιστρέφουν στην Αθήνα για να εκτιμήσουν τις επιδόσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο ενός σχεδίου διάσωσης, καθώς η κυβέρνηση υποβαθμίζει την προοπτική των απολύσεων στον δημόσιο τομέα.

Η Ελλάδα που βρίσκεται στην έκτη χρονιά ύφεσης, έχει συμφωνήσει να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας κατά 150.000 υπαλλήλους μέχρι το 2015 και να μειώσει το μισθολογικό κόστος, κυρίως μέσω της φθοράς: για κάθε 10 άτομα που θα φεύγουν, θα γίνεται μία νέα πρόσληψη.

Η Russell αναγνωρίζει ότι υποβιβάζοντας την Ελλάδα σε αναδυόμενη αγορά θα προκαλέσει ερωτήματα γιατί δεν έπραξε το ίδιο και για την Πορτογαλία και την Ισπανία, δύο ακόμη χώρες της ευρωζώνης με προβληματικές οικονομίες.

«Αν και οι δύο αυτές χώρες έχουν τα προβλήματά τους και ενώ δεν είναι απρόσβλητες από μια ενδεχόμενη αλλαγή στο στάτους κινδύνου, δεν έχουμε δει τον ίδιο βαθμό παρακμής, όπως έχουμε παρατηρήσει στην Ελλάδα - ούτε την ίδια αύξηση κινδύνου», ανέφερε η δήλωση.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που υποβάθμισε η Russell από αναπτυγμένη σε αναδυόμενη αγορά.
Οι δείκτες της Russell περιγράφουν μια τριετή πορεία προς την ενδεχόμενη ανακατάταξη μιας χώρας, κρίνοντας αν έχει γίνει περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνη για τους επενδυτές.

Η ανακοίνωση ανέφερε: ότι «η μεθοδολογία της Russell επιβάλλει στις ανεπτυγμένες αγορές να είναι, σε γενικές γραμμές, λιγότερο ριψοκίνδυνες και πιο αποτελεσματικές στις συναλλαγές».

Πηγή: Εθνος, Telegraph

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India