Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Επιστολή του επικεφαλή της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ κ. Καρατσή Πανίκου για το θέμα των ΤΕΙ Αγίου Νικολάου


ΔΗΜΟΣ  ΑΓΙΟΥ  ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο
Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
Πρόεδρο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ κ. Φώτη Κουβέλη


Κύριε Υπουργέ

Ένα σχέδιο «Αθηνά» για την Παιδεία, ήταν αναγκαίο και σίγουρα το στηρίζουμε.
Η μέχρι σήμερα, από κάθε άποψη διάταξη, του χάρτη Παιδείας στη χώρα μας, απαντούσε ίσως κατά κύριο λόγο στις ανάγκες της εκάστοτε κυβέρνησης και λιγότερο στις πραγματικές ανάγκες της χώρας.
Στον όποιο σχεδιασμό έγινε μέχρι σήμερα, τα χωροταξικά, τα ακαδημαϊκά και τα αναπτυξιακά κριτήρια, σε επίπεδο περιφέρειας, αλλά και χώρας, απουσίαζαν.
Στη Περιφέρεια Κρήτης το Πανεπιστήμιο και το ΑΤΕΙ, μέχρι πρόσφατα ήταν τριχοτομημένα και χωροταξικά κατανεμημένα στους τρεις Νομούς και στις πρωτεύουσες τους, το Ηρακλείου, το Ρέθυμνο και τα Χανιά.
Ο Νομός Λασιθίου και η Πρωτεύουσα του, ο Άγιος Νικόλαος, αγνοήθηκαν σκανδαλωδώς και δεν ευτύχησαν να έχουν μέχρι σήμερα τα πλεονεκτήματα της πνευματικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα της λειτουργίας των ανώτερων αυτών πνευματικών ιδρυμάτων.
Δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση, αν τόσο το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όσο και το ΑΤΕΙ Κρήτης, λειτουργούσαν οργανωμένα σε campus, χωροταξικά κατανεμημένα και σύμφωνα με επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια.
Τούτο όμως δεν έγινε και επικράτησαν άλλες λογικές.
Πρόσφατα λειτούργησαν στον Άγιο Νικόλαο δύο τμήματα ΑΤΕΙ, ένα στην Ιεράπετρα και ένα στη Σητεία.
Ο Δήμος Αγίου Νικολάου αγόρασε έκταση 200 στρεμμάτων και οικοδόμησε εκπαιδευτικό κτηριακό συγκρότημα το οποίο και παραχώρησε στο ΑΤΕΙ για τις ανάγκες του.
 Όλη η έκταση είναι προγραμματισμένη να παραχωρηθεί για τις ανάγκες και νέων κτηριακών εγκαταστάσεων για εκπαιδευτικούς σκοπούς, προκειμένου να δύναται να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό campus, που να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών, της τριτοβάθμιας παιδείας, αλλά και της ανάπτυξης του τόπου.
Τα αποτελέσματα λειτουργίας και των δύο τμημάτων ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά και οι πρώτοι απόφοιτοι έγιναν εύκολα δεκτοί στην αγορά εργασίας.
Οι φοιτητές είναι απόλυτα ευχαριστημένοι και για την ποιότητα των εγκαταστάσεων, αλλά και κύρια για την ποιότητα των σπουδών τους και βέβαια της ποιότητας της ζωής που τους προσφέρει η φιλόξενη πόλη του Αγίου Νικολάου. Είναι δε οι πρώτοι που αντέδρασαν  στην υποθετική έστω περίπτωση συγχώνευσης και μεταφοράς αλλού των τμημάτων τους.
Οι υποδομές του ΑΤΕΙ, αλλά και της πόλης του Αγίου Νικολάου, είναι νεόδμητες, σύγχρονες και επαρκείς για να υποδεχθούν άμεσα και χωρίς προβλήματα πολλαπλάσιο αριθμό φοιτητών, χωρίς κανένα πρόβλημα.
Λογικό επακόλουθο και προκειμένου οι πολίτες του Λασιθίου να αισθάνονται ισότιμοι με τους υπόλοιπους πολίτες της Κρήτης, είναι η όποια συγχώνευση γίνει σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, η μεταφορά τους να γίνει προς τον Αγιο Νικόλαο, μια που οι πόλεις Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων διαθέτουν μεγάλο αριθμό τμημάτων ΑΤΕΙ και Πανεπιστημιακών Σχολών, είναι δε κορεσμένες  και στερούνται σύγχρονων και επαρκών εγκαταστάσεων.
 Ταυτόχρονα, θα μετριασθεί η αδικία που σήμερα αισθάνονται οι πολίτες του Λασιθίου και θα ενισχυθεί το αίσθημα δικαίου, αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση στις δύσκολες σημερινές συνθήκες που όλοι βιώνουμε.
                                                                                   
06 Μαρτίου 2013.
                                                                                     
                                                                                  Με ιδιαίτερη εκτίμηση      
                                                                            Πανίκος Καρατσής M.D., MSc, PhD.
                                                                                                Επικεφαλής
                                                                               ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India