Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΑΣΤΕΑΝ : Εκτός από τους άλλους τι άλλο φταίει;





H προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση για τη μετονομασία της ΑΣΤΕΑΝ σε ΑΣΤΕΚ μοιάζει με κακόγουστο ΑΣΤΕΙΟ, που εκφράζει κυρίως την κατάρρευση της σοβαρότητας του πολιτικού μας συστήματος και όχι βέβαια της τοπικής κοινωνίας και της περιοχής του Αγίου Νικολάου, όπως ακούσαμε στις χτεσινές βιαστικές δηλώσεις που διατυπώθηκαν με μεγάλη άνεση από πολλές πλευρές.

Η Κίνηση Πολιτών «Μπροστά» σαφώς εναντιώνεται στην αλλαγή της έδρας της ΑΣΤΕΑΝ και στη μεταφορά της στο υδροκέφαλο περιφερειακό κέντρο με νέο όνομα και θεωρεί απαραίτητη πράξη την υπεράσπιση των περιορισμένων δημόσιων υποδομών εκπαίδευσης που απέμειναν στην περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου. Η απόσυρση της προτεινόμενης διάταξης του υπουργείου «Τουρισμού και χαλάρωσης» θα διέσωζε έστω και αργά τη βεβαιωμένη ανεπάρκεια ορισμένων να αντιληφθούν πως μονομερείς ενέργειες χωρίς ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών εκθέτουν κατεξοχήν σε κοινή θέα την απόλυτη κυριαρχία του ανορθολογισμού και της προχειρότητας σε αυτούς που χειρίζονται τις δημόσιες υποθέσεις με τόσο άνετο και κυνικό τρόπο.


Θεωρούμε όπως χρήσιμο να επισημάνουμε μερικά κρίσιμα ζητήματα που δεν υπήρξαν αποτέλεσμα κεντρικών πολιτικών αποφάσεων αλλά χαρακτηρίζουν τη μακροχρόνια ολιγωρία και ανεπάρκεια με την οποία αντιμετωπίστηκε η συγκεκριμένη σχολή από το τοπικό πολιτικό σύστημα και από τη δημοτική αρχή. Συγκεκριμένα σημειώνουμε τα παρακάτω:


1. Η ΑΣΤΕΑΝ ενώ είχε εξαγγελθεί αρχικά ως ανώτατη, στη συνέχεια ιδρύθηκε και λειτούργησε ως ανώτερη με τη μορφή που τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Στη διάρκεια των χρόνων που μεσολάβησαν δεν ακούσαμε ποτέ να διατυπώνεται ένα σαφές προγραμματικό σχέδιο για την αναβάθμισή της και την ουσιαστική ανταπόκρισή της στα δεδομένα της σύγχρονης τουριστικής εξέλιξης που έχει εμπλουτιστεί από νέες καινοτομικές πρακτικές τόσο σε διεθνές όσο και περιφερειακό επίπεδο.Ο Δήμος Αγίου Νικολάου θα μπορούσε να έχει καταλυτική επιρροή στην επεξεργασία μιας ουσιαστικής ποιοτικής πρότασης που θα έθετε ως στρατηγικό στόχο, να διαθέτει η πόλη του Αγίου Νικολάου, ναυαρχίδα για 50 χρόνια του κρητικού τουρισμού, μια σχολή τουριστικών επαγγελμάτων επάξια της συμβολής της στην ανάδυση και τη διαρκή άνοδο της πιο δυναμικής παραγωγικής δραστηριότητας του Τόπου μας.


2. Ο Δήμος παραχώρησε το κτίριο που ήταν προορισμένο για τη στέγαση των δημοτικών υπηρεσιών προκειμένου να υπηρετηθεί η υπόθεση της λειτουργίας της ΑΣΤΕΑΝ και καλώς έπραξε. Η μονιμοποίηση όμως αυτής της -κατά τεκμήριο- προσωρινής λύσης δεν ήταν συμβατή με στοιχειώδεις όρους επάρκειας στη στέγασή της. Οι προσπάθειες για τημεταφορά της ΑΣΤΕΑΝ σε καταλληλότερο χώρο, δυστυχώς προσέκρουσαν σε χειρισμούς και στάσεις που όφειλε ο Δήμος να έχει αντιμετωπίσει, επιδιώκοντας τη μεταφορά της στις καλύτερες από κάθε άποψη υποδομές των Λακωνίων. Εκεί προσφέρονται περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους σπουδαστές, υπάρχει μεγάλη άνεση κοινόχρηστου χώρου κοντά σε ένα ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον και βέβαια μπορεί να διαμορφώνεται το ισχυρό αίσθημα μιας νεανικής εκπαιδευτικής κοινότητας, στην οποία οι νέοι άνθρωποι μπορούν να αναπτύσσουν δεσμούς και κυρίως να εξυπηρετούνται με καλύτερους όρους. Παράλληλα οι σπουδαστές της ΑΣΤΕΑΝ θα εξοικονομούσαν πόρους και θα ένιωθαν πως ο Τόπος μπορεί να τους υποδέχεται και να τους φροντίζει ισότιμα με όλους. Είναι χαρακτηριστικές οι διατυπώσεις της φοιτήτριας της Σχολής στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 24.2.2014, που μίλησε «για το αίσθημα μοναξιάς που βιώνουν οι σπουδαστές της σχολής» και εξέφρασε με ειλικρίνεια τα προβλήματά τους.


3. Ο τόπος μας δεν «απειλείται από κατάρρευση» όταν απογυμνώνεται μόνο από δημόσιες υποδομές, που στεγάζονται όπως – όπως, χωρίς να υπάρχει σαφές πρόγραμμα για τη λειτουργική και τη κτιριακή τους βελτίωση. Κυρίως βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία όταν δεν γίνεται κατανοητός ο πραγματικός κίνδυνος που αντιπροσωπεύει το έλλειμμα μακρόπνοου στρατηγικού σχεδιασμού και προβλέψεων για την εξέλιξη της παραγωγικής δραστηριότητας που τον στήριξε για 50 χρόνια και θα συνεχίσει να τον καθιστά ανθεκτικό και στο μέλλον. Δηλαδή του Τουρισμού και των αναγκαίων υποδομών που τον στηρίζουν. Η υπηρέτηση αυτής της στρατηγικής προτεραιότητας είναι εκείνη που μπορεί να μας προφυλάξει από αντίστοιχες ρυθμίσεις στο μέλλον. Η παραγωγική αντοχή και η διαρκής αναβάθμιση του επιπέδου της κοινωνικής πραγματικότητας και των δεικτών ανθρώπινης διαβίωσης στην περιοχή μας είναι χαρακτηριστικά που οφείλουμε να προασπίσουμε, να βελτιώσουμε και να προβάλλουμε. Αυτές είναι οι πραγματικές ενδείξεις που επιθυμούμε να μας προσδιορίζουν και να μας περιγράφουν και όχι οι ρητορικές και ανέξοδες κορώνες περί «λιμών και καταποντισμών» που ουσιαστικά εκφράζουν την ανεπάρκεια κατανόησης των πραγματικών συνθηκών και την αδυναμία εκπόνησης ενός οραματικού σχεδίου για το μέλλον.-

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ "ΜΠΡΟΣΤΑ" - 26/2/2014

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India