Και ξαφνικά προέκυψε…διχασμός στην Κρήτη! Εκεί που όλοι είχαν ομονοήσει για να ξεκινήσουν να υλοποιούν τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα ,υπό την σκέπη και του ενιαίου ΦΟΣΔΑ, κάποιοι πατούν... πόδι ενθυμούμενοι τις παλιές κακές εποχές της κόντρας . Μάλιστα η κόντρα έχει φτάσει πλέον σε τέτοιο βαθμό που η δυτική Κρήτη δήλωσε έτοιμη να…αποχωρήσει φτιάχνοντας δικό της φορέα! Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ήδη αντιδράσεις και θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα που υποτίθεται ότι έπρεπε να είχε ξεκινήσει.

Στο προχθεσινό διοικητικό συμβούλιο μάλιστα του ενιαίου Φορέα διαχείρισης Στερών Αποβλήτων υπήρξε ένταση με τους Ηρακλειώτες και Χανιώτες εκπροσώπους. Στην ανατολική Κρήτη θέλουν ένα ενιαίο φορέα και από την άλλη στα Χανιά που θέλουν όπως αποδείχθηκε πάση θυσία να κρατήσουν τη ΔΕΔΙΣΑ που χειρίζεται στο νομό το θέμα των απορριμμάτων. Από την πλευρά του ΔΕΔΙΣΑ όλο αυτό τον καιρό κινούνται προς την πλευρά του υπουργείου για να μην υπάρξει ένα ΦοΔΣΑ, αλλά τουλάχιστον δυο στην Κρήτη! Στα Χανιά φοβούνται ξανά τον επεκτατισμό του Ηρακλείου και θεωρούν ότι θα χαθεί η τεχνογνωσία και θέσεις εργασίας που έχουν στο ΔΕΔΙΣΑ- στην ανατολική Κρήτη μιλούν για το φόβο να…χάσουν κάποιοι τις καρέκλες τους.

“Εμείς δεν μένουμε άλλο σε ένα ΦοΔΣΑ. Θα φτιάξουμε δικό μας!” είπαν οι Χανιώτες με επικεφαλής τον κ.Καστρινάκη και απείλησαν μέχρι και με αποχώρηση από το διοικητικό συμβούλιο.

Έγινε μια προσπάθεια από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου κ.Κουράκη, αλλά και τον δήμαρχο Χερσονήσου να πειστούν ότι ‘την εποχή των ενοποιήσεων και των συγχωνεύσεων δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτό ένα τέτοιο σχέδιο’ , αλλά δεν πειστηκαν. Ακόμη και όταν ο κ.Δοξαστάκης κατέθεσε πρόταση ότι εφόσον λυθούν όλα αυτά τα ζητήματα του προσωπικού, οι εκκρεμότητες που υπάρχουν κλπ μπορεί να γίνει ένας φορέας δεν υπήρξε λύση.
Εκεί παρενέβησαν και οι Ρεθυμνιώτες και είπαν ότι κι εκείνοι θέλουν δικό τους… ΦοΔΣΑ! Ενώ υπήρξε και άλλη πρόταση για να γίνει ένας φορέας σε κάθε εγκατάσταση στην Κρήτη!
“Η κατάσταση είναι τραγέλαφος. Κάνουμε βήματα πίσω έτσι’ σχολίασε στέλεχος της αυτοδιοίκησης .

Θυμίζουμε ότι οι ΦοΔΣΑ είναι οι αρμόδιοι φορεις της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης για την εξειδίκευση και υλοποίηση των στόχων και των δράσεων των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων και ειδικότερα για την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων.

Ο Ν. 3852/ 2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης» και ειδικοτερα το άρθρο 104 προβλέπει τη συγκρότηση ενός Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Ο ΦοΔΣΑ αυτός προβλέπεται να έχει τη μορφή ενιαίου συνδέσμου (ΝΠΔΔ), στον οποίο θα συμμετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι δήμοι της περιφέρειας. Οι σύνδεσμοι και οι ανώνυμες εταιρείες που έχουν ήδη συσταθεί ως φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), υποκαθίστανται απ’ αυτόν. Οι μεν σύνδεσμοι συγχωνεύονται οι δε ανώνυμες εταιρείες λύονται.

cretalive.gr