Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Επερώτηση για όρια Οικισμών Δήμου Αγίου Νικολάου - Καινοτόμα Πρόταση



Η Δημοτική μας ομάδα κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου την υπ'αριθμόν 17 επερώτηση της σχετικά με τα όρια οικισμών σε επίπεδο Δήμου και παράλληλα συμπεριέλαβε καινοτόμα πρόταση για σύνταξη τοπικών ρυμοτομικών σε οικισμούς όπου θα στοχεύσουμε να κατευθύνουμε την ανάπτυξη.
..............................................................................................................

Θέμα: «Οικισμοί στα όρια του Δήμου Αγίου Νικολάου»
Άγιος Νικόλαος , 14.02.2013

Κύριε Δήμαρχε

Εντός των ορίων του Δήμου Αγίου Νικολάου υπάρχουν ενταγμένοι αρκετοί οικισμοί. Όπως γνωρίζετε υπάρχει η τάση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσουμε σταδιακά και ομαλά προς την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Ηδη το σχέδιο αυτό έχει μπει σε εφαρμογή μέσω των Γενικών και Ειδικών Χωροταξικών καθώς και τον κατά τόπους ΣΧΟΟΑΠ.
Σε διάφορες συναντήσεις που έχουν γίνει έχει χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα ότι μέσω της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης θα τονωθεί η δόμηση σε οργανωμένους οικιστικά ιστούς , δηλαδή εντός σχεδίων πόλης , οικισμών και οικιστικών συνόλων που πρόκειται να δημιουργηθούν μέσω ΠΕΡΠΟ κλπ.

Σαν στόχος και σαν όραμα δεν μας βρίσκει αντίθετους. Επειδή όμως βιώνουμε την Ελληνική πραγματικότητα και κυρίως την Ελληνική αναποτελεσματικότητα , αφού:
1.    Προκειμένου να εγκριθεί ένα Σχέδιο Πόλεως (επέκταση ή νέο) απαιτούνται κατά μέσο όρο 12 χρόνια , ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπως Αμμουδάρα και Καλό Χωριό , η υλοποίηση των οποίων τείνει στο άπειρο.
2.    Πρόσφατα άλλαξε η νομοθεσία για την οικοδόμηση εντός ορίων των οικισμών και οικοδομήσιμα είναι μόνο τα οικόπεδα τα οποία έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό πλάτους 4,00 μ. Συνεπώς όλα τα άλλα οικόπεδα προκειμένου να οικοδομήσουν πρέπει να κάνουν τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο με κόστος εις βάρος του ιδιώτη που κινεί την διαδικασία. Επειδή λοιπόν η διαδικασία αυτή είναι πολυδαίδαλη , χρονοβόρα και ιδιαίτερα κοστοβόρα δεν προβλέπεται να την ενεργοποιήσει κανένας ιδιώτης συνεπώς ακίνητα που ευρίσκονται εντός οικισμού θα είναι άρτια μεν , μη οικοδομήσιμα δε.

Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω και γνωρίζοντας ακόμα την υψηλή φορολογία με την πρόκειται η Ελληνική Κυβέρνηση να επιβαρύνει τα οικόπεδα και ιδιάιτερα , όσα ευρίσκονται εντός ορίων οικισμών , ερωτούμε αν προτίθεσθαι:
1.    Εξεύρεση τρόπου μείωσης ορίων σε οικισμούς , ιδιαίτερα σε οικισμούς που χαρακτηρίζονται ως στάσιμοι από την αναπτυξιακή πλευρά , ώστε αρκετά σημερινά μη οικοδομήσιμα οικόπεδα να ελαφρύνουν το βάρος της άδικης φορολόγησης τους.
2.    Να εκπονήσετε πιλοτικά σε οικισμό/ούς που θα επιλεγούν με βάση την αναπτυξιακή στόχευση του Δήμου Αγίου Νικολάου , τοπικό ρυμοτομικό ώστε να βοηθηθεί σε τοπικό επίπεδο η οποιαδήποτε ανάπτυξη επιδιώκουμε να έχουμε στην περιοχή μας ;

Σημειώνουμε ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού έχουμε συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων και έχουμε εκπονήσει σχέδιο δράσης το οποίο μπορούμε να το καταθέσουμε οποιαδήποτε στιγμή και αν μας ζητηθεί. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε πρότυπη δράση σε επίπεδο Περιφέρειας , ελπίζοντας σε σύντομο διάστημα ,να μας μιμηθούν και άλλοι Δήμοι , έχοντας απτά αποτελέσματα των ενεργειών μας.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India