Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Εκβιασμοί και παρακάλια για να σωθούν οι τράπεζες

Όλα τα σενάρια και τα... ονόματα επί τάπητος. Επιστρατεύεται και ο πρωθυπουργός
Εκβιασμοί και παρακάλια για να σωθούν οι τράπεζες

Αν και όλα είναι ακόμη ρευστά, εθνική εκστρατεία έχει κηρυχθεί για να μείνουν οι μεγάλες συστημικές τράπεζες ιδιωτικές. Εκστρατεία εντός της χώρας με προσπάθεια προσέλκυσης μεγάλων επιχειρηματιών και στο εξωτερικό με πρόσκληση σε  funds από Ευρώπη, ΗΠΑ και Μέση Ανατολή να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου για να καλυφθεί το 10% που αναλογεί στους ιδιώτες. Αν και η τρόϊκα δεν επιθυμεί κρατικές τράπεζες και το κράτος δεν θέλουν να ασκεί πολιτική μέσω των τραπεζών, η αναγκαστική κρατικοποίηση μέσω του ΤΧΣ αν δεν καλυφθεί το 10%, εκτιμάται ότι η επακόλουθη πώλησή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα θα οδηγήσει σε αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην εκστρατεία αυτή συμμετέχει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Α. Σαμαράς καθώς πέραν του αφελληνισμού πολλοί διαβλέπουν ορατή και την πιθανότητα να αποσπαστούν τμήματα από τα μεγάλα τραπεζικά σχήματα -θυγατρικές, δραστηριότητες κ.ά.- που θα οδηγηθούν πρώτα σε πώληση και στη συνέχεια τα μικρότερα τραπεζικά σχήματα να πουληθούν και αυτά στη συνέχεια.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι τράπεζες, η κάθε μία με τη στρατηγική της, επιδίδονται σε έναν πραγματικό μαραθώνιο προκειμένου να καταφέρουν να καλύψουν στον χρονικό ορίζοντα που απομένει μέχρι το τέλος του Απριλίου πρώτον όλες τις διαδικασίες και δεύτερον να διασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια. Μία δυνητική αλλαγή μετοχικής σκυτάλης στα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας σημαίνει πολλά και για τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο. Στην προσπάθεια των τραπεζών δεν συμμετέχουν μόνον πολιτικές δυνάμεις αλλά και μεγάλοι επιχειρηματίες και εφοπλιστές, που φέρονται διατεθειμένοι να «βάλουν πλάτη» σε αυτό το εγχείρημα.

Πολλά ονόματα είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα χωρίς την επίσημη επιβεβαίωση από τις τράπεζες ή και από τους επιχειρηματίες. Από την πλευρά τους οι τράπεζες επιθυμούν να κρατήσουν «κλειστά» τα χαρτιά τους στο επίπεδο αυτό, αφού άλλωστε όπως λένε πριν την έναρξη των δημοσίων εγγραφών και με τόσο ρευστή κατάσταση διεθνώς, καλύτερα είναι να μην ανακοινώνονται σταθερές αφού άλλωστε αυτές μπορούν να ανατραπούν.

Οι Ελληνικές επιχειρήσεις 
Ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος άλλωστε είναι οι μικροί και μεγάλοι πελάτες του τραπεζικού συστήματος, που ταλανίζονται 4 χρόνια τώρα από την αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν ικανοποιητική ρευστότητα και προσδοκούν στις ενέργειες των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία. Ανάμεσα σε αυτούς είναι μεγάλοι επιχειρηματίες, μέτοχοι των τραπεζών, ο εφοπλιστικός κόσμος της χώρας, μεσαίοι και μικρότεροι επιχειρηματίες, απλοί ιδιώτες πελάτες των τραπεζών, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες που ανησυχούν για το άμεσο και το απώτερο μέλλον τους.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιη η συμμετοχή του μεγαλομετόχου Σπ. Λάτση που μετά την ανταλλαγή μετοχών Eurobank - Εθνικής κατέχει πάνω από το 11% της ΕΤΕ. Βέβαια, η ίδια η διοίκηση της Εθνικής δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την πληροφορία, ωστόσο κινείται με δεδομένη τη συμμετοχή του μεγαλομετόχου στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.

Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες απευθύνονται και σε ξένους μεγάλους επενδυτές και όπως καταγράφεται στα road shows υπάρχει ανταπόκριση και μάλιστα σημαντική. Τι καθιστά στην παρούσα συγκυρία τις ελληνικές τράπεζες ελκυστικές στους ξένους;

O πρώτος σημαντικός παράγοντας είναι πως οι τράπεζες είναι πια, μετά τη συγκέντρωση που υπήρξε στον κλάδο, υπολογίσιμες. Δηλαδή μεγέθη άξια λόγου για επένδυση μεγάλων χαρτοφυλακίων, υπό την προϋπόθεση πως τα χαρτοφυλάκια αυτά έχουν πιστέψει στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, αφού η πορεία των τραπεζών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας.

Ωστόσο υπάρχει και ένας δεύτερος σημαντικός παράγοντας ιδίως για τους ξένους που θέλουν και θα αποκτήσουν μέσω της ανακεφαλαιοποίησης στρατηγική συμμετοχή στις ελληνικές τράπεζες. Αυτός ο παράγοντας σχετίζεται με το γεγονός πως η ΕΚΤ για την Ευρώπη στο επόμενο διάστημα, δεν πρόκειται να εκδώσει καινούριες τραπεζικές άδειες. Αν  λοιπόν κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα επιθυμούν να αποκτήσουν τραπεζική παρουσία στην Ευρώπη, τώρα είναι η ώρα, λένε έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες.

Με αυτήν την παράμετρο αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν κοιτούν μόνον το ενδεχόμενο απόκτησης παρουσίας σε μεγάλες και συστημικές τράπεζες, αλλά και παρουσίας σε μικρές τράπεζες οι οποίες -κάποιες από αυτές τουλάχιστον- επίσης οργώνουν τα επενδυτικά φόρα Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών.

Η προσπάθεια των τραπεζών στρέφεται λοιπόν σε επιχειρηματίες εντός και εκτός Ελλάδος. Εκτός Ελλάδος κινείται στο χώρο των ΗΠΑ, ολόκληρης της Ευρώπης, της και της Μέσης Ανατολής.

www.sofokleousin.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India