Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΔΝΤ: Πακτωλός κεφαλαίων πάει στην Ασία

Αποδημεί από την Ευρώπη λόγω χαμηλών επιτοκίων και αδυναμίας υπολογισμού του ρίσκου
ΔΝΤ: Πακτωλός κεφαλαίων πάει στην Ασία
 Επιβεβαιώνει με έκθεσή το Διεθνές νομισματικό Ταμείο τη φυγή κεφαλαίων από την Ευρώπη καθώς και την τάση αποεπένδυσης από τα ασφαλή καταφύγια των ομολόγων ΑΑΑ, καταγράφοντας μάλιστα την πορεία του χρήματος προς τις ασιατικές οικονομίες. Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο της υπερθέρμανσης στην Ασία καθώς η μεγάλη και «ζωηρή» κίνηση κεφαλαίων δοκιμάζει την απορροφητικότητα των οικονομιών και την ελαστικότητα των θεσμών.

Σύμφωνα με το ταμείο η εισροή κεφαλαίων με μεγάλη ταχύτητα ενισχύει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών της περιοχής και δημιουργεί συνθήκες άναρχης πιστωτικής επέκτασης, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία φούσκας.

Όπως έχει επισημάνει κατ επανάληψη το Sofokleousin.gr τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια αναζητούν εναλλακτικές λύσεις καθώς στην Ευρώπη των δυο ταχυτήτων οι αποδόσεις των ασφαλών οικονομιών είναι μικρές ενώ στο Νότο είναι αδύνατο να αποτιμηθεί το ρίσκο και συνεπώς δεν πορούν να δουλέψουν τα επενδυτικά μοντέλα.

Στην ετήσια έκθεσή του για την Ασία, το ΔΝΤ εμφανίζεται αισιόδοξο για τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής προβλέποντας ανάπτυξη 5,75% για το 2013. Καλεί όμως, τους αξιωματούχους να «βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να αντιδράσουν έγκαιρα και αποφασιστικά σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο κίνδυνο υπερθέρμανσης» εν μέσω διευρυνόμενων χρηματοοικονομικών ανισορροπιών στο διεθνές οικονομικό σύστημα.

Η αντισυμβατική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που ακολουθείται σε πολλές οικονομίες της Δύσης έχει ήδη οδηγήσει σε ραγδαία ενίσχυση των τιμών σε πολλές τοποθετήσεις στην Ασία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι τιμές των κατοικιών στο Χονγκ Κονγκ έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 4 χρόνια επιστρέφοντας στα υψηλά επίπεδα της δεκαετίας του 1990. Σε πολλές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας τα χρηματιστήρια βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ το πέσο των Φιλιππίνων και το μπαχτ της Ταϊλάνδης έχουν ενισχυθεί ραγδαία έναντι του δολαρίου. Οι πιέσεις εντείνονται από τη μαζική νομισματική χαλάρωση στην οποία προχώρησε τον προηγούμενο μήνα η Ιαπωνία, την οποία ωστόσο το ΔΝΤ καλωσόρισε.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India