Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Κυβέρνηση στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Πως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό. Τι εξυπηρετεί η απλή ασυμφωνία στο αντιρατσιστικό
Κυβέρνηση στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
Επιβεβαιώθηκε οι προσδοκίες για τη δημιουργία ρήγματος στην τρικομματική κυβέρνηση μετά αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο δοκιμάζει τα συντηρητικά αντανακλαστικά της Νέας Δημοκρατίας δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να επισημάνουν τις ιδεολογικές διαφορές τους και την προοδευτική τους καταβολή και προοπτική. Η κόντρα επέτρεψε να αναδυθούν και άλλες διαφωνίες για τη λειτουργία της κυβέρνησης, στοιχεία που όμως δεν οδηγούν σε ουσιαστική ρήξη αλλά θυμίζουν πιο πολύ σκηνικό τεχνητής έντασης,
Η χρονική στιγμή που επελέγη για την κρίση ακολουθεί μετά την εμπέδωση -δημοσκοπηκά- του καλού κλίματος στην οικονομία, από το οποίο η Νέα Δημοκρατία διεύρυνε τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και το κυβερνητικό έργο φάνηκε να παράγει απτά αποτελέσματα. Ετσι πολιτικά ήρθε η ώρα των δυο κυβερνητικών εταίρων οι οποίοι είχαν χαρακτηριστεί πειθήνιοι συνεργάτες και είχαν ταυτιστεί με τις κυβερνητικές πολιτικές.
Ετσι, αφού ολοκληρώθηκε η πώληση του ΟΠΑΠ και μπήκε το νερό στ αυλάκι για τις τράπεζες, έρχεται στο προσκήνιο η διαφωνία για το αντιρατσισικό, επιτρέποντας σε Βενιζέλο και Κουβέλη τους πολιτικούς λεονταρισμούς χωρίς να πληγώνουν την εικόνα της χώρας στις αγοράς και επιτυγχάνοντας να ορθώσουν πολιτικό ανάστημα.
Με αυτό τον τρόπο ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί να απαντήσει στους εκ των έσω επικριτές του, ενώ ο Φώτης Κουβέλης βάζει σαφείς κόκκινες γραμμές στην κυβερνητική συνεργασία, ενώ φαίνεται η σύμπλευση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε σημείο που μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό για την οριοθέτηση της Κεντροαριστεράς.
Παράλληλα η μινι κρίση βοηθά στη διαδικασία ανασύνταξης του κυβερνητικού σχήματος και στη διαμόρφωση των απαιτούμενων ισορροπιών ενόψει ανασχηματισμού.
Ο κ. Σαμαράς έχει περιθώριο τριών ημερών μέχρι την επόμενη σύσκεψη των αρχηγών, η οποία πιθανότατα θα γίνει την Πέμπτη, να προβεί στους κατάλληλους χειρισμούς, ώστε να υπάρξει απεμπλοκή και αποφόρτιση της έντασης στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Έτσι όπως εξελίχθηκε η συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου, δύο ενδεχόμενα προβάλλονται ως πιθανά: είτε θα υποχωρήσει ο Πρωθυπουργός και θα κατατεθεί κυβερνητικό νομοσχέδιο στη Βουλή, οπότε θα υποστεί πολιτικό πλήγμα, είτε με την προώθηση της πρότασης νόμου του ΠαΣοΚ, με την οποία συμφωνεί η ΔΗΜΑΡ και επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ, κινδυνεύει εάν την καταψηφίσει η ΝΔ να συμπαραταχθεί με την Χρυσή Αυγή.
Το αίτημα των δυο μικρότερων κυβερνητικών εταίρων δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση βελτιώσεις και αλλαγές στο σχέδιο νόμου του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη και εκεί ενδεχομένως να υπάρξει ένα πεδίο συμβιβασμού, εφόσον συζητηθεί το θέμα στην επόμενη σύσκεψη των αρχηγών.
Και αυτό διότι, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι το θέμα πρέπει να κλείσει και δεν παραπέμπεται σε καμία νεώτερη συζήτηση. Από το στενό επιτελείο του κ. Σαμαρά ομολογούσαν ότι υπάρχει σαφώς διάσταση απόψεων, αλλά όπως μετέδιδε έμπιστος συνεργάτης του, «δεν πάμε να μεγιστοποιήσουμε το πρόβλημα, θα δούμε τι θα γίνει». Την ίδια ώρα, μέλος του επικοινωνιακού επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου, διέδιδε ότι το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου έχει κλείσει για τη ΝΔ, αναδεικνύοντας την αμφιθυμία του βασικού κυβερνητικού εταίρου.

sofokleousin.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India