Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Θρίαμβος της Μέρκελ, καταλύτης ο Στάινμπρουκ

Σε αναμμένα κάρβουνα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αλλάζει κατά πάσα πιθανότητα ο Σόιμπλε

Θρίαμβος της Μέρκελ, καταλύτης ο Στάινμπρουκ
Η Άνγκελα Μέρκελ πέτυχε μια ιστορική νίκη ανεβάζοντας τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατικών κοντά σε αυτά της εποχής του Χέλμουτ Κωλ, αλλά δεν κατόρθωσε να πετύχει αυτοδυναμία. Οι πρώτες κινήσεις στη μετεκλογική σκακιέρα έχουν ήδη γίνει και δείχνουν το σχηματισμό με λεγόμενης μεγάλης συμμχίας με τους Σοσιαλδημοκράτες του Στάινμπρουκ. Η Μέρκελ "λοξοκοιτάζει" και προς τους Πράσινους αλλά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη συμφωίας συγκυβέρνησης.
Τώρα μένει να σφυριλατηθεί η πλατφόρμα της συνεργασία, η οποία θα περιλαμβάνει σίγουρα την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είτε θα αναλάβει πρόσωπο κοινής αποδοχής είτε ο ίδιος ο Στάινμπρουκ.
Σύμφωνα με τα πρώτα τελικά αποτελέσματα οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) λαμβάνουν 41,5% των ψήφων καθώς ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική καταμέτρηση των ψήφων στην Γερμανία. Τα επίσημα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκέντρωσαν 25,7%, ενώ η Αριστερά αναδείχθηκε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με 8,6%. Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν το 8,4% των ψήφων.
Εκτός Βουλής, όπως είχε προβλεφθεί, έμειναν οι Φιλελεύθεροι (FDP) που έλαβαν 4,8% και οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), οι οποίοι ωστόσο μπορούν να είναι ικανοποιημένοι, καθώς, μόλις οκτώ μήνες από την ίδρυσή τους, συγκέντρωσαν ποσοστό 4,7%.
Οι πολιτικοί συσχετισμοί που δημιουργούνται από το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία επηρρεάζουν άμεσα την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, καθώς η γερμανική πολιτική απέναντι σε μείζονα ζητήματα αναδιαμορφώνεται και οι συναινέσεις με συντηρητικών-σοσιαλιστών αναμένεται να οδηγήσουν σε λιγότερο επιθετικές προσεγγίσεις.
Αν και οι κάλπες βγάζουν τη Μέρκελ ενισχυμένη η λαϊκή εντολή δίνει στον Στάινμπρουκ ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων και πολιτικού καταλύτη στη γερμανική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Παρόλο που οι Γερμανοί ψηφοφόροι καταψήφισαν τα ακροδεξιά, ακροαριστερά και ευρωφοβικά κόμματα ο θρίαμβος της Άγκελα Μέρκελ δεν πρόκειται να αποτελέσει μια «επανάσταση» για την Ευρώπη.
Μερίδα αναλυτών υποστηρίζει ότι με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν πως οι περισσότεροι Γερμανοί θεωρούν την πολιτική λιτότητας -Sparplitik- ως την ορθή πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν οι προβληματικές οικονομίες του Νότου, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός, είτε ανάμεσα στο CDU/CSU και το SPD, είτε με τους Πράσινους ελάχιστα πράγματα θα αλλάξει στην ευρωπαϊκή ατζέντα της ομοσπονδίας.
Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμάνια συνήθως κρατούν από έξι ως οκτώ εβδομάδες αν και για τη συγκρότηση του μεγάλου συνασπισμού του 2005 χρειάστηκαν μήνες. Πριν τις Ομοσπονδιακές εκλογές οι περισσότερες εκτιμήσεις έκαναν λόγο πως σε ενδεχόμενο συνασπισμό ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στη θέση του υπουργού Οικονομικών αντί για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα βρισκόταν ο Γιέργκ Άσμουσεν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ωστόσο αυτή η πιθανότητα απομακρύνεται- χωρίς να αποκλείεται- μετά τον εκλογικό θρίαμβο της Άγκελα Μέρκελ

www.sofokleousin.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India