Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

"Το λιμάνι της Χάβρης "- Κινηματογραφική Λέσχη Αγίου Νικολάου

Πέμπτη 25 Απριλίου
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
xabri.jpg

"Το λιμάνι της Χάβρης "
Βραβευμένη ταινία από τη Φινλανδία

Τον βραβευμένο, Φινλανδό σκηνοθέτη Ακι Καουρισμάκι , παρουσιάζει την Πέμπτη 25 Απριλίου, στις 9.30μ.μ στο Κινηματοθέατρο REX η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίου Νικολάου.

Προβάλλεται η βραβευμένη στις Κάνες, τελευταία του ταινία "Το λιμάνι της Χάβρης - Le Havre", παραγωγής Φινλανδίας-Γαλλίας-Γερμανίας, 2011, διάρκειας 93', με πρωταγωνιστές τους: Αντρέ Βιλμς, Κάτι Ούτινεν, Ζαν-Πιερ Νταρουσέν.

Υπόθεση: Ο Μαρσέλ Μαρξ, ένας μποέμ τύπος που κάποτε φιλοδοξούσε να πετύχει σαν συγγραφέας στο Παρίσι, έχει αποτραβηχτεί στη Χάβρη, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Γαλλίας. Πλέον μοιράζει την καθημερινότητά του ανάμεσα στο ταπεινό επάγγελμα του λούστρου, τις συχνές του επισκέψεις στο αγαπημένο του μπαρ και τη φροντίδα της βαριά άρρωστης συζύγου του. Ένα παιχνίδι της μοίρας, όμως, θα τον φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ίντρισα, έναν ανήλικο λαθρομετανάστη από την Αφρική, τον οποίο αναζητά η αστυνομία. Ο Μαρσέλ, βασισμένος στην έμφυτη αισιοδοξία που τον διακρίνει και στην ανθρωπιά του κοινωνικού του περιγύρου, αναλαμβάνει να τον βοηθήσει να βρει το δρόμο του. Έστω κι αν χρειαστεί να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του...

Με αναφορές στο παλιό γαλλικό σινεμά, τον Κάπρα, τον Μπάστερ Κίτον, τον Τριφό, τον Πιερ Ετέξ, αλλά και τον Καρλ Μαρξ, με μπλουζ και ροκ εντ ρολ ήχους, με μια μαγική παλέτα παλ χρωμάτων και μια συγκινητική νοσταλγική διάθεση, ο Καουρισμακι επιβεβαιώνει την πολύτιμη αξία της βγαλμένης κατευθείαν από το βωβό σινεμά εκφραστικής λιτότητας. Βραβείο κριτικών στις Κάνες για ένα μινιμαλιστικό, αισιόδοξο και πολύχρωμο κοινωνικό δράμα, από τα απολαυστικότερα του ταλαντούχου δημιουργού.

Ο Φινλανδός κινηματογραφιστής που το 2002 απέσπασε στις Κάννες το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για τον αριστουργηματικό και υποψήφιο για το Ξενόγλωσσο Όσκαρ «Άνθρωπο Χωρίς Παρελθόν» του, μας προσφέρει μια ακόμη σπουδαία ταινία, γεμάτη ανθρωπιά, ρομαντικό πνεύμα και αισιόδοξη διάθεση και με το χαρακτηριστικό σαρκαστικό του χιούμορ σε περίοπτη θέση. Και, όπως πάντα, αποσπά εξαίρετες ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές του. Παρουσιάζει μια κοινωνία που ενώ οι πολίτες της πονάνε και πασχίζουν να βγάλουν τα προς το ζην μια άκρατη αισιοδοξία και καλοσύνη πηγάζει από μέσα τους. Η πρωταγωνιστική φιγούρα του Μαρσέλ Μάρξ είναι η πεμπτουσία της συμπόνιας. Στο φιλμ επικρατεί μια σχεδόν Καρμική αντίληψη σε κάθε τι που πράττουν οι χαρακτήρες του. Ο τρόπος που ξεστομίζονται οι αιχμηρές και κυνικές ατάκες στις σωστές στιγμές μετατρέπουν την ταινία σε έναν απολαυστικό κωμικό χείμαρρο που ο σκηνοθέτης το χρησιμοποιεί έξυπνα για να σχολιάσει την κοινωνική και πολιτική κατάσταση της εποχής.

Το “Λιμάνι της Χάβρης” αποδεικνύει πως ο Άκι Καουρισμάκι αποτελεί τον γνήσιο διάδοχο των Τσάπλιν, Ρενουάρ και Τατί στο χώρο της ουμανιστικής κωμωδίας, καθώς υιοθετεί μια αναπάντεχα γενναιόδωρη προσέγγιση απέναντι στη ανθρώπινη φύση. Η νέα του ταινία προβάλλει την αναγκαιότητα του να παραμένει κανείς φιλάνθρωπος, ακόμη και όταν έρχεται αντιμέτωπος με πραγματικά αντίξοες συνθήκες.

Μια σπάνια, γνήσια συγκινητική κινηματογραφική εμπειρία, που δύσκολα μπορεί να την περιγράψει κανείς με λέξεις.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India