Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Eντάχθηκε η αναβάθμιση του βιολογικού Αγίου Νικολάου

Συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013, με αφορμή την ένταξη του έργου «Αναβάθμιση – Επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Αγίου Νικολάου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘’Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου 2007-2013’’, στην οποία παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΝ κ. Μιχάλης Κερούλης, ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Αφορδακός, ο Δ/ντης της ΔΕΥΑΑΝ κ. Γιάννης Πεδιαδίτης και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΑΝ κα Ευαγγελία Δεμέτζου και κα Μαρτιμιανάκη Ελευθερία.
deyaan_007.jpg
Η σημασία του για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό του Δήμου Αγ. Νικολάου είναι μεγάλη και οφείλεται κυρίως στους παρακάτω λόγους:

1. Ο ΒΙΟ.ΚΑ. Αγ. Νικολάου εξυπηρετεί περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της Δημοτικής Ενότητας Αγ. Νικολάου και επεξεργάζεται κατά μέσο όρο 1.100.000 μ3 λυμάτων κατ’ έτος.

2. Προστατεύει την παραλιακή ζώνη του κόλπου του Μιραμπέλλου για ένα μήκος ακτογραμμής μεγαλύτερο από 15χλμ. (Χαβάνια, Αγ. Νικόλαος, Αμμουδάρα, Καλό Χωριό)

3. Μετά από είκοσι και πλέον χρόνια συνεχούς επιτυχούς λειτουργίας, το τμήμα κυρίως των Η/Μ εγκαταστάσεων απαιτεί υψηλού κόστους επισκευές, ενώ σε περιόδους αιχμής οριακά καλύπτονται οι ανάγκες για επεξεργασία του υψηλού βιολογικού φορτίου που δέχεται η εγκατάσταση. Τα πιθανά προβλήματα από την ανεπαρκή λειτουργία της μονάδας θα έχουν άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις στην περιοχή εκροής των επεξεργασμένων λυμάτων δηλαδή τόσο στην παραλία του Αλμυρού όσο και στον υδροβιότοπο δίπλα σε αυτήν.

4. Τέλος το εν λόγω έργο αποτελεί στην πραγματικότητα αναπόσπαστο τμήμα μιας σειράς συγχρηματοδοτούμενων νέων έργων δικτύων αποχέτευσης, τα πιο πρόσφατα των οποίων είναι:
- Η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης, η προεπεξεργασία και η μεταφορά των λυμάτων Δ.Δ. Καλού Χωριού στον ΒΙΟ.ΚΑ. Αγ. Νικολάου
- Η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης οικισμού Κριτσάς
- Η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή Ελληνικά

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4.955.000€ (χωρίς Φ.Π.Α.) και χρόνος κατασκευής υπολογίζεται σε 23 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και αναμένεται να λειτουργήσει στα μέσα του 2016.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή μιας νέας μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού με τεχνολογία Μεμβρανών δυναμικότητας 14.000 Ι.Κ., η οποία αποτελείται από α) Νέα δεξαμενή αερισμού νιτροποίησης-απονιτροποίησης, β)Μονάδες μεμβρανών, δεξαμενές με τα συστήματα μεμβρανών, τα δίκτυα εισόδου, εξόδου, δίκτυα αέρα, στήριξη μονάδων, όργανα, αντλίες, σύστημα καθαρισμού μεμβρανών, πληρωτικά υλικά κ.λπ.,γ) Αντλιοστάσιο ανακυκλοφορίας ανάμικτου υγρού-συμπυκνωμένης, δ)Μονάδα παροχής αέρα (κτίριο με φυσητήρες δίκτυα, όργανα, βελτιώσεις υφιστάμενης εγκατάστασης, κλπ), ε)Σύστημα απολύμανσης της εκροής με υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και μικρή χλωρίωση για παραμένουσα απολυμαντική δράση στην εκροή,στ) Έργα εισόδου και προεπεξεργασίας,ζ)Μονάδα αφυδάτωσης
deyaan_005.jpg
Ο κ. Κουνενάκης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τόνισε ότι η χρηματοδότηση του έργου έρχεται στην εκπνοή του ΕΣΠΑ και μετά από πολύχρονη ταλαιπωρία, πλήθος ταξιδιών και παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα το έργο βρήκε θετική ανταπόκριση στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η σημασία του έργου για την περιοχή μας είναι εξαιρετικά μεγάλη και τόνισε ότι με τα έργα που θα γίνουν καταρχήν διασώζεται ο υπάρχων βιολογικός δευτεροβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων και παράλληλα αναβαθμίζεται και επεκτείνεται με κατασκευή μονάδας τριτοβάθμιας επεξεργασίας που θα αποδίδει καθαρό νερό ως τελικό προϊόν και λυματολάσπη που θα υπόκειται σε χωριστή διαχείριση. Το έργο θα συμβάλει στην προστασία μιας από τις σημαντικότερες παραλίες που διαθέτει ο Άγιος Νικόλαος, ανοικτά της οποίας καταλήγει ο υποθαλάσσιος αγωγός διάθεσης του υπολείμματος της δευτεροβάθμιας επεξεργασίας.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε επίσης τα στελέχη της ΔΕΥΑΑΝ που εργάστηκαν για την προετοιμασία των μελετών και ευχήθηκε σύντομα το έργο να δημοπρατηθεί και ολοκληρωθεί. Τόνισε ότι αποτελεί το σημαντικότερο περιβαλλοντικό έργο των τελευταίων χρόνων στην περιοχή και ότι μαζί με την ολοκλήρωση της τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων στον βιολογικό Ελούντας, ολόκληρος πλέον ο Κόλπος Μεραμβέλου, στα όρια της ευθύνης του Δήμου Αγίου Νικολάου, αποκτά τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων, γεγονός πολύ σπουδαίο για την τουριστική ανάπτυξη και προοπτική της περιοχής.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΝ κ. Μιχάλης Κερούλης ανέφερε ότι: «Μετά από μια 20ετία λειτουργίας του βιολογικού, το νέο έργο θα αναβαθμίσει και θα εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις του με πολλαπλή ωφέλεια, τόσο περιβαλλοντική όσο και σε εξασφάλιση πολύτιμων υδάτινων πόρων για την ξηροθερμική μας περιοχή. Με τα έργα του Καλού Χωριού, της Κριτσάς, των Ελληνικών και του ΒΙΟΠΑ, η αναβάθμιση του βιολογικού επέβαλε τον εκσυγχρονισμό του αφού ήδη λειτουργούσε οριακά. Η ένταξη του έργου ήλθε στην κατάλληλη χρονική στιγμή, δίνοντας νέα προοπτική σε ότι αφορά τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων της περιοχής αυτής».

Άγιος Νικόλαος, 29-10-2013
Γραφείο Τύπου Δήμου Αγίου Νικολάου


 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India