Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

«Η Μνήμη είναι Aντίσταση»

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013, η εκδήλωση «Η Μνήμη είναι Aντίσταση», που διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου και η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, στο πλαίσιο του επίσημου εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.
_paodan.jpg
Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η κα Μαρία Κωστάκη, αντιπρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ. Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ανταπόκριση του κόσμου και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η καθολική και ομόθυμη αντίσταση των ελλήνων στις φασιστικές και ναζιστικές δυνάμεις, ήταν μια μεγάλη στιγμή της ελληνικής κοινωνίας στην οποία αναδείχτηκαν σημαντικά προτερήματα του λαού μας όπως η ενότητα, η προσφορά, η συμμετοχή, η αντίδραση, η αντίσταση, η αυτοθυσία, το θάρρος, και ο ηρωισμός.
Ήταν μια μεγάλη συμβολή στον αγώνα των δυνάμεων της Δημοκρατίας, ενάντια στον ευτελισμό, στον εξανδραποδισμό, στην ισοπέδωση, στην απολυτότητα, τον φασισμό και ναζισμό.
Τα όσα ακολούθησαν, οι καταστροφές, οι νεκροί, η πείνα, τα κρεματόρια, οι διώξεις, δικαιώνουν την προσπάθεια του λαού μας αλλά και τις δυνάμεις εκείνες που αντιστάθηκαν στις ορδές του χάους.
Πολλοί παππούδες και γονείς μας έλαβαν μέρος σ’ αυτή τη μάχη, πολλά είναι τα τραύματα που μας έμειναν από τις μάχες και την κατοχή.
Η μνήμη δεν πρέπει να σβήσει, η μνήμη είναι αντίσταση.
Κυρίως όμως προέχει, ιδίως σήμερα, η ατομική και η συλλογική στάση μας απέναντι στα φαινόμενα και τις πρακτικές που εκτρέφουν φασισμούς, διακρίσεις, εξανδραποδισμούς, ανθρώπινες τραγωδίες.
Η δημοκρατία έχει πολλά προβλήματα και αρκετοί από εκείνους που μας διοίκησαν κατά καιρούς υπερβαίνουν τα όρια, ευτελίζουν τους θεσμούς, οδηγούν πολύ κόσμο στο περιθώριο, ανατρέπουν τις ζωές μας.
Δεν μπορεί όμως η απάντηση σε αυτά να είναι ο φασισμός και ο ναζισμός, η εξόντωση ανθρώπων, οι δικτατορίες και οι ανώμαλες καταστάσεις. Σε αυτά τα πολύ οδυνηρά φαινόμενα οφείλουμε να αντιπαραθέσουμε την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, την αλληλεγγύη, το διάλογο, την εντιμότητα, το σχέδιο, τη συμμετοχή, την αγάπη.
Γιατί πρέπει πάνω από όλα να είμαστε άνθρωποι και άνθρωπος σημαίνει αγάπη, σεβασμός, αλληλεγγύη και μπορούμε έτσι να πορευτούμε όλοι μαζί ενωμένοι, απομονώνοντας εκείνους που μας προσβάλουν και μας ευτελίζουν. Να απομονώσουμε όλους εκείνους που μας οδηγούν σε μια κοινωνία μίσους, διακρίσεων, εκδίκησης.
Να τιμήσουμε λοιπόν εκείνους που πολέμησαν στη μάχη του 40, εκείνους που αντιστάθηκαν στην κατοχή, εκείνους που βοήθησαν στην επιβίωση του λαού μας, με την προσωπική και συλλογική μας στάση, τη συμμετοχή μας και την αλληλεγγύη».
28__017.jpg
Ο κ. Γιάννης Χρονάκης, φιλόλογος, εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας με θέμα « Η έφοδος του ύψους». Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στις 28 Οκτωβρίου 1940 ο ελληνικός λαός υπερασπίστηκε τον Άνθρωπο αντιμαχόμενος ηρωικά την τυραννία. Έπραξε σύμφωνα με την αγωγή του, η οποία τον εντάσσει στους υπέρμαχους του ανθρωπισμού. Αυτό μαρτυρεί η μυθολογία του, η φιλοσοφία του, η λογοτεχνία και η τέχνη του γενικά.
Αντιμάχεται την Τυραννία σε όποια μορφή αυτή κι αν εμφανιστεί: είτε ως στέρηση ατομικών – πολιτικών δικαιωμάτων, είτε ως δουλική απομίμηση ξένων πολιτιστικών προτύπων, είτε ως Τυραννία της αμάθειας , είτε ως χλευασμός εννοιών – στυλοβατών της κοινωνίας των ανθρώπων.
Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η απώθηση της Τυραννίας ως αδικίας, άρα ως ύβρεως. Ο ελληνικός λαός πορεύεται μπροστά, ακόμη και ενάντια στη μοίρα του, με την πεποίθηση ότι η οδός «από το θάνατο στην Ανάσταση» οδηγεί πάντα στην έξοδο από κάθε κακό.

Σήμερα μετακινούμαστε στη μετα-ανθρώπινη περίοδο, όπου ο άνθρωπος παύει να αποτελεί το μέτρο για όλα τα πράγματα . αντίθετα εκπίπτει σε μια πλήρως τεχνική και εντελώς χρηστική υπόσταση στην κατεύθυνση του οικονομικού κέρδους. Ενώπιον αυτής της πραγματικότητας το έπος του ΄40, έπος για τον Ανθρωπο και τα ιδεώδη του, καθίσταται ακόμη περισσότερο φωτεινό».
28__005.jpg
Τη βραδιά έντυσε μουσικά, η Πολυφωνική Μεικτή Χορωδία του Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν., υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Μανώλη Κανακάκη, αποδίδοντας έργα Κρητών δημιουργών η οποία χειροκροτήθηκε θερμά από όλους τους παραβρισκόμενους.

Άγιος Νικόλαος, 25-10-2013
Γραφείο Τύπου Δήμου Αγίου Νικολάου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India