Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Βασίλειος Μπέλλης: Η πρώτη μονάδα βιομάζας είναι λαϊκής βάσης


Ποικιλοτρόπως ωφελημένοι από το εγχείρημα της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρείας Καρδίτσας, μπορούν να βγουν οι αγρότες, με τους οποίους η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει συμβάσεις για την καλλιέργεια άγριας αγκινάρας, με σκοπό την παραγωγή βιομάζας. Όπως τονίζει ο γενικός της γραμματέας, Βασίλειος Μπέλλης, το συγκεκριμένο «πακέτο συνεργασίας», μπορεί να αποτελέσει μοχλό αναδιάρθρωσης και των καλλιεργειών με την εισαγωγή δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα βασίζονται στη φτηνή ενέργεια.

Επίσης, χαρακτηρίζει «πλαστό» το δίλλημμα «πετρέλαιο ή αιθαλομίχλη», όπως τίθεται για τα αστικά κέντρα. Στα πλαίσια σχετικής εκδήλωσης που οργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στην Αθήνα, ο κ. Μπέλλης προτείνει πολύ συγκεκριμένες λύσεις με... πολλαπλά οφέλη, και αναπτύσσει το σχέδιο που έχει ήδη αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή η ΕΣΕΚ, σχετικά με τη βελτίωση των καυσίμων και την παραγωγή ενέργειας, με την απορρόφηση των υπολειμμάτων καλλιεργειών σε ακτίνα έως 50 χλμ. από την τοποθεσία όπου θα δημιουργηθεί η εν λόγω μονάδα παραγωγής πέλλετ.

Ποια είναι η απάντηση της ΕΣΕΚ στο ερώτημα «πετρέλαιο ή αιθαλομίχλη»; Ποιος είναι ο τρίτος δρόμος;
Η χώρα μας έχει δεσμευτεί στη μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, η οποία θα επιτευχθεί μόνο με την εξειδικευμένη και ορθολογική αξιοποίηση των ΑΠΕ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η βιομάζα. Αυτός είναι ο δρόμος, τον οποίο ακολουθεί η μονάδα που σχεδιάζει η ΕΣΕΚ και η οποία διαθέτει ειδικό εξοπλισμό διαλογής της βιομάζας και διαχωρισμού της σε κλάσματα.
Μέρος της πρώτης ύλης, αυτό με τη χαμηλότερη ποιότητα (π.χ. φλοιός κορμών, φύλλα φυτών), που δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί στον απλό εξοπλισμό των νοικοκυριών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε τέφρα, θα χρησιμοποιείται από την ίδια τη μονάδα για τις ανάγκες ξήρανσης και τυποποίησης της υπόλοιπης.
Το κλάσμα καλύτερης ποιότητας θα διατίθεται σε ειδικούς και μεγάλους καταναλωτές (π.χ. θερμοκήπια, βιομηχανίες) οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένο εξοπλισμό για την καύση βιομάζας. Σε επόμενο στάδιο, μέρος αυτού του κλάσματος θα χρησιμοποιείται επίσης από την ΕΣΕΚ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, τα προϊόντα με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε τέφρα, θα διατίθεται στα νοικοκυριά. Έτσι οι εκπομπές αερίων ρύπων από τη χρήση βιομάζας και την υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων θα είναι τουλάχιστον ίδιες (αν όχι μικρότερες).

Πώς θα συνεργαστείτε με τους αγρότες; Θα αγοράζετε σε κάποια τιμή τα υπολείμματα των καλλιεργειών ώστε να είναι συμφέρουσα η συγκομιδή τους ή θα έχουν κάποιο επιπλέον κίνητρο;
Ήδη η ΕΣΕΚ έχει υπογράψει συμβάσεις για την καλλιέργεια και παραγωγή άγριας αγκινάρας με αγρότες, ενώ συνεργάζεται με τεχνικούς για το σχεδιασμό και την κατασκευή ειδικών φτηνών μηχανημάτων για τη συγκομιδή τόσο της άγριας αγκινάρας, όσο και άλλων φυτών (βαμβακιάς, καλαμποκιάς κ.λπ.). Η τιμή αγοράς της άγριας αγκινάρας είναι 50 ευρώ ανά τόνο (στο χωράφι) ή 70 ευρώ ανά τόνο στη μονάδα. Παράλληλα γίνονται συζητήσεις με Δασικούς Συνεταιρισμούς για την προμήθεια δασικής βιομάζας και με τους Δήμους του Νομού για τη διάθεση της αστικής βιομάζας (κλαδονομή). Η ΕΣΕΚ εξετάζει, επίσης, και άλλες μορφές κινήτρων - συνεργασίας με τους αγρότες. Για παράδειγμα, την «ανταλλαγή» χύδην θρυμματισμένης βιομάζας που θα προσκομίζει ο αγρότης, με τυποποιημένη βιομάζα υψηλής ποιότητας που θα παραδίδει η ΕΣΕΚ. Έτσι, οι αγρότες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δική τους βιομάζα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της εκμετάλλευσής τους (ξήρανση, θερμοκήπια) ή του νοικοκυριού τους. Όπως γίνεται κατανοητό, το «πακέτο συνεργασίας» θα αποτελέσει μοχλό αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών με την εισαγωγή δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα βασίζονται στη φθηνή ενέργεια.

Υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των αγροτών;
Το ενδιαφέρον των αγροτών είναι μεγάλο και αυξάνεται διαρκώς. Γι’ αυτό, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, θα οργανωθεί ένα διήμερο στα μέσα Απριλίου (μάλλον 11 και 12) όπου θα παρουσιαστούν οι νέες τάσεις που είναι σχετικές με την εφοδιαστική αλυσίδα της βιομάζας, αλλά και ο σχεδιασμός της ΕΣΕΚ.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε όσον αφορά τη δημιουργία μονάδας;
Ο σχεδιασμός της μονάδας βρίσκεται στα τελικά στάδια. Προς το τέλος του καλοκαιριού θα αρχίσει η παραλαβή βιομάζας ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργούν όλες οι γραμμές παραγωγής.

Τι θα παράγει αυτή η μονάδα; Πέλετς, βιοαέριο ή κατευθείαν ηλεκτρικό ρεύμα;
Η πρώτη φάση του σχεδίου περιλαμβάνει την παραγωγή τυποποιημένων μορφών βιομάζας (πελέτας και μπρικέτας). Σε δεύτερη φάση θα παράγεται και ηλεκτρική ενέργεια. Ήδη έχει υποβληθεί φάκελος. Σε επόμενα επενδυτικά σχέδια θα εξεταστεί η αξιοποίηση των λυμάτων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων για βιοαέριο.

Υπάρχει κάποιος βασικός χρηματοδότης στην ΕΣΕΚ; Συντονιστής είναι η ΑΝΚΑ;
Η ΕΣΕΚ είναι αστικός συνεταιρισμός. Συμμετέχουν σ’ αυτήν πάνω από 360 κάτοικοι του Νομού που έχουν καταβάλει από 1.000 έως 6.000 ευρώ. Δεν υπάρχει «μεγαλομέτοχος»! Η Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝΚΑ ΑΕ), στην οποία συμμετέχουν όλοι οι τοπικοί φορείς (καθώς και η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η ΠΕΔ σε περιφερειακό επίπεδο) φιλοξενεί την ΕΣΕΚ και παρέχει δωρεάν τεχνική υποστήριξη με στόχο τον μηδενισμό του κόστους έναρξης του εγχειρήματος. Ως σήμερα έχει συγκεντρωθεί κεφάλαιο 440.000 ευρώ, που βρίσκεται στη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας.

WHO IS WHO
Ο Βασίλειος Μπέλλης γεννήθηκε το 1956, είναι Χημικός Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής στην Αναπτυξιακή Καρδίτσας ΑΕ και Γενικός Γραμματέας του ΔΣ της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρείας Καρδίτσας. Έχει εργαστεί για 10 χρόνια στη βιομηχανία ενώ τα τελευταία 23 χρόνια εργάζεται στην ΑΝ.ΚΑ ΑΕ.

(agronews.gr, 25/2/2013)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India