Περισσότερο περιέπλεξε παρά ξεκαθάρισε τα πράγματα η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη περί της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση που ισχύει από την 1η Αυγούστου. Το ποιες υπηρεσίες θα έχουν ΦΠΑ 13% και ποιες 23% παραμένει ...μυστήριο.
Το πρόβλημα αφορά στον διαχωρισμό που κάνει για το κάθε είδος προς κατανάλωση το υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή εάν εντάσσεται στην παράδοση αγαθού ή στην παροχή υπηρεσίας. Σε αυτό το σημείο εντοπίζονται διάφορα παράδοξα.
Για παράδειγμα το φαγητό που πωλείται για κατανάλωση εντός του καταστήματος υπάγεται στον μειωμένο ΦΠΑ 13%. Εάν, όμως, ο καταναλωτής πάρει το φαγητό πακέτο για το σπίτι ή το παραγγείλει με delivery τότε θεωρείται παράδοση αγαθού και όχι υπηρεσίας και υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 23%.
- Το ίδιο ισχύει και για τα μη αλκοολούχα ποτά, ροφήματα, πορτοκαλάδες και λοιπά. Για τα αλκοολούχα ποτά συνεχίζει να ισχύει ο αυξημένος συντελεστής στο 23% ανεξάρτητα αν καταναλώνεται εντός ή εκτός του καταστήματος. Ετσι από τον μειωμένο συντελεστή εξαιρούνται όλα τα κέντρα διασκέδασης που σερβίρουν ποτά.
- Για την περίπτωση του catering η εγκύκλιος ορίζει ότι εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής εάν δεν πρόκειται μόνο για απλή παράδοση φαγητού αλλά η εταιρεία παρέχει και άλλες υπηρεσίες ακόμη και σε εγκαταστάσεις που επιλέγει ο πελάτης.
- Στην περίπτωση των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων, όταν ο πελάτης καταναλώνει αγαθά από το μίνι μπαρ του δωματίου πληρώνει τον κανονικό συντελεστή που ισχύει για κάθε αγαθό. Εάν πάλι τα μη αλκοολούχα ποτά, καφέδες, αναψυκτικά κλπ. ζητηθούν από τους πελάτες να σερβιριστούν στο δωμάτιο τους ή να καταναλωθούν μέσα στους χώρους εστίασης του ξενοδοχείου τότε θεωρούνται παροχής υπηρεσίας εστίασης και υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.
- Παράλληλα η εγκύκλιος καλεί τους ξενοδόχους να υπολογίσουν τις νέες τιμές στα πακέτα που προσφέρουν με βάση μείωση του ΦΠΑ σε ένα τμήμα της ενιαίας τιμής. Πιο αναλυτικά η εγκύκλιος ορίζει ότι στην περίπτωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και δεδομένου ότι η υπηρεσία διαμονής εντός των επιχειρήσεων αυτών υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%, όταν παρέχονται περισσότερες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση μεταξύ των διαφορετικών συντελεστών, να γίνεται ως εξής:
α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.
β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.
γ. Διαμονή με πλήρη διατροφή (full bord): 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.
δ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών (animation), αθλητικές υπηρεσίες κ.α.):
- 65% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διαμονή.
- 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης.
- 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και τις λοιπές παροχές του πακέτου.
iefimerida.gr