Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Πράσινο φως για την επένδυση στο Τοπλού από την Περιφέρεια

Κατά πλειοψηφία και μετά από μεγάλη συζήτηση εγκρίθηκε η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων «Ίτανος Γαία» για την έκταση στο Τοπλού. Η αμφιλεγόμενη επένδυση απασχόλησε για περισσότερες από τρεις ώρες το Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς οι προτεραιότητες που τέθηκαν και για τις οποίες ζητήθηκαν διασφαλίσεις ήταν πρωτίστως, ο σεβασμός στο περιβάλλον, ακολούθως η υποδομή του γκολφ, το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην έκταση, η ζώνη προστασίας natura αλλά και οι θέσεις εργασίας που θα «ανοίξουν».
Κατά της μελέτης ψήφισαν οι κ.κ. Ορφανός, Βρύσαλης και Παπαδάκης, ενώ απείχαν οι κ.κ. Βαρδουλάκης, Αγγελάκη, Ηλιάκης και Παπαβασιλείου (ο τελευταίος εξαιτίας της σχέσης που έχει με το ίδρυμα).
Στην τοποθέτησή τους οι μελετητές, Φαίδων Γεωργιάδης και Κατερίνα Αδάμ, τόνισαν ότι αποτελεί προτεραιότητα ο σεβασμός της απαράμιλλης ομορφιάς περιοχής, ενώ στόχος είναι το έργο που σχεδιάζεται να ενσωματωθεί στο περιβάλλον, προωθώντας ταυτόχρονα το οικονομικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
Από την πλευρά της, η κ. Καγιαμπάκη από την υπηρεσία περιβάλλοντος ανέλυσε τους όρους που θέτει η υπηρεσία. Ένταση προκλήθηκε μεταξύ του Στέλιου Ορφανού και των μελετητών, κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων. Αναλυτική παρουσίαση έκανε ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Μωυσής Μυλωνάς, εξηγώντας το σχεδιασμό και τον αυτονόητο όρο της προστασίας του περιβάλλοντος. Στην πλειοψηφία τους, ωστόσο, τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου φαίνεται να βλέπουν με «καλό μάτι» την επένδυση, όπως διαφάνηκε τουλάχιστον από τις τοποθετήσεις που έγιναν.
Η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων «Ίτανος Γαία» έχει ήδη τη θετική «ψήφο» 21 επαγγελματικών και παραγωγικών φορέων του Λασιθίου, που τοποθετήθηκαν με ανοιχτή επιστολή τους , προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης (δείτε περισσότερα εδώ).
Υπέρ της επένδυσης τάχθηκε, στην τοποθέτησή του, ενώπιον του Συμβουλίου, ο δήμαρχος Σητείας, Θοδωρής Πατεράκης. «Αυτό το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το οποίο όλοι επιζητούμε, είναι δυνατόν να μη μηδενίζεται με τέτοιου μικρού μεγέθους παρεμβάσεις,οργανωμένες, συντονισμένες, ελεγχόμενες νομικά και νομοθετικά;» – είπε ο δήμαρχος.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India