Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Περί ΧΑΝΔΑΚΑ απο τον κ. Μαυρικάκη Κωστή

ΕΝΑΣ ΧΑΝΔΑΚΑΣ ΠΟΥ ΦΥΓΟΔΙΚΕΙ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…

Κάθε φορά που βρίσκεται κάποιος λάτρης της Ιστορίας στο σημερινό Χάνδακα, δεν μπορεί παρά να μη θυμηθεί το πραγματικό μεγαλείο της πόλης αυτής κάποτε. Είναι αναπόφευκτο να μην αισθανθεί το παρελθόν να σκουντουφλά στα βήματά του, στις ρούγες στους στενούς δρόμους, στις εσωτερικές πλατείες των σημερινών καφέ και ουζερί που βρίθουν από κόσμο τα βράδια. Δεν μπορεί να μην κάνει εκείνες τις οδυνηρές σκέψεις της άκρατης και βάρβαρης λεηλασίας που υπέστη η πόλη τα τελευταία χρόνια, στα βενετσιάνικα μνημεία της, εκείνα, που και οι ίδιοι οι Οθωμανοί σεβάστηκαν όταν ο Μοροζίνης τους παρέδωσε τα κλειδιά…

Ήταν η πόλη «ένα πραγματικό κόσμημα της βασιλικής κορώνας της Βενετίας, και το μοναδικό προπύργιο της κυριαρχίας στη θάλασσα, βάση ασφαλή του βασιλικού μεγαλείου του Κράτους και έξοχος προμαχώνας όλης της Χριστιανοσύνης και της αγίας πίστης αυτής»
έγραφε ο Γενικός Προβλεπτής των όπλων του Χάνδακα, προς τη Βενετική Σύγκλητο το 1667 δύο χρόνια πριν υποκύψει στο μισοφέγγαρο.

Ευτυχώς οι φωτογραφίες του Ιταλού αρχαιολόγου Guseppe Gerola που γύρω στα 1900 στάλθηκε στην Κρήτη από το Ινστιτούτο Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών της Βενετίας, επικεφαλής συνεργείου από ειδικούς, με εντολή να μελετήσει, φωτογραφήσει και καταγράψει τα ενετικά μνημεία της Κρήτης, περισώζουν σήμερα την αυθεντική εικόνα της βενετσιάνικης πολιτείας. Οι φωτογραφίες που παρατίθενται είναι από το (πασίγνωστο) μνημειώδες έργο του «Monumenti Veneti nell' isola di Creta».
 
 

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India