Τέλος στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών-φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών πάρκων στην Κρήτη βάζει η μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Η έρευνα των επιστημόνων ανατρέπει επί της ουσίας τη λογική που είχε κυριαρχήσει το προηγούμενο διάστημα για τοποθέτηση σε ... όλο το νησί μονάδων ΑΠΕ.
Οι επιστήμονες εντόπισαν όλα τα πιθανά σημεία εγκατάστασης ΑΠΕ και ταυτόχρονα απέκλεισαν δια ... ροπάλου μονάδες σε Υψόμετρο πάνω από 1500 μέτρα και σε βραχονησίδες –εκεί που ΡΑΕ έδινε άδειες αφειδώς!
«Πρέπει να διατηρηθεί η ορεινότητα της Κρήτης» επεσήμανε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης  κ.Θεοχάρης Τσούτσος που μαζί με τον κ.Λυμπεράκη του ΜΦΙ έκαναν σημαντική δουλειά και πλήρη έρευνα για το που μπορεί να μπει τι.
«Δεν πρέπει να ανοίξουμε νέες πληγές στο περιβάλλον» επεσήμανε ο καθηγητής και ανέλυσε την έρευνά του σχετικά με τα σενάρια που ακολούθησε με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία , αλλά και αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθησία.
Σύμφωνα με την έρευνα ΑΠΕ μπορούν να εγκατασταθούν σε λιγότερο από το...5% της έκτασης της Κρήτης και μάλιστα όχι αθροιστικά, αλλά η μια μονάδα επικαλύπτει την άλλη.
Πιο αναλυτικά τώρα :
*Φωτοφολταϊκά μεγάλης κλίμακας μπορούν να μπουν σε περιοχές της Κρήτης έκτασης 252 τετραγωνικών χλμ που αντιστοιχούν σε ισχύ 12.633 Μεγαβάτ ή σε 210.542 πάρκα των 60 Κιλοβάτ
*ηλιοθερμικά μπορούν να εγκατασταθούν σε περιοχές έκτασης 197 τχ που αντιστοιχούν σε 9564 Μεγαβάτ ή σε 493 πάρκα των 20 κιλοβάτ
*Αιολικά μπορούν να εγκατασταθούν σε 332 τχ που αντιστοιχούν σε 4381 Μεγαβάτ
*Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες μπορούν να εγκατασταθούν συνολικά 8133 Μεγαβάτ από τα οποία 897 στις πόλεις και 7231 στην ενδοχώρα.
Να θυμίσουμε ότι πρόεκται για το αποτέλεσμα της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του  Πολυτεχνείου Κρήτης, προκειμένου να διερευνηθούν επιστημονικά οι χωροταξικές και περιβαλλοντικές δυνατότητες της Κρήτης για την βιώσιμη εγκατάσταση μεγάλων μονάδων φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών ισχύος, που συμπληρώνει την αντίστοιχη μελέτη που έχει εκπονηθεί από την ίδια ομάδα για τα αιολικά πάρκα στο νησί μας.
 Μετά την οριστικοποίησή της, η ερευνητική εργασία στο σύνολό της θα τεθεί σε διαβούλευση από την Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να θεσμοθετηθεί, είτε αυτόνομα είτε μέσω της αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου. Στόχος είναι, η έρευνα αυτή μαζί με τον ενεργειακό σχεδιασμό, να αποτελέσουν ένα ασφαλή οδικό χάρτη για την αξιοποίηση του αιολικού και του ηλιακού δυναμικού της Κρήτης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, καθώς και της διασφάλισης της απαιτούμενης ενέργειας για την ανάπτυξή της.

cretalive.gr