Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Με μαντινάδες υποδέχθηκαν το Γιώργο Χατζημαρκάκη στη Λάρισα





Μετά την επίσημη ανακοίνωση για τη δημιουργία των “Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών”, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης επισκέφθηκε τη Λάρισα όπου παρουσίασε το βιβλίο του “Παράγων Ελλάς – οι ελληνικές αξίες για μια νέα Ευρώπη”.

Η παρουσίαση έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του “Θεάτρου Τεχνών” της πόλης και εξελίχθηκε ως θεατρικό δρώμενο. Τον ευρωβουλευτή καλωσόρισε ο Πρόεδρος Κρητών Λάρισας Ανδρέας Καψωριτάκης μιλώντας για το περιεχόμενο του βιβλίου και το συγγραφέα, ενώ το εισαγωγικό βίντεο που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Θεοδωράκης έδωσε μια πρώτη οπτική απεικόνιση συνοδευόμενη με εικόνες απ' όλη την Ελλάδα. Μια πιο διεισδυτική ματιά στο περιεχόμενο κατάφεραν να δώσουν με επιτυχία οι ηθοποιοί του Θεάτρου Τεχνών, Δημήτρης Φωτίου, Εύα Τριανταφύλλου, Έλενα Γράβαλου και Βασίλης Σακκάς,που διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Κατερίνα Χατζημαρκάκη ενώ ιδιαίτερα εύστοχες και καίριες ήταν οι αναφορές που έκαναν οι δύο βασικοί ομιλητές, ο οικονομολόγος και θεατρικός συγγραφέας Στέλιος Ντικούλης και ο δημοσιογράφος (TRT) Ανδρέας Γιουρμετάκης, συνδέοντας τις απόψεις του συγγραφέα για τη σύγχρονη κρίση και τις προτάσεις που καταθέτει για την υπέρβασή της, με την ελληνική πραγματικότητα και την αναγκαιότητα για αλλαγές.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία του κρητικού στοιχείου στην εκδήλωση. Ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής των “Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών”, είχε συνάντηση με εκπροσώπους των Κρητών πριν την εκδήλωση ενώ δεν έλειψε η κρητική φιλοξενία αφού στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε ρακή, ξεροτήγανα και κρητικά καλιτσούνια με την φροντίδα του Νίκου Γιατρουδάκη.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν στον συγγραφέα, όπως ομολόγησε ο ίδιος, οι αναφορές του Μανόλη Φλουράκη, συγχωριανού του ευρωβουλευτή και φίλου του πατέρα του, που του θύμισε ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια στην Κρήτη αλλά και οι μαντινάδες του λυράρη Γιάννη Λεκάκη που κατάγεται από τα Χανιά, αλλά ζει και δραστηριοποιείται στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας.





Μαντινάδες
Πολλοί Έλληνες στον τόπο μας πληγώνουν την πατρίδα
κι άλλοι στο εξωτερικό της δίνουν την ελπίδα.

Η χώρα των τεμπέληδων μας λεν στη Γερμανία
μα κάποιοι το ανάστημα ορθώνουν με μανία

καταγωγή χεις κρητική τιμάς τα παντελόνια
για να σταθείς του τόπου σου έχει παλέψει χρόνια

Ξενιτεμένο μου πουλί Γιώργο Χατζημαρκάκη
είναι η Ελλάδα ναυαγός κι εσύ σαι το βαρκάκι

Απόψε χαιρετίζουμε ένα σπουδαίο άντρα
που οι λύκοι δεν τον έφαγαν κι ας έφυγε απ' τη μάντρα

συνέβαλε τα μέγιστα για πιο σωστή Ευρώπη
και για να φύγει η κρίσης μας, λέει υπάρχουν τρόποι

Ας μπουν μπροστά στον τόπο μας αυτοί που λεν αλήθεια
χορτάσαμε μία ζωή με τόσα παραμύθια.

Γιώργη καλώς μας όρισες στης Λάρισας τα μέρη
μέσα σε χαλεπούς καιρούς είσαι καλό χαμπέρι


Η φλέγα σου ναι κρητική, Γιώργη και θα στο πούμε
γίνε μπροστάρης ως το Φως κι εμείς ακολουθούμε.

e-fonien.blogspot.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India