Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαλύονται μέσα στους «58» -Παρασκήνιο και ονόματα

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαλύονται μέσα στους «58» -Παρασκήνιο και ονόματα


Εκδήλωση στο Περιστέρι έκανε η Κίνηση των «58» για την κεντροαριστερά, βάζοντας ένα ακόμη λιθαράκι στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου απέναντι στην «απειλή» του ΣΥΡΙΖΑ.
Το νέο όνομα του ΠΑΣΟΚ

Ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης, ο οποίος έχει τεθεί άτυπα επικεφαλής της «κίνησης των 58 προσωπικοτήτων» και εκφράζει το εκσυγχρονιστικό ρεύμα του Κώστα Σημίτη, προανήγγειλε το τέλος του ΠΑΣΟΚ και την κάθοδο του χώρου στις ευρωεκλογές με τον τίτλο «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη».

«Η σημερινή συγκέντρωση γίνεται κάτω από ένα νέο όνομα, που σε λίγο θα έχει νέο σύμβολο, και που θέλει να έχει σύντομα πολλά νέα πρόσωπα. Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Η Παράταξη μπορεί να γίνει το κοινό σπίτι όλων μας. Όλων όσων λέμε ούτε ΝΔ ούτε ΣΥΡΙΖΑ. Όλων όσων αντιπαρατίθενται στην πολιτική της Δεξιάς , τη συντηρητική κουλτούρα, τον αυταρχισμό και τον νεοφιλελευθερισμό. Όλων όσων αρνούνται τον αριστερό λαϊκισμό, τον ψευδεπίγραφο ριζοσπαστισμό που αναπαράγει το παλιό» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στόχος να φύγει ο Ευάγγελος Βενιζέλος από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Την ίδια ώρα ο κ. Βούλγαρης επιτέθηκε στη ΔΗΜΑΡ κατηγορώντας τη ότι με την πολιτική της ηγεσίας της «περιθωριοποιείται» και εξύμνησε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα ο Γιάννης Βούλγαρης προανήγγειλε ουσιαστικά προσπάθεια για ανανέωση των στελεχών των κομμάτων του χώρου, ζητώντας «να σκίσουμε τις επετηρίδες».
Το σχήμα «Δημοκρατική προοδευτική Παράταξη» είναι σαφές ότι δημιουργείται και ενόψει των εθνικών εκλογών, είτε αυτές γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, είτε πριν είτε μετά από αυτές. Στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ να μην κατέλθει στις εκλογές και να οδηγηθεί ουσιαστικά σε αυτοδιάλυση, με «βελούδινη διαδοχή» του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο Βενιζέλος και οι διάδοχοί του
Τα σενάρια περί διαδοχής του παρακολουθεί με αγωνία και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ελάχιστοι πλέον στη Χαριλάου Τρικούπη τον συμβουλεύουν να παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος και είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και πολύ κοντινοί του άνθρωποι, όπως ο γιατρός Χρήστος Δερβένης, ο οποίος είναι πρόεδρος στο ΙΣΤΑΜΕ, αναζητούν ένα νέο πρόσωπο, 40άρη κατά προτίμηση, για να ανασυγκροτήσει τη νέα κεντροαριστερά και να μπορέσει να σταθεί εκλογικά απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Υπόγειος πόλεμος και στη ΔΗΜΑΡ

Στο κάδρο της κίνησης των 58 μπήκαν χθες τρία από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της ΔΗΜΑΡ: Ο Σπύρος Λυκούδης, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος και ο Γρηγόρης Ψαριανός ήταν παρόντες στην εκδήλωση των 58 στο Περιστέρι και όλα δείχνουν ότι γι'αυτούς έκλεισε η πόρτα της ΔΗΜΑΡ, μετά την άρνηση του Φώτη Κουβέλη να συνεργαστεί είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με την κίνηση των 58.
Οι κκ. Παπαδόπουλος και Ψαριανός θα παραστούν εκ νέου και θα μιλήσουν σε νέα εκδήλωση των 58, το βράδυ της Δευτέρας, για την Κεντροαριστερά, σε εκδήλωση στην Κηφισιά μαζί με τον καθηγητή και πρώην υπουργό του Κώστα Σημίτη, Χρήστο Ροζάκη.

Βασίλης Οικονόμου και ο ...θείος από τη Βόρεια Κορέα

Τα προβλήματα στη ΔΗΜΑΡ εντείνει και η ξαφνική ψύχρανση στις σχέσεις του «ΠΑΣΟΚογενούς» βουλευτή και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Βασίλη Οικονόμου με τον Φώτη Κουβέλη. Ο Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος διαμαρτύρεται γιατί ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δεν μετέχει στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος αντέδρασε όταν η ΔΗΜΑΡ δεν τον ενημέρωσε για δελτίο τύπου που αφορούσε δικό του έργο και αποφάσισε να εκδώσει δική του ανακοίνωση.
Ο Φώτης Κουβέλης κάλεσε τον βουλευτή για να δώσει εξηγήσεις.
«Δεν ήταν ανάγκη να βγάλεις και ανακοίνωση» του είπε ο πρόεδρος του κόμματος: «Γιατί να μη βγάλω, νομίζεις ότι είμαι ο θείος από τη Βόρεια Κορέα που τον εξαφάνισαν ξαφνικά από τη φωτογραφία;» του απάντησε ο κ. Οικονόμου, ο οποίος δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποιά θα είναι η επόμενη κίνησή του όταν αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ.

Και Λοβέρδος εκτός ΔΗΜΑΡ;

Εν τω μεταξύ, τη συνεργασία του με τον Φώτη Κουβέλη επανεξετάζει και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην Κίνηση των 58 . Στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής μεταξύ των δύο ανδρών, ο Ανδρέας Λοβέρδος φέρεται να διαφώνησε με την ύπαρξη της λέξης Αριστερά στον τίτλο του κόμματος (το νέο όνομα της ΔΗΜΑΡ που συζητείται είναι Δημοκρατική Μεταρρυθμιστική Αριστερά, δηλαδή ΔΗΜΕΑΡ).
Ο Φώτη Κουβέλη αρνήθηκε να συζητήσει τίτλο χωρίς τη λέξη Αριστερά. Προβλήματα σημειώθηκαν μεταξύ Λοβέδρου και Κουβέλη και στο θέμα του προγράμματος και του τρόπου διοίκησης, αν και συζητήθηκαν οι αρχές της αναλογικότητας, της διακριτότητας, του μη ηγεμονισμού και του μη μικρομεγαλισμού.
Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν εκ νέου μετά το επόμενο Σαββατοκύριακο, οπότε θα υπάρξει κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να συζητήσουν την υλοποίηση της συμπαράταξης.

Αντι-βενιζελική κίνηση εντός του ΠΑΣΟΚ κάνει ο γραμματέας Νίκος Ανδρουλάκης

Στα τρία έχει κοπεί το ΠΑΣΟΚ ενόψει των εσωκομματικών εξελίξεων και τα φαινόμενα ασυνεννοησίας έχουν διαλυτικές συνέπειες.
1. Η μια «φράξια» είναι αυτή που έχει δημιουργήσει ο Κώστας Σκανδαλίδης και στην οποία συμμετέχουν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και η Φώφη Γεννηματά. Τα εν λόγω στελέχη έχουν απομακρυνθεί από την ηγεσία του κόμματος, λοξοκοιτάξουν προς μια μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ (ενδεχόμενο που αποκλείει ο Ευάγγελος Βενιζέλος), είναι υπέρ της αλλαγής ηγεσίας και διαφωνούν για το πώς πρέπει να γίνουν οι χειρισμοί με την Κίνηση των 58. Στην φράξια αυτή συμμετέχουν -με όρο να μη χάσουν τα προσωπικά προνόμια- και οι Θάνος Μωραϊτης, Φίλιππος Σαχινίδης, οι οποίοι διαφωνούν με το ενδεχόμενο σύμπραξης με τους «58».
2. Η δεύτερη «φράξια» αποτελείται από τα νεώτερα στελέχη του ΠΑΣΟκ, όπως ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος είναι κατά της μετεκλογικής σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ και επιθυμεί συνεργασία με την Κίνηση των 58, δημοψήφισμα για την επιλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών και «βελούδινη» διαδοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου με νέο ηγέτη από τη γενιά των 40άρηδων. Πάρις Κουκουλόπουλος, Γιάννης Δατσέρης και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης βρίσκονται κοντά σε αυτή την τοποθέτηση και έχει ανοίξει ένας παρασκηνιακός διάλογος για τον επόμενο επικεφαλής της νέας κεντροαριστεράς.

3. Η τρίτη «φράξια» εντός του ΠΑΣΟΚ αποτελείται από τους 75 του Μιχάλη Καρχιμάκη και τους νοσταλγούς του παπανδρεϊσμού, στους οποίους εντάσσονται η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά και αρκετοί πρώην υπουργοί του Γιώργου Παπανδρέου όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. To ιδιότυπο σε αυτή τη φράξια είναι ότι η μεν Μαριλένα Κοππά τάσσεται υπέρ των 58, ο δε Μιχάλης Καρχιμάκης τους αποδοκίμασε μετά την χθεσινή εκδήλωση:
«Οσοι πραγματικά θέλουν να συμβάλουν στην διαμόρφωση ενός αξιοπιστου προοδευτικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία ζητωντας την στήριξη του ΠΑΣΟΚ στο οποίο εγχείρημα, δεν έχουν παρά να συμπαραταχθουν με το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια αυτή και όχι το ΠΑΣΟΚ με αυτούς ..αφού πρωτίστως σε οποία εκδήλωση ζητούν την βοήθεια και την στήριξη του.
Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το ΠΑΣΟΚ για να επιδιώκουν στη συνέχεια την διάλυση του. Δεν μπορούν να καπηλεύονται και να στενεύουν την δημοκρατική παράταξη. Δεν μπορούν να σιωπούν και να μην αφηγούνται ποιος ήταν ο ρόλος της Δεξιάς διαχρονικά στην πορεία του τόπου και στη ζωή των ανθρώπων.
Δεν μπορούν σε κάθε ευκαιρία να απαξιώνουν την προσφορά δεκαετιών του ΠΑΣΟΚ .
Δεν μπορούν να απαξιώνουν τον ιδρυτή μας τον Ανδρέα Παπανδρέου και την ποιο φωτεινη περίοδο προσφοράς της μεταπολίτευσης ...
Δεν μπορούν να αποφεύγουν να ξεκαθαρίσουν ποιους υπηρετούμε και με ποιους συγκρουομαστε .
Δεν μπορούν να αποφεύγουν να παίρνουν θέση για τα τεκταινόμενα ,στην καθημερινότητα της ζωής των ανθρώπων που αποτέλεσαν και τα μόνιμα θύματα της κρίσης ..
Δεν μπορούν να σιωπούν για το αίτημα αλλαγής πολιτικης .
Δεν μπορούν να μην αναφέρουν ποτέ μέσα απο ποιες συγκρούσεις θα προέλθει νέος πλούτος ,και κυρίως απέναντι σε όλους εκείνους που τον αναχαιτιζουν ,τον παρεμποδίσουν ,τον υπονομεύουν ,τον υποκλεπτουν ..κ.λ.π
Δεν μπορούν να επιλέγουν έξω απο το ΠΑΣΟΚ που χρησιμοποιούν ,μαϊμούδες και ελίτιστικες διαδικασίες για την επιλογή και επιβολή των υποψηφίων στο ευρώ ψηφοδέλτιο.
Με αυτές τις απολιτικες και ελίτιστικες συμπεριφορές υπονόμευσης του ΠΑΣΟΚ ,Δεν πρόκειται να επανέλθει η ψήφος των άνθρωπων που η ψυχή τους ειναι ακόμα εδώ στο ΠΑΣΟΚ και η ψήφος τους μπορεί να πήγε αλλού» γράφει σε ανακοίνωση ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος επιδιώκει ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ με ηγέτη τον ...Γιώργο Παπανδρέου.

Ας σημειωθεί ότι όλοι οι «παίκτες» στο εσωκομματικό παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ αναζητούν νέα ηγεσία ενόψει βουλευτικών εκλογών και εκτιμούν ότι σε περίπτωση ήττας του κόμματος στις ευρωεκλογές ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα αναγκαστεί να αποχωρήσει.

Πολιτικό Συμβούλιο και αναταράξεις

Στη Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να δημιουργηθούν έντονες αναταράξεις από την ουσιαστική διάλυση του ΠΑΣΟΚ ή έστω το καπέλωμά του από την «Κίνηση των 58». Ήδη ο Κώστας Σκανδαλίδης , με άρθρο του στην Real News την περασμένη Κυριακή, ζήτησε την εκλογή από τη βάση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Ο πρώην υπουργός ελπίζει ότι θα έχει το προβάδισμα στη μάχη της ηγεσίας, στην οποία θα έχει στο πλευρό του και τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επιστρέφει την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, συγκαλεί για το Σάββατο Πολιτικό Συμβούλιο για το πρόγραμμα, γα τους «58» και για τις ευρωεκλογές.

Τριχοτομούνται και οι Οικολόγοι Πράσινοι
Οι κινήσεις για την κεντροαριστερά οδηγούν σε τριχοτόμηση και τους Οικολόγους Πράσινους, οι οποίοι θα διεκδικήσουν την είσοδό τους στο Ευρωκοινοβούλιο με επικεφαλής τον Βαγγέλη Πισία και δεύτερο στη σειρά το Νίκο Χρυσόγονο.
Μία ισχυρότατη ομάδα με την Ιωάννα Κοντούλη και τον Γιώργο Καραμέρο οδηγείται σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και μία Τρίτη με στελέχη όπως ο Νίκος Ράπτης και ο Στασινόπουλος βρίσκονται σε συνεργασία με την «Κίνηση των 58».
Διαψεύδει το ΠΑΣΟΚ τα περί αυτοδιάλυσής του
Στις δηλώσεις που ήδη έχουν γίνει από τον πρόεδρο του κινήματος αλλά και στην απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής για το θέμα της πρωτοβουλίας των 58 παραπέμπει με ανακοίνωσή του σήμερα το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με δημοσιεύματα του Τύπου.
«Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μιλάει μόνο το ΠΑΣΟΚ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται ότι το κόμμα πιστεύει «στη δυναμική και την ανάγκη συσπείρωσης όλων των δυνάμεων της δημοκρατικής παράταξης».
«Το ΠΑΣΟΚ σέβεται όλα τα πρόσωπα, όλες τις κινήσεις και τις δημιουργικές πρωτοβουλίες. Αξιώνει βεβαίως τον ίδιο σεβασμό όχι μόνο στην ιστορική του διαδρομή, αλλά και στον σημερινό του ρόλο για τη σταθερότητα της χώρας και την πορεία εξόδου από τη κρίση», καταλήγει η ανακοίνωση.
Πώς σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις κινήσεις σε ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για τη νέα κεντροαριστερά:
Με ενδιαφέρον αλλά και ειρωνικά σχόλια παρακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τις κινήσει στο χώρο της Αριστεράς που προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του Κώστα Βαξεβάνη στο Κουτί της Πανδώρας, ο οποίος γράφει για την χθεσινή εκδήλωση στο Περιστέρι με τίτλο «ΠΑΣΟΚ + Κίνηση των 58 = Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη (+ Πολλά Γέλια)»:
«Κοινό μυστικό αποτελούσε εδώ και καιρό ότι το ΠΑΣΟΚ έψαχνε νέο όνομα για να κατέβει στις ευρωεκλογές, ώστε να προσπαθήσει να αποφύγει την εκλογική πανωλεθρία, και τελικά φαίνεται πως (ό,τι έμεινε από) το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου θα συμπράξει με την «Κίνηση των 58», υπό την ονομασία Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη (που είναι πολύ αστείο όνομα για μία παράταξη που περιλαμβάνει στον πυρήνα της το ΠΑΣΟΚ).
Αυτό προανήγγειλε το βράδυ της Τρίτης ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης, εκ των βασικών στελεχών των «58», μιλώντας σε εκδήλωση στο Περιστέρι, ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα στήριξης στους ανεξάρτητους «πέντε δημάρχους» (Καμίνη, Μπουτάρη και σία) και προϊδέασε για μία μεγάλη πρώτη συνέλευση στα τέλη Φεβρουαρίου, κατά την οποία θα ιδρυθεί επίσημα το νέο σχήμα.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός και Ανδρέας Παπαδόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ, που επιβεβαίωσαν με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους στη στάση της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ κατά της Κίνησης των 58.
Φήμες που αναφέρουν πως σύμβολο της νέας παράταξης θα είναι ο ήλιος που δύει ελέγχονται ως ανακριβείς» καταλήγει το δημοσίευμα.
Ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης στο βήμα, στην εκδήλωση των 58 στο Περιστέρι, χθες:

Ο Σταύρος Μπένος, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη σειρά της εκδήλωσης των 58

Η εικόνα που σόκαρε τον Φώτη Κουβέλη: Εκτός από τον Ανδρέα Παπαδόπουλο και τον Γρηγόρη Ψαριανό, ο Σπύρος Λυκούδης, πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, παρέστη στην Κίνηση των 58. Εδώ, με τον Γιάννη Βούλγαρη.



Πηγή: ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαλύονται μέσα στους «58» -Παρασκήνιο και ονόματα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/139882#ixzz2rCPA1DpX

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India