Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Νέες οδηγίες και νέες αλλαγές για αυθαίρετα και ημιυπαίθριους από το υπουργείο Οικονομικών

Νέες οδηγίες και νέες αλλαγές για αυθαίρετα και ημιυπαίθριους από το υπουργείο Οικονομικών


Υποχρεωτική δήλωση όλων των τακτοποιημένων χώρων την επόμενη χρονιά από τη ρύθμιση τους ζητάει από τους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας από τις εφορίες να πράττουν τα... δέοντα κατά τον υπολογισμό του φόρου κατοχής ακινήτων, καθώς αυτοί οι τακτοποιημένοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους της κατοικίας. Με την εγκύκλιο που υπογράφει ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, διευκρινίζεται, επίσης, ότι η έκπτωση του 50% επί του φόρου κατοχής για τους τακτοποιημένους χώρους, ΔΕΝ αφορά στους ημιυπαίθριους.
Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι όλοι οι χώροι που βρίσκονται τόσο σε υπόγειες στάθμες όσο και σε εσωτερικούς εξώστες και οι σοφίτες, οι οποίοι τακτοποιήθηκαν σε χώρους κατοικίας, υπόκεινται σε φόρο ακίνητης περιουσίας, μετά τον υπολογισμό της αξίας αυτών μειωμένης κατά ποσοστό 50%. Στη διάταξη αυτή (μειωμένος συντελεστής υπολογισμού αξίας) δεν περιλαμβάνονται οι ημιυπαίθροι χώροι που τακτοποιήθηκαν με τους σχετικούς νόμους.
Στην ίδια εγκύκλιο, επισημαίνεται ότι από το έτος 2011 και επόμενα, απαλλάσσεται από το φόρο ακίνητης περιουσίας το δικαίωμα υψούν οικοπέδου επί του οποίου υπάρχουν κτίσματα κατοικιών ή επαγγελματικών στεγών, εφόσον βρίσκονται σε πυκνοδομημένες περιοχές στις οποίες ο συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου είναι ανώτερος του 2,5.
Συνεπώς, σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες απαλλάσσεται η αξία του δικαιώματος υψούν οικοπέδου, για την απαλλαγή υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. από το φορολογούμενο αίτηση επανεκκαθάρισης του φόρου με συνημμένο τον τίτλο του ακινήτου (συμβόλαιο, σύσταση, άδειες οικοδομής κ.λπ.) για το οποίο αιτείται την απαλλαγή καθώς και οποιαδήποτε άλλα παραστατικά έγγραφα που πιστοποιούν τους ισχυρισμούς του. Από τα επισυναπτόμενα έγγραφα θα πρέπει να προκύπτει ότι τα ακίνητα που υπάρχουν επί του οικοπέδου είναι μόνο κατοικίες ή επαγγελματικές στέγες με τους τυχόν βοηθητικούς χώρους τους (αποθήκη, θέση στάθμευσης), είτε έχουν αναγραφεί σε άλλη γραμμή είτε όχι. Αν υπάρχουν κτίσματα άλλης κατηγορίας δεν χορηγείται η απαλλαγή. Η απαλλαγή αυτή εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις στις οποίες δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, αλλά δεν έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης, και δεν χορηγείται όταν τα κτίσματα δεν είναι κατοικία ή επαγγελματική στέγη.


Πηγή: Νέες οδηγίες και νέες αλλαγές για αυθαίρετα και ημιυπαίθριους από το υπουργείο Οικονομικών | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/139698#ixzz2r0lUqH7K

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India