Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

«Αντίο στη Μέρκελ» λέει η Κύπρος

Δεν περνά το σχέδιο διάσωσης. Πυρετός διαβουλεύσεων, Απειλές και υποσχέσεις από Μόσχα. ΗΠΑ-Γερμανία θέλουν να επωφεληθούν
«Αντίο στη Μέρκελ» λέει η Κύπρος
Αργά το βράδυ ο Κύπριος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τη Μέρκελ και της εξέφρασε την πικρία του "για τον εκβιασμό που υπέστη στο Eurogroup".
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο και στην Κύπρο για το σχέδιο διάσωσης της Μεγαλονήσου, που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς των κυρίως θιγόμενων, ενώ ευρωπαϊκές χώρες και ΗΠΑ προσπαθούν να επωφεληθούν, εμφανιζόμενες ως ασφαλή καταφύγια για τα ρωσικά κεφάλαια.  Στη Λευκωσία σύσσωμη η πολιτική ηγεσία συσκέπτεται στο προεδρικό Μέγαρο με οικονομικούς παράγοντες για τους περαιτέρω χειρισμούς, καθώς διαφαίνεται ότι το σχέδιο κουρέματος καταθέσεων δεν μπορεί να εγκριθεί από τη Βουλή.
Πιέσεις, απειλές και υποσχέσεις από τη Μόσχα, που διαμηνύει αφ'ενός ότι δεν πρόκειται επ'ουδενί να αποδεχθεί το "κούρεμα" και αφ'ετέρου δηλώνει πρόθυμη να προσφέρει βοήθεια αν η κυπριακή ηγεσία δεν ενδώσει στον "ευρωπαϊκό εκβιασμό".
Πυρετός και στις ευρωπαίκές πρωτεύσουσες, όπου εντείνονται οι ανησυχίες ότι η Κύπρος μπορεί να αποδειχθεί "θρυαλίδα σε μπαρουταποθήκη".  Πριν από μία ώρα άρχισε  έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Λίγο νωρίτερα ο Κύπριος πρόεδρος προειδοποιούσε τον επίτροπο Ολι Ρεν  με τη φράση: "Δεν μπορούμε να περάσουμε αυτό το σχέδιο από τη Βουλή, θα γίνει απανάσταση. Πες αντίο στη Μέρκελ"(...).
Ειχαν προηγηθεί τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον ΥΠΟΙΚ της Ρωσίας και με συνεργάτες του προέδρου Πούτιν, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι αν δεν γίνει το κούρεμα, θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Κύπρου και θα διοχετεύσουν νέα κεφάλαια στο τραπεζικό της σύστημα. Πρότειναν μάλιστα να αγοράσει ρωσικός ημικρατικός ορηγανισμός μία από τις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες και να τη διασώσει ανακεφαλαιοποιώντας την.
 Το επόμενο διήμερο ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Μόσχα για επείγουσες συνομιλίες, έχοντας λάβει την προειδοποίηση "να μην ξεκινήσει, αν έχει ψηφισθεί προηγουμένως από την κυπριακή Βουλή το σχέδιο κουρέματος".
Η συζήτηση-ψηφοφορία επί του σχεδίου ανεβλήθη για το απόγευμα της Τρίτης και ίσως χρειασθεί να αναβληθεί για δεύτερη φορά, καθώς δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα υπερψηφισθεί.
Συναγερμός έχει σημάνει και στην Αθηνα, που έχει να αντιμετωπίσει πρωτίστως το θέμα των δικτύων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και τον κίνδυνο κύματος αναλήψεων από τις τράπεζες, που θα επιδεινώσουν την κατάσταση του χρηματοπισωτικού συστήματος.
Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τους χειρσιμούς προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων τγης κυπριακής κρίσης

Πηγή: www.sofokleousin.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India