Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Η νομοθεσία για τα blogspot από τις 15 Μαίου 2012



Κάποιοι θεωρούσαν την ανωνυμία στο διαδίκτυο ως καταφύγιο ενώ κάποιοι άλλοι την εκμεταλλεύτηκαν ως αδυναμία του συστήματος ώστε να προωθήσουν κάθε μορφής άνομη δραστηριότητά τους. Και στις δύο περιπτώσεις η ανωνυμία λειτούργησε ως παράγοντας γιγάντωσης του παγκόσμιου ιστού ώστε νέες μορφές επικοινωνίας και ενημέρωσης να δημιουργηθούν τα τελευταία χρόνια και η κοινωνική ζωή όλων να αλλάξει.

Το διαδίκτυο όμως ενηλικιώνεται (κατ’ άλλους περιορίζεται και φιμώνεται) και πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα μορφή του παγκοσμίου ιστού, ίσως πιο περιορισμένη από πριν αλλά σίγουρα λιγότερο άναρχη και ασύδοτη. Ετσι με μία κίνηση που πέρασε στα ψιλά των κλασικών αλλά και διαδικτυακών ΜΜΕ η Google αποφάσισε να εφαρμώσει τοπικές καταλήξεις για όλα τα 3rd level domain κάτω από το “blogspot.com” δηλαδή σε απλά ελληνικά να αποδώσει τοπικό Top Level Domain σε κάθε blog της που είναι γραμμένο σε άλλη γλώσσα.

Μετά από αυτή την αλλαγή όσα blogs έχουν δημιουργηθεί στην πλατφόρμαblogspot.com περνούν πλέον στο τοπικό ελληνικό domain blogspot.gr” από τις 15 Μαίου 2012 με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέματα εφαρμογής της τοπικής νομοθεσίας. Ετσι οι διαχειριστές και συντάκτες των blogs αυτών θα είναι πλέον πιο ευάλωτοι και προσεγγίσιμοι από την ελληνική νομοθεσία απ’ ότι πριν αφού πλέον οι ελληνικές Αρχές δεν θα χρειάζονται την συνδρομή των αμερικανικών για τον εντοπισμό τους σε περίπτωση ποινικών αδικημάτων.

Η είδηση όπως ήταν αναμενόμενο έχει δημιουργήσει προβληματισμό σε χιλιάδες bloggers που τόσα χρόνια ήταν σίγουροι για την “ασυλία” την οποία τους εξασφάλιζε η πλατφόρμα blogging που χρησιμοποιούσαν ενώ από την άλλη πλευρά έχει δημιουργήσει ανακούφιση σε πολλούς θιγόμενους από τις δραστηριότητες μισθωμένων bloggers αφού πλέον θα είναι ευκολότερος ο εντοπισμός των παρανόμων συκοφαντών και εκβιαστών που χρησιμοποιούν ιστοσελίδες για να βλάψουν τα θύματά τους.

Μένει να δούμε την εφαρμογή αυτής της “παστερίωσης” του διαδικτύου στην καθημερινή ζωή αλλά και την ανταπόκριση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα νέα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση η όμορφη αναρχία του διαδικτύου φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της το οποίο ωστόσο μπορεί να είναι και μία νέα, πιο οργανωμένη και συγκροτημένη αρχή για όλους όσους παίρνουν αυτό το Μέσο στα σοβαρά και δεν το χρησιμοποιούν για περιστασιακές και αμφιλεγόμενες δραστηριότητες.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India