Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Η έκθεση ψήνεται, η δόση στο ψυγείο

Κωλυσιεργούν Βρυξέλλες και Βερολίνο. Η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις, λέει ο Σόιμπλε

Η έκθεση ψήνεται, η δόση στο ψυγείο
Η δόση των 2,5 δισ. που περιμένει το οικονομικό επιτελείο παραμένει στον αέρα, καθώς Βρυξέλλες και- και Βερολίνο εξαντλούν καθε δυνατότητα κωλυσιεργίας και πιέσεων για να αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα. Αν και για την εκταμίευση απομένουν  εγκρίσεις διαδικαστικού χαρακτήρα, η τρόικα δεν έχει υποβάλει ακόμα την απαραίτητη έκθεση αξιολόγησης για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Η Γερμανία βρίσκει λοιπόν νέα αφορμή καθυστέρησης κι όσο το θέμα παραμένει έστω και τυπικά ανοιχτό,  υπάρχει ο κίνδυνος απροσδόκητης  εμπλοκής.
Το πρακτορείο Ρόιτερς απεκάλυψε έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, όπου αναφέρεται ότι θα παραταθεί η προθεσμίαγια την έγκριση της εκταμίευσης, επειδή στην επιτροπή προϋπολογισμού της Μπρούστενσταγκ δεν έχει φθάσει ακόμη η έκθεση που θα επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα  έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ο Κάμπετερ αναφέρει επίσης ότι αναμένει η αξιολόγηση της προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα να έχει επικαιροποιηθεί την Τετάρτη και κατόπιν να σταλεί στην Μπούντεσταγκ.  «Για να δοθεί στην επιτροπή προϋπολογισμού δυνατότητα να διαμορφώσει γνώμη, η αρχική προθεσμία θα παραταθεί ως την Δευτέρα, 29η Ιουλίου», λέει ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών..
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του πολιτικού προϊσταμένου του Β. Σόιμπλε, ο οποίος είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει 5 από τα 22 προαπαιτούμνα για την εκταμίευση. Η τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών δημιουργεί εικόνα ανατροπής του καλού κλίματος που διαμορφώθηκε με την επίσκεψη του στην Αθήνα και δείχνει ότι το Βερολίνο επιστρέφει στη γνωστή σκληρή γραμμή του.
Αν τώρα αυτές οι εξελίξεις εξετασθούν κάτω από το πρίσμα της συνάντησης Σαμαρά-Ομπάμα, των επαφών Λιού στην Αθήνα, της υπό προετοιμασία έκθεσης της τρόικας τότε η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι μάλλον ζοφερή.
Δηλώσεις Σόιμπλε και διαβεβαιώσεις από Αθήνα
Σε δηλώσεις του που δημοσιεύει το  Bloomberg, ο Σόιμπλε ώρες πριν από την αυριανή συνεδρίαση του EuroWorking Group, ταράζει τα νερά λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει 5 εκ των 22 προαπαιτούμενων μέτρων, όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup, στις 8 Ιουλίου.
Όπως επισήμανε, η γερμανική Βουλή θα περιμένει την ελληνική κυβέρνηση για να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 2,5 δισ. ευρώ έως και τις 29 Ιουλίου.
Αναφερόμενος στην αυριανή συνεδρίαση του EuroWorking Group ο κ. Σόιμπλε είπε ότι αντικείμενο θα είναι η πρόοδος του ελληνικού προγράμματος, η οποία και θα καθορίσει την στάση των εταίρων ως προς την εκταμίευση ή μη της δόσης.
Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών "απάντησε"  εμμέσως, διαβεβαιώνοντας  πως με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη, υλοποιούνται και τα 22 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

www.sofokleousin.gr 

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India