Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Οι Ρώσοι δεν μπορούν να φύγουν από την Κύπρο

Ενώ αποκτούν ουσιαστικά και τον έλεγχο της Τράπεζας Κύπρου
Οι Ρώσοι δεν μπορούν να φύγουν από την Κύπρο

Ο ρόλος της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής ακυρώθηκε ντε φάκτο από τις εξελίξεις και το επόμενο χρονικό διάστημα εφοπλιστές και άλλοι επιχειρηματίες που τη χρησιμοποιούσαν αναμένεται να μεταφέρουν τις έδρες των off-shore εταιριών τους στη Μάλτα, το Ντουμπάι ή ακόμα και το Λονδίνο. Η Κύπρος όμως θα συνεχίσει να αποτελεί το ασφαλέστερο καταφύγιο για το ρώσικο χρήμα, καθώς ένα σύμπλεγμα συγκυριών, εξελίξεων και φόβου αναγκάζει τους έχοντες επιλέξουν με βάση "το μη χείρον, βέλτιστον".

Ο παραμονή της στην Ευρωζώνη και η διατήρηση των χαμηλών φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις σε συνδυασμό με τη γεωστρατηγική θέση που διαθέτει την καθιστούν βασικό προορισμό κεφαλαίων. Είναι βέβαια αναμενόμενο ότι τις πρώτες ημέρες έως και μήνες επαναλειτουργίας των τραπεζών θα καταγραφούν εκροές κεφαλαίων, ενώ ήδη παρατηρείται κύμα μεταφοράς επιχειρήσεων.

Από την άλλη πλευρά οι δηλώσεις Ντάισελμλουμ για ανάλογες εξελίξεις και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης που διαθέτουν υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα αποκαλύπτει το ναρκοπέδιο που στήνεται περιμετρικά της Ευρωζώνης. Επίσης ένα ακόμα πλεονέκτημα της Κύπρου είναι αυτό του ικανοποιητικού τραπεζικού απορρήτου, χωρίς προς τη ρωσική ηγεσία. Ενώ την ίδια στιγμή οι υπόλοιπες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας και του Λίχνεστάιν υπογράφουν συμφωνίες αποκάλυψης των φοροφυγάδων και του μαύρου χρήματος.

Το Eurogroup προσπαθώντας να αυξήσει την πίεση προς τους Ρώσους ολιγάρχες που έχουν "παρκάρει" στην περιοχή μαύρο χρήμα στέλνουν στην Κύπρο την ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων Moneyval, η οποία θα ελέγξει αν τηρούνταν οι διαδικασίες ελέγχου της ροής κεφαλαίων και προστασίας από το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Οι έχοντες μεγάλες καταθέσεις είναι όμως αναγκασμένοι να προτιμήσουν τη λύση της Κύπρου καθώς όπως φαίνεται είναι εγκλωβισμένοι και άρρηκτα πλέον δεμένοι με το τραπεζικό σύστημα της. Οι τελευταίες αποφάσεις για ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου με λεφτά των καταθετών της, την οδηγεί ντε-φάκτο σε ρώσικα χέρια και αναγκάζει τους έχοντες να ασχοληθούν με την ισχυροποίησή της.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει και κάτι άλλο που αποτρέπει τους Ρώσους να μετακινήσουν τα κεφάλαιά τους: Η απειλή που ακούει στο όνομα Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει να επαναπατρίσου κεφάλαια από την Κύπρο αλλά με στόχο να ελέγξει τους έχοντες και να τους θέσει κάτω από το μανδύα του. Εξέλιξη που δεν φαίνεται να χαροποιεί τους... "κουρεμένους" Ρώσους ολιγάρχες.

Συνεπώς, όπως επισημαίνουν και παράγοντες της αγοράς, οι έχοντες θα παραμείνουν στην Κύπρο, θα συνεχίσουν να αναζητούν βέβαια λύσεις εκτός αλλά σε πρώτη φάση φαίνεται ότι δεν θα κάνουν νευρικές και αψυχολόγητες ενέργειες.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India