Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Έκθεση του Νίκου Τραντά για τα 100 χρόνια της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα


70 και πλέον σπάνιες, συλλεκτικές και μοναδικές στιγμές αποτυπωμένες στον τύπο της εποχής, του 1897 έως του 1900, και όχι μόνο που αφορούν τους αγώνες των Κρητικών για ελευθερία, ξεκίνησαν το ταξίδι τους στα μάτια των επισκεπτών από το βράδυ της Τετάρτης.
Πρόκειται για την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορικά έκθεση του δημοσιογράφου Νίκου Τραντά η οποία εντάσσεται στις εκδηλώσεις του ΠΑΟΔΑΝ για τα 100 χρόνια της ένωσης της Κρήτης και υποστηρίζεται από την περιφέρεια Κρήτης. Από όλους όσους χαιρέτησαν στην διάρκεια των εγκαινίων τονίστηκε ότι την έκθεση αυτή πρέπει να την δουν οι μαθητές του τόπου μας και όχι μόνο μιας και είναι μια πραγματική διαδρομή μέσα από αυθεντικά τεκμήρια και δημοσιεύσεις του ξένου τύπου της εποχής σε όλη την προσπάθεια των Κρητικών.



Η έκθεση που είναι χωρισμένη σε τρείς ενότητες παρουσιάζει πραγματικά την τελευταία δεκαετία των αγώνων σαν σε ταινία μιας και εικόνες βοηθούν πολύ σε αυτό. Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος, Δημήτρης Κουνενάκης, είπε πως στην ουσία είναι μια επανάσταση μέσα από το μήνυμα της ελπίδας που σαν τόπος δίνουμε με παρόμοιες εκδηλώσεις σε μια εποχή πολύ δύσκολη για τον τόπο αλλά και την χώρα μας. Ευχαρίστησε τον Νίκο Τραντά για αυτή του την προσπάθεια να διασώσει την τοπική ιστορία του τόπου μας με τον δικό του τρόπου και τους ανθρώπους που βοήθησαν για αν γίνει η αυτή η έκθεση. «Έχουμε τόσα άλλα προβλήματα και φτάνουμε στο σημείο να τσακωνόμαστε και μεταξύ μας μιας και ο συγκρητισμός ως φαίνεται δεν θα εφαρμοστεί ποτέ στη νησί μας στην Κρήτη μας. Εμείς στηρίζουμε και αγαπούμε όλους τους ανθρώπους σε όλες τις επαρχίες του νομού και όταν ο λαός μας δοκιμάζεται εμείς οι ιερείς βρισκόμαστε στις επάλξεις του κάθε αγώνα.» είπε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος ενώ αναφορικά με την έκθεση είπε ότι είναι από την μεριά του εκθέτη ένας αγώνας φυλογένειας που δεν τον έχουν πολλοί του έκανε εντύπωση το γεγονός της καταγραφής των αγόνων των Κρητών για την ένωση τους με την μητέρα πατρίδα.



«Δεν γνωρίζω εάν πέρασε το μήνυμα στον λαό μας για τα 100 χρόνια της ένωσης στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Έπρεπε το μήνυμα να περάσει γιατί οι φωνές της αυτονομίας που ακόμα και σήμερα υπάρχουν, συντελούν στην καταστροφή της Κρήτης μας, ούτε ως λογισμό δεν πρέπει να μπαίνει αυτή η σκέψη.» είπε ακόμα. Η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη είπε αφού συνεχάρη τους διοργανωτές ότι είναι μια ευκαιρία με την έκθεση αυτή να στρέψουμε το βλέμμα μας λιγάκι πίσω και να δούμε ξανά την ιστορία μας που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Η Μαρία Κωστάκη, φιλόλογος και αντιπρόεδρος στον ΠΑΟΔΑΝ και ο Οδυσσέας Σγουρός αρχιτέκτονας που είχαν και την επιμέλεια της έκθεσης μίλησαν για μερικά από τα στοιχεία της προτρέποντας όλους να την επισκεφθούν και να γνωρίσουν από πρώτο χέρι με την βοήθεια των κειμένων και των εικόνων της εποχής την ιστορία του τόπου μας.

Τέλος ο ίδιος ο Νίκος Τραντάς μίλησε για την πορεία του στον μοναδικό κόσμο της αγάπης του για να συλλέγει ιστορικά στοιχεία που αφορούσαν το νησί μας, ευχαρίστησε τους διοργανωτές και όλους όσους βοήθησαν, όσους τίμησαν με την παρουσία τους τα εγκαίνια της έκθεσης, που αποτελεί ένα μόνο μέρος της συλλογής του.

Προέτρεψε , με έμφαση, τα σχολεία και κυρίως αυτά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τις μεγάλες τάξεις των Δημοτικών σχολείων να επισκεφθούν την έκθεση η οποία θα παραμείνει ανοικτή έως το τέλος του μήνα.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ

e-fonien.blogspot.gr 

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India