Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Παραιτήθηκε ο Γραμματέας ΝΕ Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ Ν. Δασκαλάκης



Ακολουθεί η επιστολή Δασκαλάκη: Η παρρησία είναι απαραίτητη τόσο ως προς το Δήμο της κοινωνίας, αλλά και ως προς τον κάθε φορά ηγεμόνα, είτε αναφέρεται κανείς σε θέση ενός θεσμού στο σύστημα, είτε προσώπων εντός αυτών των θεσμών.
Το συμφέρον για την κοινωνία είναι να διαθέτει ανθρώπους οι οποίοι, αντί να τρέχουν πίσω από πλουσιοπάροχα προγράμματα, αντί να λειτουργούν με βάση και κυρίαρχα μέσω προσωπικών στρατηγικών, δυνατότητα που τους εξασφαλίζει η θέση τους, να διαθέτουν το θάρρος της γνώμης τους, κριτική σκέψη και άποψη πάνω στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας.
Αυτά όλα η εξουσία δεν τα ανέχεται.
Μπορεί να αποδεχτεί μόνο φωνές που δεν αμφισβητούν το πυρήνα της εξουσίας και που φτάνουν μέχρι τον προθάλαμο της Αυλής και να παραμένουν εκεί.
Ό,τι προσπαθεί να ξεπεράσει τον αυλόγυρο αντιμετωπίζεται με την αποσιώπηση.
Με υποτιμητικές συμπεριφορές, με αδιαφανείς διαδρομές και κυρίως με συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης της πολιτικής λειτουργίας, του ρόλου των θεσμοθετημένων οργάνων -ιδιαίτερα- όταν κινούνται σε λογική αντίθετη από αυτή των 'αρχόντων'.
Συνήθως αυτοί οι 'άρχοντες', αυτές οι ηγεσίες διακατέχονται από μια 'ψεύτικη συνείδηση' για την κοινωνία – «....ό,τι κάνουν, το κάνουν για το συμφέρον της χώρας και του λαού.....». Εξάλλου ο δρόμος για την αμαρτία είναι στρωμένος με τις πιο 'αγνές' προθέσεις.
Αν δεν ακούσουν σήμερα τη φωνή της παράταξης, την αγωνία των ανθρώπων για την πορεία του τόπου και της κοινωνίας, αύριο θα είναι αργά να αντιδράσουν και αυτό που 'πρέπει' να γίνει θα τους επιβληθεί ως γενική θέληση της κοινωνίας.
Τα κινήματα είναι ανάγκη να υπάρχουν, να διεκδικούν, να υπερασπίζονται τα ατομικά, κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών και τα κόμματα να εκπροσωπούν και να προωθούν από τη θέση τους ως θεσμοί – από κυβερνητική ή όποια άλλη θέση – την αυθεντική συνείδηση των κοινωνικών ομάδων και εντέλει τα συμφέροντα της πλειονότητας της κοινωνίας και της χώρας.
Η βαθύτατη και οξεία κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος οδήγησε, μέσα σε ελάχιστο διάστημα, σε συνολική αμφισβήτηση του κυρίαρχου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης όσο και των πολιτικών απολογητών και κομμάτων αυτού του μοντέλου. Ό,τι εμφανιζόταν έως τώρα σαν αναπόφευκτη εξέλιξη σήμερα παραπαίει και κλυδωνίζεται, μαζί με τα νομαδικά κεφάλαια της πλασματικής οικονομίας.
Η εμμονή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στον κυβερνητισμό σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη των κοινωνικών δυνάμεων και των κοινωνικών αναφορών που αποτέλεσαν την κοινωνική βάση για τις μέχρι πρόσφατες σημαντικές κατακτήσεις του, το οδηγεί σε ρόλο συμπληρωματικής δύναμης στον ισχυρότερο πόλο της νεοσυντηρητικής πολιτικής, της ΝΔ.
Το σοσιαλιστικό δημοκρατικό όνειρο ξεθώριασε από τότε, που πολλοί μεταλλαγμένοι σοσιαλιστές έσπευσαν να καταστήσουν υην πολιτική, θεραπενίδα της αγοράς ανακαλύπτοντας ξαφνικά τα θέλγητρα του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού και την 'κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας'.
Η μεγάλη Δημοκρατική Σοσιαλιστική παράταξη δεν μπορεί παρά να υπάρχει ιδεολογικά και πολιτικά κυρίαρχη. Η συντριπτική εκλογική αποτυχία του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές έχει χαρακτηριστικά ιστορικής ήττας. Η διαχείριση της όντως πρωτόγνωρης και βαθειάς κρίσης είναι ένας από τους λόγους της εκλογικής κατάρρευσης, όχι όμως και η αιτία.
Έχοντας κάνει τη συνειδητή αλλά δύσκολη επιλογή να μην αποδεκτώ τη λογική της «ευχάριστης και ωφέλιμης προσωπικής διαδρομής και πορείας» και επειδή δεν μπορώ να λειτουργώ ούτε ως αυλικός, ούτε ως πριονιστής, ούτε ως διαδρομιστής, αρνούμενος να υπηρετήσω αντιλήψεις και πρακτικές που οδηγούν το κίνημα, το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς και την κοινωνία στην καταστροφή, παραιτούμαι από Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ παραμένω απλός στρατιώτης για μια δημοκρατική, προοδευτική, σοσιαλιστική παράταξη.
Παρών στις μικρές ή μεγάλες καθημερινές μάχες και προκλήσεις που η δύσκολη σύνθετη και απαιτητική πραγματικότητα επιβάλλει.
Μια παράταξη, ένα αναγεννημένο πολιτικό υποκείμενο που να μπορεί να κατανοεί τη δυναμική της κοινωνίας, το νέο κοινωνικό καταμερισμό της εργασίας, που να μπορεί να εντοπίσει, να ανιχνεύσει, να αναγνωρίσει, να αναδείξει τις νέες κοινωνικές διαιρετικές τομές και ταξικότητες που με τον πιο δραματικό τρόπο η κρίση ανέδειξε.
Ικανή να υπερασπιστεί αλλά και να προεκτείνει στο μέλλον τις πολιτικές κατακτήσεις των τελευταίων χρόνων και που θα εκφράζει το όλον της προοδευτικής, σοσιαλιστικής και αριστερής παράδοσης.
Που θα ξεπερνά τη διχοτόμηση μεταξύ μεταρρύθμισης και επανάστασης καθώς και τη διχοτομία ανάμεσα στη διαμαρτυρία και την κυβερνητική ευθύνη και προοπτική.
Μια νέου τύπου παράταξη που δεν θα αποτελεί προϊόν του κράτους-έθνους, των διαιρετικών τομών που ιστορικά εμφανίστηκαν σε αυτό και που θα μπορεί να ανταποκριθεί στη λειτουργία του επιβαλλόμενου διεθνισμού από τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής, της καπιταλιστικής εν γένει ολοκλήρωσης ή, αν προτιμάτε, της παγκοσμιοποίησης.
Αυτό το πολιτικό υποκείμενο θα είναι ταυτόχρονα και φορέας προοδευτικής διεξόδου από την κρίση και δεν μπορεί παρά να έχει σαφή προγραμματικό λόγο, να παίρνει υπόψη του τους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς που επιβάλλουν ή προσδιορίζουν την ιεράρχηση των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων στόχων καθώς και την μακροπρόθεσμη στοχοθεσία, άρα να παρέχει αξιόπιστη κυβερνητική προοπτική.
Είναι ένας δρόμος δύσκολος, δύσβατος, αξίζει όμως να τον διαβούμε.
Ευχαριστώ τους φίλους και μέλη του ΠΑΣΟΚ που με τίμησαν με την ψήφο τους στις εσωκομματικές διαδικασίες και με ανέδειξαν πρώτο σε σταυρούς προτίμησης στο Νομό, τους συντρόφους μου που ΟΜΟΦΩΝΑ με εξέλεξαν Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.
Καλό αντάμωμα...
Πάλης ξεκίνημα...
Ιεράπετρα, Ευχαριστώ για την κατανόηση
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 Νίκος Δασκαλάκης,
Πρώην Γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ Λασιθίου

cna.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India