Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ξεκίνησαν και πάλι οι δράσεις του Future Library στην Κουνδούρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

Ξεκίνησαν και πάλι  κανονικά οι δράσεις στην Κουνδούρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο του προγράμματος Future Library 2013. Την εβδομάδα που μας πέρασε πραγματοποιήθηκαν δύο διασκεδαστικές και συνάμα πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις.
9__future_library.jpg
9__future_library1.jpg
Η 9η δράση του προγράμματος είχε τίτλο «Πες μου γιατί …δεν έχουμε όλοι το ίδιο χρώμα» και την επιμελήθηκαν οι εθελόντριες  κυρίες Φρόσω Δεμέτζου, Αναστασία Λασθιωτάκη και Χρυσή Αγγελίδου.  Η δράση αφορούσε  μια σειρά βιβλίων που μέσα από μια ιστορία απαντάνε σε ερωτήσεις των παιδιών, στις οποίες δεν μπορούν μόνα τους να απαντήσουν με ευκολία, αλλά και στον τρόπο που οι μεγάλοι πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους απορίες.
9__future_library2.jpg
Τα παιδιά όπως κάθε φορά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ανάλογα με την ηλικία τους. Όπως μας είπε η  κα Λασθιωτάκη, «Ξεκινήσαμε με την ανάγνωση του βιβλίου και έγινε συζήτηση για τις βασικές έννοιες που προέκυψαν. Κάναμε ένα κολάζ και μιλήσαμε για την διαφορετικότητα, τη συνεργασία και την ενότητα των λαών. Επεκταθήκαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι κατ’ εξοχήν γιορτή αγάπης, συνεργασίας και ενότητας, ζωγραφίσαμε και χορέψαμε με βασικό άξονα την διαφορετικότητα τον λαών και των ανθρώπων. Στο δεύτερο γκρουπ παιδιών προσαρμόσαμε την ανάγνωση του βιβλίου στην ηλικία τους, επεκταθήκαμε περισσότερο στα νοήματα και έγινε μια πιο ευρεία συζήτηση για την διαφορετικότητα ζωγραφίσαμε και παίξαμε ένα σχετικό επιτραπέζιο παιχνίδι. Αναπαραρτήσαμε τους δικούς μας Ολυμπιακούς αγώνες,  την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας ,ανάψαμε με τον δικό μας βωμό και δώσαμε μετάλλια. Διασκεδάσαμε πάρα πολύ, μικροί και μεγάλοι, ενώ συγχρόνως απαντήσαμε σε πολύ σημαντικά ερωτήματα των παιδιών».
10_.jpg
Η 10η δράση είχε τίτλο «Πώς να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο» και την επιμέλεια της ανέλαβαν οι εθελόντριες κα Ελένη Τζερεμέ και η Μαρίνα Λουκάκη. Η ανάγνωση βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο της Γιολάντας Τσιαμπόκαλου, με θέμα τη σωστή διατροφή και την ανεκτίμητη για την υγεία μας αξία των φρούτων και των λαχανικών.

Στη ιστορία όλα ξεκινούν όταν ο Γιώργος μαθαίνει απ' τον μπαμπά του έναν παλιό μύθο: «Στην άκρη κάθε ουράνιου τόξου υπάρχει ένα τσουκάλι γεμάτο χρυσάφι. Αν καταφέρεις να φας το ουράνιο τόξο, ο θησαυρός γίνεται δικός σου για πάντα». Ο Γιώργος και η αδερφή του ψάχνουν να βρουν ένα ουράνιο τόξο και δεν αργούν να το ανακαλύψουν μέσα στην κουζίνα του σπιτιού τους, όλα τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά που υπάρχουν στο ψυγείο, κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί, μοβ, μπλε, πράσινα, άσπρα.
10_1.jpg
Με βάση λοιπόν αυτή την ιστορία οι εθελόντριες διάβασαν το παραμύθι στα παιδιά, με διαφορετικό τρόπο ανάλογα την ηλικία τους, έπαιξαν κουκλοθέατρο με θέμα τα καλοκαιρινά φρούτα και συζήτησαν για την θρεπτική αξία όλων αυτών των φρούτων και των λαχανικών που εμφανίζονται στο παραμύθι και βρίσκονται μέσα στο ψυγείο μας, καθώς  και τη μεγάλη αξία που τελικά είχε ο θησαυρός που ανακάλυψε ο Γιώργος.  Έπαιξαν  με τα παιδιά παιχνίδι αναγνώρισης χρησιμοποιώντας την αφή και ζωγράφισαν ένα πανό με φρούτα και λαχανικά.

Τα  παιδιά όχι μόνο διασκέδασαν και πέρασαν δημιουργικά το απόγευμα τους, αλλά κατάλαβαν πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην διατροφή τους και υποσχεθήκαν ότι από εδώ και πέρα θα συμπεριλάβουν το μεγάλο αυτό θησαυρό στην καθημερινή διατροφή τους.

Άγιος Νικόλαος, 29-07-2013
Γραφείο Τύπου Δήμου Αγίου Νικολάου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India