Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Τα ΑΑΑ ομόλογα «πληγώνουν» τις ασφαλιστικές στην Ελλάδα

Αναγκάζονται να αλλάξουν στρατηγική ή να κάνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου
Τα ΑΑΑ ομόλογα «πληγώνουν» τις ασφαλιστικές στην Ελλάδα
Σε ναρκοπέδιο για τις ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα εξελίσσεται η πολιτική χαμηλού ρίσκου που ακολουθούσαν κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης και μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ. Οι επενδύσεις σε γερμανικά και ολλανδικά ομόλογα πληρούσαν τα κριτήρια πλήρους εξασφάλισης αλλά αποδεικνύεται οι χαμηλές αποδόσεις επωάζουν προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια για τα συνταξιοδοτικά συμβόλαια. 
Ελενα Ερμείδου 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Sofokleousin.gr οι επιτροπές και οι διαχειριστές των χαρτοφυλακίων βρίσκονται σε διαδικασία επανασχεδιασμού της επενδυτικής στρατηγικής τους καθώς αν δεν επιτευχθούν υψηλότερες αποδόσεις θα αναγκαστούν να προσφύγουν σε αυξήσεις κεφαλαίων σε ορίζοντα 15ετίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το ζητούμενο είναι η διαφοροποίηση του επενδυτικού μείγματος ώστε να αυξηθούν οι αποδώσεις με συγκριτικά μικρή αύξηση του κινδύνου. Το πρόβλημα όμως που έχει προκληθεί και αποκαλύπτεται διεθνώς είναι η αποτυχία των μοντέλων υπολογισμού του ρίσκου, γεγονός που προκαλεί ανασφάλεια και αναγκάζει τους διαχειριστές να κατευθύνουν το πλοίο χωρίς πυξίδα σε πολλές περιπτώσεις.
Οι επενδυτικές επιλογές των ασφαλιστικών  θα πρέπει να έχουν  τουλάχιστον ετήσια απόδοση 2,5% προκειμένου σε ορίζοντα 15ετίας να είναι σε θέση να δώσουν ένα 3,35%. Και ναι μεν οι ασφαλιστικές αυτό που έχουν υπογράψει θα το δώσουν θα πρέπει, ωστόσο για να διατηρήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια να προχωρήσουν σε ανάλογες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.
Η κίνηση αυτή φέρεται υποχρεωτική για κάποιες ασφαλιστικές που έχουν τοποθετηθεί για παράδειγμα σε Ολλανδικά ή Γερμανικά ομόλογα, ή και σε άλλους τίτλους,  ωστόσο στην αγορά υπάρχουν και ασφαλιστικές που δίνουν ετησίως από 4,5% έως 5%.
Όπως έχει γράψει και σε παλαιότερα δημοσιεύματα του το Sofokleousin.gr μεταφέροντας τις θέσεις της Allianz Γερμανίας, άλλων μεγάλων ασφαλιστικών, της EIOPA, και του οικονομικού κλίματος στην Ευρώπη το παρατεταμένο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων ανησυχεί έντονα τις ασφαλιστικές οι οποίες με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να τοποθετηθούν σε άλλες μορφές επενδύσεων προκειμένου να καλύψουν τυχόν προβλήματα.
Άλλες μορφές επενδυτικών χαρτοφυλακίων όπως έχει τονιστεί τόσο από την Allianz SE όσο και από την Munich RE και Swiss RE είναι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και γενικά σε χαρτοφυλάκια που περιλαμβάνουν μετοχές, ομόλογα υψηλού κινδύνου, προθεσμιακές καταθέσεις, μετοχές από ομόλογα κα.
 

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India