Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Μάχη επιβολής Σαμαρά-ΝΔ, με αφορμή το αντιρατσιστικό

Εγκαταλείπεται το ν/σ. Σύσκεψη των «3» σήμερα. Στριμωγμένοι Βενιζέλος-Κουβέλης
Μάχη επιβολής Σαμαρά-ΝΔ, με αφορμή το αντιρατσιστικό
Βενιζέλος-Κουβέλης υπενθυμίζουν ότι «συγκυβερνούν». Ο Αντ. Σαμαράς προασπαθεί να τους το αμφισβητήσει εμπράκτως
Ενα ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Διακύβευμα της αναμέτρησης δεν είναι νομοθέτηση ή μη του σχεδίου Ρπυπακιώτη, αλλά αν ο κυβερνητικός συνασπισμός θα συνεχίσει να έχει τον χαρακτήρα  συνεργασίας μεταξύ "ίσων", ή αν  ο Αντ. Σαμαράς και  η ΝΔ θα επβάλλουν τον κυριαρχικό τους ρόλο. Ανάγοντας το αντιρατσιστικό ν/σ σε μείζον θέμα, Βενιζέλος-Κουβέλης προσπαθούν αφ' ενός μεν να δείξουν ότι δεν είναι "δορυφόροι" και αφ' ετέρου να "υπενθυμίσουν" τις ιδεολογικές διαφορές των κομμάτων τους από τη ΝΔ.
Το ζήτημα που έχει ανακύψει αξιοποιεί και ο κ. Σαμαράς σε ένα παιχνίδι τακτικής και εντυπώσεων, στέλνοντας στους "συγκυβερνώντες" και στο κομματικό του ακροατήριο το μήνυμα ότι ο ίδιος και η ΝΔ έχουν τον «πρώτο και τελευταίο λόγο» για τη χάραξη πολιτικής.
Οι τρεις τρεις κυβερνητικοί εταίροι ακροβατούν λοιπόν ανάμεσα σε έναν συμβιβασμό που θα προβλέπει το πάγωμα του σχεδίου Ρουπακιώτη και σε παράταση της διελκυστίνδας, με κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρότερες τριβές, εντάσεις και διαφωνίες επί άλλων θεμάτων για τα οποία θα χρειασθεί να ληφθούν αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες.
Ακροδεξιοί και «εξαπτέρυγα»
 Η στάση στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, οι οποίοι θέλουν να μπεί "στο ψυγείο" το σχέδιο Ρουπακιώτη προς "εξευμενισμό" της ακροδεξιάς, ρίχνει λάδι στη φωτιά. Στο ΠΑΣΟΚ και -κυρίως - στη ΔΗΜΑΡ υπάρχει έντονη δυσφορία, η οποία εκφράζεται ακόμη και με προτάσεις  για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ επί του συγκεκριμένου θέματος, προκειμένου να προωθηθεί το επίμαχο νομοσχέδιο.
Για τον Ευ. Βενιζέλο είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να "υπενθυμίσει" ότι το ΠΑΣΟΚ «συγκυβερνά» και δεν έχει γίνει... "εξαπτέρυγο" της ΝΔ.  Θα το επιδιώξει με κάθε τρόπο, ανεβάζοντας τους τόνους  στις δημόσιες εμφανίσεις του.
Η ουσία του θέματος θα κριθεί πάντως στη σημερινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, που έχει προγραμματισθεί να γίνει το απόγευμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει αφ' ενός μεν να επιβάλει την άποψη των συνεργατών του (για εγκατάλειψη του σχεδίου Ρουπακιώτη) και αφ' ετέρου να προσφέρει στους κυβερνητικούς εταίρους "δίοδο υποχώρησης", προτείνοντας αλλαγές και προσθήκες στο υφιστάμενο ποινικό πλαίσιο για τα αδικήματα ρατσιστικής βίας.
Ιδεολογικές διαφορές

Βενιζέλος και Κουβέλης δεν πρόκειται να αποδεχθούν αμαχητί αυτή τη λύση, η οποία θα τους εμφανίσει ανακόλουθους προς τις διακηρύξεις τους και προς την "ταυτότητα" των κομμάτων τους. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έχει πλέον καταστεί συμβολικό θέμα που αγγίζει εσωτερικές χορδές στα τρία κόμματα και αναδεικνύει την ιδεολογική τους ανομοιογένεια.
Οπως αναφέρεται σε κυριακάτικα δημοσιεύματα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται αποφασισμένος να αξιοποιήσει το αίτημα για κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, προκειμένου να θέσει εκ νέου θέμα «συνολικής αξιολόγησης της λειτουργίας της κυβέρνησης και των προσώπων», καθώς επίσης και της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για ποιο λόγο έχει «παγώσει» ένα σχέδιο νόμου που έχει αποφασιστεί σε προηγούμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, καθώς και να στηρίζει τις επιλογές του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη των τριών αρχηγών, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε:

«Μετά την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για τον ενταφιασμό του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, με προφανή σκοπό να μην διαταραχθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη νεοναζιστική Χ.Α., οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να αποδείξουν αν εννοούν όσα λέγουν τον τελευταίο καιρό για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας. Ταυτόχρονα όμως, στην αυριανή σύσκεψη θα αποτυπωθεί και ο βαθμός δορυφοριοποίησης του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προς την ΝΔ».

sofokleousin.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India