Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Δόση-μαμούθ 9,2 δισ. θέλει η Ελλάδα

Το χρηματοδοτικό παζλ της χώρας και η προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας
Δόση-μαμούθ 9,2 δισ. θέλει η Ελλάδα
 Μια πολύ σκληρή παρτίδα πόκερ αλλά με ισχυρό φύλο φαίνεται ότι παίζει στα παρασκήνια των Βρυξελλών ο Αντώνης Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, διεκδικώντας την ταυτόχρονη εκταμίευση των δυο επόμενων δόσεων συνολικού ύψους 7,7 δισ. με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας αλλαγής κλίματος και την βελτίωση των ταμειακών ροών του Δημοσίου. Αν σε αυτά τα κεφάλαια συνυπολογιστεί και η συνεισφορά του ΔΝΤ τότε το ποσό φτάνει στα 9,2 δισ. 

Με αυτά τα κεφάλαια θα αποπληρωθούν ομόλογα 5,6 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Μαΐου, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιωθούν και οι ταμειακές ροές του Δημοσίου επιτυγχάνοντας τη διατήρηση των διαθεσίμων πέριξ των 3 δισ. ευρώ.

Για να καλυφθούν όμως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας η κυβέρνηση θα χρειαστείνα κάνει δυο κινήσεις: Αφενός να πληρώσει από ίδιους πόρους μέρος των ομολόγων που λήγουν στις 20 Μαΐου και εν συνεχεία να περιμένει την έγκριση της ΕΚΤ για την έκδοση νέας σειράς εντόκων γραμματίων, εξέλιξη που θα δημιουργήσει ένα κενό μερικών ημερών

Ο Γιάννης Στουρνάρας προτάσσοντας τις αναπτυξιακές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην Ελλάδα οι εταίροι της διεκδικεί δυο δόσεις-πακέτο ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ξεκολλήσουν μεγάλα έργα και να περάσει το μήνυμα ότι το Δημόσιο πληρώνει, ώστε να πειστούν οι επιχειρηματίες να βγουν από το "καβούκι" τους.

Το Euroworking Group ενέκρινε χθες την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, 2,8 δισ. ευρώ, με την καταβολή του ποσού να αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας.

Προσπαθώντας να υποστηρίξει το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου η τρόικα στην εισήγησή της αναγνώρισε την καλή δουλειά, επισήμανε την χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και απέδωσε τα εύσημα στην ελληνική πλευρά για την άμεση και ορθή αντιμετώπιση της κρίσης στην Κύπρο και των επιπτώσεών της στην ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση έχει ως στόχο να εξασφαλίσει την εκταμίευση από την Ευρωζώνη των 4,2 δισ. ευρώ στις 13 Μαΐου (δόση του πρώτου τριμήνου) και ει δυνατόν την ταυτόχρονη έγκριση της διάθεσης των 3,2 δισ. ευρώ που αποτελούν τη δόση του δευτέρου τριμήνου.

Σε αυτό το πλαίσιο οι δηλώσεις του επικεφαλής της Taskforce Χόρστ Ράιχενμπαχ φαίνεται ότι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, καθώς όπως δήλωσε οι αποφάσεις για τα μεγάλα έργα θα ληφθούν τον Ιούνιο.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών επισήμανε χθες πώς πλέον «άνοιξε ο δρόμος για τα 6 δισ. της δόσης που αναμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup της 13ης Μαΐου». Το ποσό αυτό «σπάει» στα 4,2 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και σε 1,8 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που, όμως, αναμένεται να συνεδριάσει το εκτελεστικό του συμβούλιο στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου.

www.sofokleousin.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India