Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

''Κρήτη στους απελευθερωτικούς αγώνες 1912-13''

zografakis.jpg
1913-2013: Κρήτη, ένας αιώνας ιστορίας και πολιτισμού

«Κρήτες στους απελευθερωτικούς αγώνες 1912-13»

Βαλκανικοί Πόλεμοι ονομάζονται οι δυο συγκρούσεις τα έτη 1912 και 1913 των λαών των Βαλκανίων με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στις συγκρούσεις αυτές η Ελλάδα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, εξαιτίας των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου στο διπλωματικό πεδίο αφενός και στη μέριμνα του για την οργάνωση και τον εξοπλισμό του στρατού ξηράς και του ναυτικού αφετέρου. Όμως, καμία πρωτοβουλία ή ενέργεια πολιτικού δεν έχει την αναμενόμενη επιτυχία, αν δεν υπάρχει η θέληση και η προσπάθεια του έμψυχου δυναμικού, δηλαδή των πολιτών. Στην περίπτωση των Βαλκανικών Πολέμων συνέτρεχαν όλοι οι λόγοι της επιτυχίας. Έτσι το αποτέλεσμα ήταν ο εδαφικός διπλασιασμός της χώρας μας με την απελευθέρωση των ζωτικών περιοχών της Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Στον αγώνα αυτό, είναι αξιοσημείωτο γεγονός, ότι συμμετείχαν ομάδες εθελοντών Κρητών, οι οποίοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης και συναντίληψη της ιστορικής συλλογικότητας όλων των Ελλήνων, διακινδύνευσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν σ’ αυτόν τον αγώνα, την ίδια τους τη ζωή.

Παρών και ο συμπατριώτης μας, Λασιθιώτης καταγόμενος από τους Ποτάμους, μετέπειτα αντιστράτηγος Ιωάννης Σ. Αλεξάκης, ο οποίος συμπλήρωσε την προσφορά του εκείνη καταγράφοντας τα γεγονότα, όπως ο ίδιος τα έζησε.
Ο Γιώργος Ζωγραφάκης, κάτοικος Χαλκιδικής, καταγόμενος από το Ζαρό Ηρακλείου, επαναφέρει στη μνήμη των παλαιοτέρων και συμβάλλει στη γνώση των νέων για τα γεγονότα και τους ανθρώπους εκείνης της περιόδου με το βιβλίο του « ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 1ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΤΑΓΜΑ ΚΡΗΤΩΝ», έκδοση του Δήμου Πολυγύρου.

Την Κυριακή 28 Απριλίου, ώρα 11.00 στο REX, ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας κ. Γιώργος Παναγιωτάκης μαζί με τον κ. Γ. Ζωγραφάκη θα μιλήσουν για το βιβλίο και τον αείμνηστο Ιωάννη Αλεξάκη, στα γραπτά του οποίου στηρίζεται το εν λόγω σύγγραμμα.

Απότιση φόρου τιμής σε όλους τους αγωνιστές και ιδιαίτερα στον Ιωάννη Αλεξάκη!


Συνδιοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Έξω Ποτάμων.

Άγιος Νικόλαος, 24-04-2013

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India