Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

''Στην πόλη χωρίς το αυτοκίνητο μου'', Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

28.9.2013_______-_.jpg

Σε μια ενδιαφέρουσα εβδομάδα για την περιοχή μας, η οποία γιορτάζει τον τουρισμό από την μια άκρη της μέχρι την άλλη, διοργανώνονται εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2013.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (European Mobility Week), από το 2002, έχει καθιερωθεί ως σημαντικός θεσμός για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας που συντελούν στη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Κορύφωσητων εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο». Το θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για το 2013 είναι η καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και σύνθημα των δράσεων είναι «Καθαρός αέρας – είναι η δική σου κίνηση».
Η καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελεί σημαντική μέριμνα και προτεραιότητα της ΕΕ. Οι πολιτικές της ΕΕ αποσκοπούν στη μείωση της έκθεσης σε υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων, μέσω της μείωσης των εκπομπών και τον καθορισμό ορίων και τιμών στόχων για την ποιότητα του αέρα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον. Μεταξύ των βασικών πηγών που προκαλούν την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι οι μεταφορές. Η αλλαγή των συνηθειών στο τρόπο μετακίνησης θα συνδράμει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και των περιβαλλοντικών συνθηκών των πόλεων.


Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Αγίου Νικολάου, διοργανώνει την εκδήλωση «Στην πόλη χωρίς το αυτοκίνητο μου», το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013, με την διεξαγωγή ποδηλατοδρομίας και πεζοπορίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
img_2620.jpg
Στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης κάλεσε όλους τους συμπολίτες και τους επισκέπτες μας να συμμετέχουν στην εκδήλωση, να αφήσουν τα αυτοκίνητα τους στα σπίτια τους και να χρησιμοποιήσουν την αστική συγκοινωνία του ΚΤΕΛ ή να περπατήσουν την πόλη μας. «Η προσπάθεια μας είναι να αλλάξουμε συνήθειες και συμπεριφορές όσον αφορά τη μετακίνηση μας. Το κυριότερο μήνυμα είναι ότι εμείς ως πολίτες θα πρέπει να σεβόμαστε και να αγαπούμε την πόλη μας περισσότερο. Μια πόλη γίνεται πιο φιλική και καλύτερη τόσο προς εμάς τους ίδιους όσο και προς τους επισκέπτες μας όταν χρησιμοποιούμε περισσότερο τα πόδια μας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και λιγότερο τα αυτοκίνητα μας. Με αυτόν τον τρόπο σεβόμαστε και το περιβάλλον. Στον Άγιο Νικόλαο οι μικρές αποστάσεις ευνοούν την μετακίνηση χωρίς αυτοκίνητο, για αυτό πρέπει όλοι να χρησιμοποιήσουμε τα παρκινγκ της πόλης, στους κοινόχρηστους χώρους και τον Περιφερικό δρόμο για να μειώσουμε όσο το δυνατόν την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης».

Ο κ. Κουνενάκης ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους όσους βοήθησαν στην διοργάνωση των εκδηλώσεων και ιδιαιτέρως το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιώργο Ξένο ο οποίος έχει αναλάβει την διοργάνωση των δράσεων, τον κ. Λεωνίδα Κλώντζα ο οποίος θα είναι επικεφαλής της πεζοπορίας, τα μέλη και τους υπαλλήλους του ΠΑΟΔΑΝ, το ΚΤΕΛ Ηρακλείου Λασιθίου, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών- Διασωστών Αγίου Νικολάου, τον Ερυθρό Σταυρό και το ΕΚΑΒ, τη Δημοτική Κοινότητα Αγίου Νικολάου, την Τροχαία Αγίου Νικολάου, την Αστυνομική Δ/νση Λασιθίου, το Λιμεναρχείο, τους χορηγούς για την ευγενική προσφορά των ποδηλάτων και όλους τους εθελοντές για την συμμετοχή και την ανιδιοτελή προσφορά τους.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασε ο κ. Γιώργος Ξένος και κάλεσε μικρούς και μεγάλους να λάβουν μέρος στην τόσο στην ποδηλατοδρομία όσο και στην πεζοπορία.

Πρόγραμμα πεζοπορίας:
Αφετηρία από το parking της παραλίας του Αλμυρού στις 17:00.
Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι: parking παραλίας Αλμυρού, Γαργαδώρος, Μαρίνα Αγίου Νικολάου, Κιτροπλατεία, Λιμάνι, θεατράκι Λίμνης Αγίου Νικολάου.
Πρόγραμμα ποδηλατικού γύρου:
Αφετηρία από την είσοδο της πόλης στην Λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή στις 18:00.
Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι: είσοδος πόλης (Λεωφόρος Κ. Καραμανλή), γέφυρα Λατούς, Λατούς, Κοντογιάννη, Ρούσσου Καπετανάκη, Ακτή Ατλαντίδος, Σοφοκλή Βενιζέλου, Πλ. Ελευθερίου Βενιζέλου, Ρούσσου Κούνδουρου, Μ. Σφακιανάκη, Ακτή Παγκάλου, Ακτή Θεμιστοκλέους, Ακτή Ιωσήφ Κουνδούρου, γέφυρα Λίμνης, Κ. Παλαιολόγου, θεατράκι Λίμνης Αγίου Νικολάου

Ο τερματισμός θα πραγματοποιηθεί στο θεατράκι της λίμνης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί κλήρωση τριών ποδηλάτων για ενήλικες και παιδιά, τα οποία προσφέρουν ο κ. Αποστολάκης και το MOTO BABIS, o κ. Ορφανάκης και η ΜΟΤΟΚΙΝΗΣΗ και ο κ. Βιδάκης και το ΒΙΔΑΚΗΣ TOΥS.

Επίσης η Αστική Συγκοινωνία του ΚΤΕΛ Ηρακλείου - Λασιθίου γιορτάζοντας την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο», θα πραγματοποιήσει έκτακτα δωρεάν δρομολόγια από τις 13:00 έως τις 17:00, με τερματισμό το σημείο εκκίνησης της ποδηλατοδρομίας.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Νικολάου κ. Στέργιος Ατσαλάκης, η προϊσταμένη του ΠΑΟΔΑΝ κ. Ειρήνη Δραγασάκη και ο κ. Κωνσταντίνος Φραγκιαδάκης στέλεχος του ΠΑΟΔΑΝ.


Άγιος Νικόλαος, 25-09-2013
Γραφείο Τύπου Δήμου Αγίου Νικολάου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India