Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Δημοσιοποίηση Καταγγελίας κ. Μαμαλούκου Χρήστου προς τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης



Πολλές φορές ο κ.Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βραχασίου,έχει προχωρήσει σε σωρεία συκοφαντιών στο προσώπο μου και σχετικά με την καταγγελία μου στον κ.Γενικό Γραμματέα της περιφέρειας κρήτης,θεωρώ καλό να δημοσιοποιήσω την καταγγελία για να βγάλουν οι πολίτες τα συμπερασματά τους.Ο κ.Πρόεδρος λειτουργεί με ιδιοκτησιακή αντίληψη και οφείλει να μάθει ότι το τοπικό συμβούλιο και η εταιρεία δεν είναι μαγαζί δικό του. Θα πρέπει επιτέλους να μάθει ότι υπάρχουν και νόμοι και κανόνες.
Μαμαλούκος Χρήστος
Τοπικός Σύμβουλος Βραχασίου.

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Οπως ακριβώς έχουμε δεσμευθεί απο την έναρξη λειτουργίας του blog της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ , αναρτώνται όλα τα επώνυμα κείμενα. Πολύ περισσότερο δε , όταν πρόκειται για επώνυμα κείμενα καταγγελίας τα οποία έχουν κατατεθεί σε αρμόδιες αρχές (Αρ.Πρ.( 4) 7/1/2013 Α.Δ.ΚΡΗΤΗΣ). Φυσικά η ίδια μεταχείριση θα υπάρξει και σε τυχόν απάντηση εκ μέρους των θιγόμενων μερών.


Προς το Γενικό Γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης  Κρήτης

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,

με την ιδιότητά μου του τοπικού συμβούλου Βραχασίου του δήμου Αγ. Νικολάου, θα ήθελα να καταγγείλω σωρεία παραπτωμάτων και παραβάσεις καθήκοντος του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Βραχασίου  του δήμου Αγ. Νικολάου κ. Γεωργίου Φθενάκη.
  1. Ο κ. Γεώργιος Φθενάκης υπήρξε αρχικά τοπικός σύμβουλος στο συμβούλιο Βραχασίου. Η παρουσία του στα τοπικά συμβούλια ήταν ισχνή. Ενδεικτικά αναφέρω ότι όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο της τοπικής κοινότητας Βραχασίου με αριθ. πρωτ. ΑΒ 576/8-11-2011 (συνημμένο έγγραφο Α), που αφορά τις παρουσίες των τοπικών συμβούλων στις συνεδριάσεις, την περίοδο 1/1/2011 μέχρι 31/10/2011, ο κ. Φθενάκης απουσίασε σε 5 συνολικά συνεδριάσεις επί συνόλου ένδεκα, εκ των οποίων οι τέσσερεις συνεχόμενες. Επιδεικτικά περιφρονούσε τις συνεδριάσεις των τοπικών συμβουλίων και τις αποφάσεις τους και δρούσε ανεξάρτητα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι συνομιλούσε απ’ ευθείας με το δήμαρχο παρακάμπτοντας το τοπικό συμβούλιο.
  2. Μετά την παραίτηση του κ. Μιχαήλ Πετσαλάκη στις 30/7/2012 από τη θέση του προέδρου του τοπικού συμβουλίου, ανέλαβε αυτός την προεδρία ως ο αμέσως επόμενος σε ψήφους σύμβουλος του πλειοψηφούντος συνδυασμού. Ως πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου συγκάλεσε δύο μόνο συνεδριάσεις του τοπικού συμβουλίου σε διάστημα έξι μηνών, ενώ είχε υποχρέωση να συγκαλεί σε συνεδρίαση το τοπικό συμβούλιο κάθε μήνα. Η μία συνεδρίαση έγινε στις 6/9/2012 και η αμέσως επόμενη στις 10/12/2012. Μέχρι σήμερα δεν έχει συγκληθεί άλλη συνεδρίαση από τις 10/12/2012, αν και έχει παρέλθει το διάστημα του ενός μήνα από τότε.
  3. Στο συμβούλιο που συγκάλεσε στις 6 Σεπτεμβρίου 2012 δε με κάλεσε όπως ο νόμος ορίζει και δεν ακολούθησε το σωστό τρόπο για τη συγκλησή του. Για την επίδοση της πρόσκλησης σε μένα χρησιμοποίησε την ληξίαρχο της κοινότητας και όχι κάποιο κλητήρα, κάτι που κατ’ αρχήν είναι έξω από τα καθήκοντα της ληξιάρχου, η οποία εν τέλει δεν ακολούθησε τη σωστή διαδικασία επίδοσης, με αποτέλεσμα εγώ να μη λάβω ποτέ την πρόσκληση. Εκτός των άλλων η ίδια η σύγκλιση του τοπικού συμβουλίου ήταν παράνομη, γιατί από την ημέρα που εκδόθηκε η πρόσκληση (επισυναπτόμενο έγγραφο Β), δεν καλύπτονταν το διάστημα των τριών πλήρων ημερών μέχρι την ημέρα της συνεδρίασης, όπως ο νόμος ορίζει. Η πρόσκληση είχε εκδοθεί στις 4/9/2012 και καλούσε σε συνεδρίαση στις 6/9/2012 (δηλαδή λιγότερο από τρεις μέρες). Όταν αντιλήφθηκα ότι είχε ήδη γίνει το συμβούλιο χωρίς να παρευρεθώ, ζήτησα με ανοικτή μου επιστολή προς τον πρόεδρο την ακύρωση και επανάληψη του συμβουλίου (συνημμένο έγγραφο Γ) , κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό, με αποτέλεσμα να καταφύγω σε ένσταση κατά της απόφασης (συνημμένο έγγραφο Δ), η οποία τελικώς κατέληξε να με δικαιώνει για τον παράτυπο τρόπο σύγκλησης του συμβουλίου και να ενημερώνει το δημοτικό συμβούλιο Αγ. Νικολάου ότι όσες αποφάσεις στηρίζονται στις προτάσεις του τοπικού συμβουλίου Βραχασίου της συνεδρίασης της 6ης Σεπτεμβρίου πάσχουν ακυρότητας, επειδή ακριβώς δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες σύγκλησης του συμβουλίου, όπως ορίζει ο νόμος (συνημμένο έγγραφο Ε).
  4. Προκειμένου να καλυφθεί για τις παραπάνω παρατυπίες, ο κ. Φθενάκης απέστειλε εις απάντηση του σχετικού εγγράφου του Γεν. Γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης, που του ζητούσε εξηγήσεις σχετικά με την ένστασή μου, το έγγραφο με αριθ. πρωτ. ΑΒ290/12-10-2012 (συνημμένο έγγραφο ΣΤ), στο οποίο ψευδώς αναφέρει ότι «Οι αποφάσεις που πάρθηκαν από το τοπικό συμβούλιο για τα θέματα που τέθηκαν, ουσιαστικά αναβλήθηκαν λόγω απουσίας των ενδιαφερομένων, όπως διαπιστώνεται από τα πρακτικά που επισυνάπτονται». Πλην όμως σύμφωνα με τα πρακτικά της εν λόγω συνεδρίασης (συνημμένο έγγραφο Ζ) το τοπικό συμβούλιο πήρε αποφάσεις επί όλων των θεμάτων και μάλιστα ομόφωνα. Πουθενά δε στην εν λόγω απόφαση δεν αναφέρεται ότι υπήρξε οποιαδήποτε αναβολή λόγω μη παρουσίας των ενδιαφερομένων. Τίθεται επομένως θέμα παράβασης καθήκοντος του κ. Φθενάκη με την έκδοση ψευδούς δημόσιου εγγράφου στην προσπάθειά του να παραπλανήσει την αρμόδια επιτροπή που εξέτασε την ένσταση, προκειμένου να λάβει ευνοϊκή απόφαση.
  5. Σε αίτημά μου προς τον κ. Φθενάκη να μου γνωρίσει την περιουσία του δήμου Αγ. Νικολάου στα όρια της τοπικής κοινότητας Βραχασίου, το οποίο έλαβε αριθ. πρωτ. ΑΒ321/31-10-2012 (συνημμένο εγγραφο Η), μου απάντησε με το υπ’ αριθ. πρωτ. ΑΒ341/26-11-2012 έγγραφο (συνημμένο έγγραφο Θ) ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την περιουσία, ούτε για το Ε9, με τη δικαιολογία ότι δεν του παρέδωσε τίποτα ο πρώην πρόεδρος κ. Μιχαήλ Πετσαλάκης κατά την παραίτησή του και με παρέπεμψε για ενημέρωση στην τεχνική υπηρεσία του δήμου. Όπως προκύπτει όμως από το πρακτικό συνεδρίασης του τοπικού συμβουλίου με αριθ.1/2011 (συνημμένο έγγραφο Ι) ο κ. Φθενάκης ήταν γνώστης της απουσίας περιουσιολογίου της πρώην κοινότητας Βραχασίου και του ότι δεν είχε κατατεθεί δήλωση Ε9 κατά το παρελθόν, αφού ομόφωνα αποφασίστηκε στο συμβούλιο αυτό, παρόντος και του ιδίου, να αρχίσουν διαδικασίες εντοπισμού της ακίνητης περιουσίας της τοπικής κοινότητας. Επομένως ψευδώς ο κ. Φθενάκης βεβαιώνει ότι αγνοεί τι συμβαίνει με την περιουσία της κοινότητας και εν πάσει περιπτώσει με βάσει το άρθρο 82 του νόμου 3852/2010 «Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες … (η) είναι υπεύθυνος για την προστασία της δημοτικής περιουσίας στα όρια της τοπικής κοινότητας και έχει καθήκον να αναφέρει αμελλητί στον δήμαρχο ή στον αρμόδιο αντιδήμαρχο ζημιές ή προσβολές των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του δήμου.» Έχει λοιπόν ο κ. Φθενάκης υποχρέωση να γνωρίζει και να προστατεύει την περιουσία του δήμου στα όρια του τοπικού διαμερίσματος Βραχασίου, πράγμα το οποίο δεν έκανε στο διάστημα τών πέντε περίπου μηνών που είναι πρόεδρος και όπως φαίνεται δε θα το κάνει ούτε στη συνέχεια, αφού δηλώνει παντελή άγνοια της περιουσίας. Για το λόγο αυτό επανήλθα με νέα αίτησή μου, που πήρε αριθ. πρωτ.                   (συνημμένο έγγραφο ΙΑ), όπου επαναφέρω το αρχικό μου αίτημα για ενημέρωση σχετικά με την περιουσία, επισημαίνοντας τις υποχρεώσει του. Μέχρι σήμερα όμως δε μου έχει ακόμα απαντήσει.
  6. Εκτός από όλα τα παραπάνω, ο κ. Γεώργιος Φθενάκης, υπό την ιδιότητα του προέδρου της δημοτικής επιχείρησης «Επιχειρησιακή Βραχασίου Α.Ε. Ο.Τ.Α.» προχώρησε σε παράνομες προσλήψεις προσωπικού (εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ) με σκοπό τη μελοντική άγρα ψήφων των διορισμένων. Κατόπιν όμως καταγγελίας πολίτη (συνημμένο έγγραφο ΙΒ) στην περιφέρεια Κρήτης, ο Γεν. Γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης έκρινε τις προσλήψεις ως παράνομες και παρέμπεψε την υπόθεση στο ΑΣΕΠ για να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις (συννημένο έγγραφο ΙΓ με αριθ. πρωτ. 9123/18-8-2011). Μετά από αυτή την εξέλιξη η εταιρεία απέλυσε όλους τους παράνομα προσληφθένες εργαζομένους σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 25/2011 απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας (συνημμένο έγγραφο ΙΔ).
Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 90 του νόμου 3852/2010 «Οι σύμβουλοι της τοπικής ή δημοτικής κοινότητας έχουν υποχρέωση να μετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις του …». Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 88 του ίδιου νόμου «Το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του υποχρεωτικά τουλάχιστον μία (1) φορά το μήνα, καθώς και όταν το απαιτούν οι υποθέσεις της τοπικής ή δημοτικής κοινότητας». Σύμφωνα με την παράγραφο 3 άρθρου 90 του ίδιου νόμου, « Οι σύμβουλοι των τοπικών ή δημοτικών κοινοτήτων έχουν τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των δημοτικών συμβούλων. Η παραβίαση των σχετικών διατάξεων επιφέρει τις αντίστοιχες συνέπειες.». Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 68 του ίδιου νόμου «Σε σύμβουλο που απουσιάζει αδικαιολόγητα  σε τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις, μπορεί να επιβληθεί σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 234 του παρόντος, η πειθαρχική ποινή της αργίας και σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της έκπτωσης


Επειδή όλοι οι παραπάνω λόγοι (περιφρόνηση του τοπικού συμβουλίου και των αποφάσεών του, συνεχόμενη απουσία από τα τοπικά συμβούλια (όσο ήταν σύμβουλος), μη σύγκλιση του τοπικού συμβουλίου για τρείς μήνες (όσο ήταν πρόεδρος), παράτυπη σύγκληση συμβουλίου και μη επίδοση πρόσκλησης σε μένα να παρευρεθώ στο εν λόγω συμβούλιο, άγνοια της περιουσίας του δήμου στα όρια του τοπικού διαμερίσματος Βραχασίου και ως εκ τούτου αδυναμία προστασίας της, παράνομες προσλήψεις) συνιστούν παράβαση καθήκοντος του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Βραχασίου κ. Φθενάκη,

ΖΗΤΩ

να επιβληθούν στον κ. Φθενάκη οι πειθαρχικές ποινές, που προβλέπει η νομοθεσία, λόγω των παραπάνω αναφερόμενων παραπτωμάτων του συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης από το αξίωμά του.  


Συνημμένα έγγραφα

Α. Πίνακας συμμετοχής συμβούλων στο τοπικό συμβούλιο Βραχασίου κατά την περίοδο 1/1/2011 μέχρι 31/10/2012
Β. Πρόσκληση του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Βραχασίου για συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου
Γ. Ανοικτή επιστολή μου προς τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου για επανάληψη της συνεδρίασης της 6/9/2012 λόγω παράτυπης σύγκλισης
Δ. Ένστασή μου για ακύρωση της τοπικής συνεδρίασης του τοπικού συμβουλίου Βραχασίου της 6/9/2012
Ε. Απόφαση του γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης σχετικά με την ανωτέρω ένσταση
ΣΤ. Απάντηση – εξηγήσεις του κ. Φθενάκη  στο γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης σχετικά με την ένστασή μου.
Ζ. Πρακτικό συνεδρίασης κοινοτικού συμβουλίου με αριθ. 4/2012, όπου φαίνεται ότι η συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου έγινε παρά τις βεβαιώσεις σε δημόσιο έγγραφο του κ. Φθενάκη περί του αντιθέτου.
Η. Αίτησή μου προς τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Βραχασίου σχετικά με την ακίνητη περιουσία
Θ. Απάντηση του κ. Φθενάκη σχετικά με την παραπάνω αίτηση.
Ι. Απόφαση τοπικού συμβουλίου Βραχασίου, όπου φαίνεται ότι ο κ. Φθενάκης συναποφάσισε να αρχίσουν διαδικασίες εντοπισμού της ακίνητης περιουσίας και επομένως γνώριζε ότι δεν υπήρχε περιουσιολόγιο και Ε9 από την προηγούμενη κοινοτική αρχή.
ΙΑ. Νέα αίτησή μου προς τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Βραχασίου κ. Φθενάκη για την περιουσία της κοινότητας
ΙΒ. Καταγγελία πολίτη περί των παράνομων προσλήψεων της δημοτικής εταιρείας «Επιχειρησιακή Βραχασίου Α.Ε. Ο.Τ.Α.» της οποίας πρόεδρος έχει τοποθετηθεί ο κ. Φθενάκης.
ΙΓ. Απόφαση γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης σύμφωνα με την οποία οι προσλήψεις της Επιχειρησιακής Βραχασίου είναι παράνομες
ΙΔ. Απόφαση του Δ.Σ. της Επιχειρησιακής Βραχασίου για απόλυση των παρανόμως προσληφθέντων υπαλλήλων, κατόπιν της ανωτέρω απόφασης του γεν. γραμματέα.


Ηράκλειο 7 Ιανουαρίου 2013


Χρήστος Μαμαλούκος
Τοπικός σύμβουλος Βραχασίου
Δήμου Αγ. Νικολάου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India