Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Πώς ένα ορεινό χωριό της Μαγνησίας κατόρθωσε να πολεμήσει την κρίση

Έχοντας μηδενική ανεργία...

Πώς ένα ορεινό χωριό της Μαγνησίας κατόρθωσε να πολεμήσει την κρίση Στο χωριό Ανάβρα του νομού Μαγνησίας, οι 700 κάτοικοι, όλοι τους κτηνοτρόφοι, απολαμβάνουν εισοδήματα από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ και έχουν μια απίστευτα καλή ποιότητα ζωής.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, κάποτε το χωριό ήταν μια προβληματική περιοχή, ενώ σήμερα ανθεί και αποτελεί παράδειγμα μίμησης για όλους τους Δήμους.
Με ποσοστό ανεργίας στο 0 και με πληθυσμό που διπλασιάστηκε τα τελευταία 15 χρόνια, το χωριό είναι μια μικρή Ελβετία. Υπάρχει αιολικό πάρκο (που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ στην κοινότητα, υπάρχουν 3 κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν 25.000 ζώα, πρότυπο σφαγείο, πάρκινγκ και γυμναστήριο, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, μουσείο και ένα τεράστιο περιβαλλοντικό–πολιτιστικό πάρκο.
Υπάρχει επίσης πρότυπο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο, αγροτικό ιατρείο και δωρεάν στέγαση για δασκάλους και γιατρούς, όπως και πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι", ενώ ετοιμάζεται το γηροκομείο.
Στις αρχές του '90 τα ηνία της κοινότητας πήρε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, ένας άνθρωπος που άφησε την Αθήνα για να γυρίσει στο χωριό του και να προσφέρει στη γενέτειρά του. Με ένα διάλειμμα 4 χρόνων, είναι από τότε κοινοτάρχης της Ανάβρας.
Τότε η κατάσταση ήταν κακή, δεν υπήρχε άσφαλτος στους δρόμους και τα ζώα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο χωριό. Προτεραιότητα ήταν η κατασκευή κτηνοτροφικών πάρκων με σωστή δόμηση για να σταβλίζονται τα ζώα το χειμώνα. «Τους υπόλοιπους μήνες βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Αυτός είναι και ο λόγος που το κρέας τους φημίζεται για την ξεχωριστή γεύση του. Η κτηνοτροφία είναι η πηγή των εισοδημάτων στην Ανάβρα», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας.
Η Ανάβρα δεν βάσισε την ανάπτυξή της στο κράτος. Ήθελε έσοδα δικά της. Έτσι, πριν από τρία χρόνια ολοκλήρωσε το έργο του αιολικού πάρκου, με τις 20 ανεμογεννήτριες και ανάδοχο την ισπανική εταιρία Gamesa.
Το ρεύμα το αγοράζει η ΔΕΗ, ενώ η κοινότητα για τη χρήση του χώρου που της ανήκει εισπράττει έως και 100.000 ευρώ το χρόνο.



ΠεΠηγή: Πώς ένα ορεινό χωριό της Μαγνησίας κατόρθωσε να πολεμήσει την κρίση | E-Radio.gr Blog

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India