Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Μάχη για τη φοροδιαφυγή -Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικα

Μάχη για τη φοροδιαφυγή -Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών


«Φουντώνει» η διαμάχη του οικονομικού επιτελείου με την Τρόικα για τη φοροδιαφυγή, που αφορά κυρίως στο κατά πόσο μπορεί να εξασφαλιστεί περίπου 1 δισ ευρώ από αυτή τη πηγή, το 2014. Οι ενστάσεις της Τρόικα εστιάζονται κυρίως στη διαφαινόμενη απώλεια των ελεγκτικών και εισπρακτικών μνημονιακών στόχων για τις Μεγάλες Επιχειρήσεις, τα Άτομα Μεγάλου Πλούτου και τους Αυτοαπασχολούμενους, απ' όπου οι εισπράξεις στο 8μηνο δεν έφταναν ούτε στα 400 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, τα επιχειρήματα του υπουργείου Οικονομικών εστιάζονται αφενός στη προτεραιότητα που έχει δοθεί στις υποθέσεις ειδικού ενδιαφέροντος όπως η Λίστα Λαγκάρντ, η Λίστα της Ολλανδίας (σκάφη αναψυχής) και η Λίστα όσων απέκτησαν ακίνητα σε ευρωπαϊκές πόλεις τη τελευταία 3ετία, αφετέρου στην ενεργοποίηση των ελέγχων αμερικανικού τύπου (made in USA) και του Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου.
Σε κάθε περίπτωση, στο στόχαστρο των Ελεγκτικών Αρχών αλλά και της Τρόικα βρίσκονται κυρίως οι αυτοαπασχολούμενοι, το πραγματικό εισόδημα των οποίων υπολογίζεται ότι είναι έως και 2,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό που δηλώνουν! Σύμφωνα με Μελέτη που επικαλείται το ΔΝΤ, η μέση φοροδιαφυγής στους γιατρούς ανέρχεται στις 29.343 ευρώ, στους μηχανικούς είναι 28.625 ευρώ, στους λογιστές 24.573 ευρώ, στους δικηγόρους 24.032 ευρώ. Το σύνολο των αδήλωτων εισοδημάτων από ελεύθερους επαγγελματίες υπολογίζεται στο 6% ΑΕΠ, δηλαδή στα περίπου 11 δισ ευρώ και οι απώλειες φόρου εισοδήματος στο1 με 1,75% του ΑΕΠ δηλαδή 1,8 με 3,2 δισ ευρώ.
Όσον αφορά στο νέο σύστημα για τη συλλογή αποδείξεων, θα έχει κεντρικό ρόλο στην επιχειρηματολογία του υπουργείου Οικονομικών, απέναντι στη Τρόικα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς θα στοχεύει στη παραβατικότητα που καταγράφεται σε συγκεκριμένους κλάδους που έχουν ενοχοποιηθεί και από τους δανειστές για διακεκριμένη και κατά συρροήν φοροδιαφυγή. "Κλειδί" σε κάθε περίπτωση, χαρακτηρίζεται η υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για συναλλαγές ενδεχομένως πάνω από 500 ευρώ.


Πηγή: Μάχη για τη φοροδιαφυγή -Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/127104#ixzz2iQMduc9e

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India