Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

EΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΑΤΟΣ Ο ΣΟΒΜΟΚ …



EΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΑΤΟΣ Ο  ΣΟΒΜΟΚ …

Όπως πολύ εύκολα μπορούμε να γράψουμε ανάποδα την λέξη ΚΟΜΒΟΣ και αντί για κόμβος να γράψουμε ΣΟΒΜΟΚ , άλλο τόσο εύκολο είναι να σχεδιάσουμε κάτι και ο σχεδιασμός αυτός να είναι από στραβός κι ανάποδος έως άκρως επικίνδυνος. Όπως λοιπόν εύκολα διορθώνουμε το λεκτικό λάθος , άλλο τόσο εύκολα οφείλουμε να διορθώσουμε το τεχνικό  αναγνωρίζοντας ότι οι ανθρώπινες ζωές αξίζουν πολύ παραπάνω από την αναγνώριση και ανακατασκευή ενός προφανούς τεχνικού ολισθήματος. Νομίζω,  ότι χωρίς να αναφέρω , περί τίνος ομιλώ , όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το θέμα μας είναι ο περιβόητος πλέον κόμβος του Νοσοκομείου.

Αφορμή για αυτό το δημοσίευμα αποτέλεσε το τελευταίο ατύχημα, που σημειώθηκε προχθές  όταν αυτοκίνητο που κινούνταν από την Παλαιολόγου προς την έξοδο της πόλης , παρέκκλινε και προσέκρουσε λίγο έξω από τη βιτρίνα  καταστήματός. Μετά από εφτά περίπου μήνες  λειτουργίας  του κόμβου του νοσοκομείου, εστιάζοντας στις διαμορφώσεις από  την μεριά του  πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής , ο απολογισμός της λειτουργίας του  είναι τραγικός.

Αυτό εξάλλου αναμενόταν ευθύς εξαρχής από την κατασκευή του.  Είχε προκαλέσει  χωρίς αμφιβολία δυσμενέστατα σχόλια από όλους, περίοικους, καταστηματάρχες, εργαζόμενους, οδηγούς , πεζούς, πολίτες και επισκέπτες της πόλης μας. Το έργο αυτό μάλιστα έγινε σε μια ήδη βεβαρυμμένη κυκλοφοριακά περιοχή όπου υπάρχει το Νοσοκομείο, το κυκλοφοριακό πάρκο, το δημοτικό σχολείο, ακμάζουσες επιχειρήσεις, φροντιστήρια, λαϊκή αγορά. Η περιοχή δε επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο αφού συνδέει το παραλιακό μέτωπο  με το κέντρο της πόλης και λειτουργεί η οδός Παλαιολόγου ως η βασική αρτηρία για την έξοδο των οχημάτων από τη λίμνη προς Ηράκλειο.  Το αποτέλεσμα των επεμβάσεων  αυτών , ήταν από τότε απίστευτο!  Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε στενά μη ευθυγραμμισμένα δρομάκια , σαν χωριάτικα σοκάκια,  με φιδίσια επικίνδυνα τσιμεντένια διαχωριστικά διαζώματα, ενώ σε άλλα σημεία δημιουργήθηκαν πεζοδρόμια –πλατείες.  Η  σήμανση των οδών προβληματική, η   κυκλοφοριακή συμφόρηση απελπισία.  Το τερατούργημα γνωστό, ας μην μακρηγορώ. 

Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει σχεδόν καθημερινότητα μικροσυγκρούσεις και  τροχαία ατυχημάτα.  Ο κόμβος είναι άκρως επικίνδυνος και δημιουργεί σύγχυση στους οδηγούς, που αισθάνονται ανασφαλείς και εγκλωβισμένοι. Το σημείο δεν είναι φωτισμένο τη νύχτα και οι λοξοί στενοί δρόμοι, σε συνδυασμό με τα αλλεπάλληλα σήματα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την δημιουργία ατυχημάτων. Διαβάσεις για τους πεζούς δεν υπάρχουν και τα μικρά παιδιά που πηγαινοέρχονται στο σχολείο και στα φροντιστήριά τους είναι εκτεθειμένα σε άμεσο κίνδυνο. Αντί λοιπόν να απελευθερώνονται τα οχήματα με τη δημιουργία του εν λόγω κόμβου, προκαλούνται  διαρκώς μποτιλιαρίσματα και δυστυχήματα.

Μέχρι τώρα τυχαία δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα, παρά μόνο υλικές ζημιές. Χάσαμε άσκοπο χρόνο περιμένοντας σε μποτιλιαρίσματα, αισθανθήκαμε αγανάκτηση για την προχειρότητα και την αναποτελεσματικότητα, για την κακοτεχνία του κόμβου- σαλιγκάρι. Πολλές φορές σκέφτομαι  αν υπάρχει στον κόσμο χειρότερος.

Τώρα όμως ως όντας μάρτυρες πλήθους ατυχημάτων κρούουμε τον κίνδυνο  για την επικινδυνότητα αυτού του κόμβου.

 Τα λάθη είναι ανθρώπινα, και ευτυχώς μπορούν να διορθώνονται. Το Δημοτικό Συμβούλιο και οι  αρμόδιες Τεχνικές  Υπηρεσίες οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπ όψιν τους την υψηλή επικινδυνότητα του νέου κόμβου και να προβούν σε αλλαγές . Διότι τα λάθη κάποιων που έχουν αναλάβει την απόφαση και την ευθύνη μιας κατασκευής  παύουν να είναι ανθρώπινα και γίνονται εγκληματικά, όταν αποδεικνύεται στην πράξη ότι απειλούν την ασφάλεια των πολιτών και των παιδιών τους. Ας προσέξουν λοιπόν, ώστε να μην χρειασθεί να λογοδοτήσουμε ετεροχρονισμένα και ας μην προφασιστούν ότι δεν υπήρξαν εκκλήσεις για επανασχεδιασμό ενός λειτουργικότερου και ασφαλέστερου κόμβου για την πόλη και τους επισκέπτες της

Στο σημείο αυτό να τονίσω ότι στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συνηγόρησε και ο υπογράφοντας , όμως ο τρόπος ενημέρωσης των Δημοτικών Συμβούλων κρίνεται επιεικώς απαράδεκτος και ελλιπής , αν αυτό μπορέσει να αποτελέσει στοιχειώδη δικαιολογία , την οποία και δεν πρόκειται να επικαλεσθώ. Αναγνωρίζω λοιπόν δημόσια το λάθος μου για την έγκριση του εν λόγω κόμβου και προτείνω να αρχίσουν άμεσα οι διεργασίες για την επανασχεδίαση και την οριστική λύση των προβλημάτων στο σημείο αυτό.

 

 

ΓΟΥΝΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πολιτικός Μηχανικός / Project Manager


 

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India