Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Προβολή του Ντοκιμαντερ ΄΄Φιλία εις τα παιδιά'',στις 27-01-2013


pokan_banner_filia_2_fb_1.jpg
filia.jpg
Η Πολιτιστική Ομάδα Καθηγητών Αγίου Νικολάου – ΕΛΜΕ Λασιθίου μαζί με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κρήτης (Europe Direct) και τη στήριξη του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου, διοργανώνουν τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά» (2011), που αναφέρεται στην ιστορία πέντε μικρών Εβραιόπουλων στην κατοχική Ελλάδα.

Η 27η Ιανουαρίου ορίστηκε από τον ΟΗΕ διεθνής ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία διότι την ημέρα εκείνη του 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς - Μπίρκεναου στην Πολωνία.
 
Στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, της μεγαλύτερης γενοκτονίας στην παγκόσμια ιστορία, υπολογίζεται ότι μόνο στα στρατόπεδα εξολόθρευσης θανατώθηκαν, με τουφεκισμό, καταναγκαστική εργασία, απαγχονισμό και δηλητηριώδη αέρια περίπου τρία εκατομμύρια Εβραίων. Το σύνολο των Εβραίων που θανατώθηκαν από την άνοδο του Ναζιστικού Κόμματος στην εξουσία μέχρι την κατάρρευσή του ανέρχεται σε έξι περίπου εκατομμύρια.

Οι πρακτικές εξόντωσης των Ναζί δεν εξαντλήθηκαν στους Εβραίους. Ρομά, ομοφυλόφιλοι, πολιτικοί κρατούμενοι, αιχμάλωτοι πολέμου, άτομα με σωματικές ή πνευματικές αναπηρίες εξοντώθηκαν στα ίδια στρατόπεδα, στα σπίτια τους, στους δρόμους…

Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο των θυμάτων ήταν παιδιά, θύματα κι αυτά μιας ιδεολογίας μίσους που τα είχε βαφτίσει «κατώτερα». Άλλα πέθαναν από την πείνα ή τις ασθένειες. Πολλά ορφάνεψαν στον πόλεμο ή αποσπάστηκαν βίαια από τις οικογένειές τους. Ανάμεσα σε όσα επέζησαν, πολλά ήταν τόσο συγκλονισμένα που δεν μπορούσαν να διηγηθούν τις ιστορίες τους.

Σήμερα κάνουμε μια μικρή απόπειρα να δώσουμε φωνή σε κάποιες από αυτές τις ιστορίες. Κάθε μέρα, σαν εκπαιδευτικοί, κάνουμε απόπειρες να μην αφήσουμε τους μαθητές μας στην άγνοια και, κυρίως, να τους καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά το Ολοκαύτωμα. Οφείλουμε να θυμόμαστε και να αγωνιζόμαστε για να περάσει οριστικά στο παρελθόν ο όρος «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Η τιμή στα θύματα του Ολοκαυτώματος και κάθε εθνοκάθαρσης ας μη μείνει στα λόγια, ας γίνει καθημερινή πρακτική.
 

Η ταινία
Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από το θάνατο χάρις σε οικογένειες Χριστιανών, πέντε «κρυμμένα παιδιά» που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων. Στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.
Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα. Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών: εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν. Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα –ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια– τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής. Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.
Τα γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο Άουσβιτς της Πολωνίας.

Το ντοκιμαντέρ έχει αποσπάσει οκτώ βραβεία σε ελληνικά και διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου:
Greek Film Festival Chicago, USA, 2012
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ, Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2011
-Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους 2011
-ΒΡΑΒΕΙΟ της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής για το ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
-ΒΡΑΒΕΙΟ της Κριτικής Επιτροπής των παιδιών για το ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
«Αγών»-Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας 2012, Αθήνα
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ 

Ο σκηνοθέτης
Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Κινηματογράφο στη Σχολή Χατζίκου. Συνεργάστηκε για χρόνια με την ΕΡΤ ως Συντονιστής στο πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους μικροφίλμ και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στην ταξινόμηση παλαιών κινηματογραφικών επικαίρων. Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλήφθηκαν σε ελληνικά και διεθνή αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε σχολές και Πανεπιστήμια. Τα έργα του πραγματεύονται μικρές, προσωπικές ιστορίες που σκιαγραφούνται μέσα στη δίνη της Ιστορίας ή στον απόηχό της.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India