Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Αρθρο - Απάντηση του επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας κ. Καρατσή Πανίκου


Aγαπητέ   κύριε   Ανηψητάκη και αν μου επιτρέπεται, φίλε Αντώνη.

Ανεξάρτητα από πόσο συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τη πρόταση σου, αυτή δε παύει να περιέχει θέσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η συνεννόηση σε επίπεδο Νομού θα ήταν ευχής έργο, προϋποθέτει όμως ηγέτες που να μπορούν να συγκρουστούν πρώτα με την ίδια τους την κοινωνία και τη νοοτροπία της, που οι ίδιοι σε μεγάλο βαθμό καλλιέργησαν μέχρι σήμερα, για τους γνωστούς πελατειακούς λόγους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και κυβερνητικοί παράγοντες, βουλευτές που βολεύονταν κάνοντας χρήση του διαίρει και βασίλευε, έχοντας έτσι τις τοπικές κοινωνίες καθηλωμένες και υποταγμένες.

Έτσι όπως είναι σήμερα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ο Νομός, αν και η βιωσιμότητα του Δήμου Οροπεδίου είναι προβληματική λόγω πληθυσμιακού μεγέθους, θα μπορούσε πράγματι να αποτελέσει πρότυπο αποκεντρωμένης ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα, όπως εδαφολογικά, γεωγραφικά, γεωφυσικά, παραγωγικά, κλιματολογικά και πληθυσμιακά.

 Είναι αυτονόητο ότι ο Δήμος Αγίου Νικολάου, όχι μόνο ως διοικητικό κέντρο-πρωτεύουσα, ή επειδή προβλέπεται από τη νομοθεσία, είναι υποχρεωμένος να στηρίζει με τις υπηρεσίες του το Δήμο Οροπεδίου για λόγους που έχουν να κάνουν με την διοικητική ενσωμάτωση του και εναρμόνιση του με το Νομό Λασιθίου και όχι Ηρακλείου για πολλούς λόγους και όχι βέβαια για λόγους γειτνιάσεως και μόνο.

Οι κάτοικοι του κάθε Δήμου, με τα μέσα που διέθεταν μέχρι σήμερα και λαμβάνοντας υπόψη τους έστω και χωρίς επιστημονική ή άλλη τεκμηρίωση, τα ανωτέρω δεδομένα, ανάπτυξαν τη παραγωγή τους, σύμφωνα και με αυτά και με καλά αποτελέσματα.

Σήμερα στο Νομό και σε κάθε Δήμο, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο, είναι ανεπτυγμένοι και σε διαφορετικό βαθμό και οι τρεις τομείς παραγωγής, ο πρωτογενής, ο δευτερογενής και ο τριτογενής.
Βλέπουμε π.χ. στη Σητεία και Ιεράπετρα να είναι ανεπτυγμένος και σε ικανοποιητικό επίπεδο, ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας, ενώ υστερεί ο τριτογενής. Το αντίθετο ακριβώς ισχύει για τον Αγιο Νικόλαο όπου ο Τριτογενής τομέας είναι ανεπτυγμένος, ενώ υστερούν οι άλλοι δύο. Σε αυτό συνέβαλαν κυρίως τα τοπικά δεδομένα της κάθε περιοχής και λιγότερο κάποιος σχεδιασμός- προγραμματισμός κεντρικός, ή σε επίπεδο περιφέρειας.
Πριν ξεκινήσουμε και πριν σχεδιάσουμε το αναπτυξιακό μοντέλο και κυρίως το μέλλον της κάθε περιοχής χωριστά, αλλά και συμπληρωματικά για την ισόρροπη ανάπτυξη σε επίπεδο Νομού, θα πρέπει υποχρεωτικά να συμφωνήσουμε πρωτίστως τι είδους αστικά κέντρα θέλουμε και πως τα οραματιζόμαστε για τα επόμενα 30-50 χρόνια.

Θέλουμε π.χ. ένα αστικό κέντρο όπως είναι ο Αγιος Νικόλαος να είναι τουριστικό κέντρο και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες; Aν ΝΑΙ τότε δεν μπορεί να είναι και βιομηχανικό, ή γεωργικό κέντρο ταυτόχρονα, Η συνύπαρξη αυτών των δραστηριοτήτων και στους τρεις τομείς θα οδηγήσει σε αποτυχία και κακής ποιότητας υπηρεσίες.

Εκείνο που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι η ανάπτυξη του τομέα παροχής Υπηρεσιών που να καλύψουν όλο το φάσμα δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός, ο χώρος της παιδείας σε όλα τα επίπεδα και ο χώρος των υπηρεσιών Υγείας, κ.λ.π.

Η Σητεία και κατά κύριο λόγο η Ιεράπετρα είναι τα αστικά κέντρα με αναπτυγμένο το πρωτογενή κυρίως τομέα, η ανάπτυξη του οποίου μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί, επειδή όλα τα δεδομένα που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι ευνοϊκά, και προς τούτο πρέπει να δοθούν όλα τα απαραίτητα μέσα.

 Ινστιτούτα ανάπτυξης και παραγωγής νέων φυτών και καλλιεργειών, ινστιτούτα πρόληψης παλαιών και νέων φυτικών ασθενειών όπως και ινστιτούτα εκπαίδευσης νέων καλλιεργειών και νέων καλλιεργητών, είναι απαραίτητα εργαλεία για την περεταίρω ανάπτυξη αυτού του τομέα Και στα δύο αστικά κέντρα η υπέρμετρη ανάπτυξη του τριτογενή τομέα δεν προσφέρεται για τους ήδη αναφερθέντες λόγους.

Είναι αυτονόητο ότι σε μικρή κλίμακα και στη επικράτεια του κάθε Δήμου ξεχωριστά, μπορούν να αναπτυχθούν σε μικρότερη κλίμακα και οι άλλοι τομείς. Απαραίτητη προϋπόθεση ο χωροταξικός σχεδιασμός και ο καθορισμός χρήσεων γης σε κάθε Δήμο, σε κάθε Νομό και σε κάθε Περιφέρεια.
Η συνύπαρξη μιας ξενοδοχειακής υποδομής, ή ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος, δίπλα σε μια κτηνοτροφική μονάδα, ή σε μια γεωργική περιοχή με καλλιέργειες θερμοκηπίου, όχι μόνο δεν επιτρέπεται, αλλά είναι και αισθητικά αποκρουστική.

Αντίστοιχος ρόλος και μάλιστα σημαντικός θα πρέπει να σχεδιαστεί για το Οροπέδιο με τα ιδιαίτερα γεωφυσικά χαρακτηριστικά του.

Είναι προφανές ότι δε διεκδικώ ούτε τη μοναδικότητα, πολύ δε περισσότερο την απόλυτη ορθότητα των θέσεων μου. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί άλλοι και ίσως περισσότερο ειδικοί από εμένα, να έχουν να καταθέσουν καλύτερες προτάσεις.

Με χαρά θα τις περιμένουμε.

Αν τώρα μπορούμε με αυτό το πνεύμα και με τον ίδιο στόχο, αλλά κυρίως με τη ίδια τακτική του win-win(κερδίζω-κερδίζεις) και όχι τα θέλω όλα και παίρνεις τίποτε, νομίζω ότι θα κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι θα μπορέσουμε να βρεθούμε στο ίδιο τραπέζι να τα συζητήσουμε και να τα συμφωνήσουμε όλα.

Οψόμεθα και όχι εις Φιλίππους.

Με εκτίμηση
Πανίκος Καρατσής
Επικεφαλής Δημοτικής Συνεργασίας
Διευθυντής Χειρουργός.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India