Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Σε αναμμένα κάρβουνα

5ωρη σύσκεψη με Σαμαρά στο ΥΠΟΙΚ, ενόψει τρόικας. Φλέγοντα θέματα απολύσεις ΔΥ και οφειλές Δημοσίου
Σε αναμμένα κάρβουνα
Συναγερμός επικρατεί στην κυβέρνηση ενόψει του νεου γύρου διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οι οποίες πρέπει παντί τρόπω να ολοκληρωθούν με επιτυχία πριαν από την επόμενη  συνεδρίαση του Eurogroup,  ώστε να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στην εκταμίευση επόμενων δόσεων και στην ανακεφαλαιοποίηση  τραπεζων. Αγώνας δρόμου έχει αρχίσει για να κλείσουν όλα τα εκκρεμή θέματα, και να μη δοθούν "αφορμές" στους τροικανούς. Μέγα "αγκάθι" ο περιορισμός του αριθμού ΔΥ, στον οποίο επιμένει η τρόικα. Ανησυχία επικρατεί εξάλλου για την πορεία των δημοσίων εσόδων και για τις επιπτώσεις της κυπριακής κρίσης στην ελληνική οικονομία.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν σε μαραθώνια  σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία διήρκεσε σχεδόν πέντε ώρες και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα. Συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας  Γ.Στουρνάρας και Γ. Βρούτσης (ο οποίος αποχώρησε νωρίς), ο υπουργός αναπληρωτής και ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Γ. Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.
Στο πρώτο μέρος της σύσκεψης, όταν ήταν παρών και ο υπουργός Εργασίας, συζητήθηκε το ζήτημα της κινητικότητας-εφεδρείας-απολύσεων στο Δημόσιο, το οποίο φαίνεται ότι θα αποτελέσει αντικείμενο διαφωνιών και νέων αντιπαραθέσεων με την τρόικα, καθώς δεν έχουν βρεθεί σημεία προσέγγισης και οι τροϊκανοί ζητούν... "ονόματα και διευθύνσεις" δημοσίων υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν τους επόμενους μήνες.

 Χρήμα στην αγορά
Δεύτερο θέμα στην ατζέντα ήταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες. Η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι πληρωμές, ως μέσο ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και τόνωσης των επιχειρήσεων. Οπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη από τον Γ. Στουρνάρα, «σημασία έχει το κρατικό χρήμα να φθάνει στην πραγματική οικονομία».
Οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας αναμένονται στην Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Ηδη έχουν διαμηνύσει ότι όταν έλθουν πρέπει η κυβέρνηση να έχει διευθετήσει όλεςτις εκκρεμότητες, όπως είναι ο καθορισμός του τρόπου είσπραξης του φόρου ακινήτων, η «κινητικότητα» και οι διαθεσιμότητες στο Δημόσιο.

Προαπαιτούμενα για τη δόση
Για να γίνει εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, η τρόικα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση:

• Να της παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, με πρόβλεψη για «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων.
•  Να θεσπισθούν κριτήρια αξιολόγησης, με βάση τα οποία θα αποφασιστεί ποιοι υπάλληλοι θα τοποθετηθούν σε διαθεσιμότητα και ποιοι τελικά θα αποχωρήσουν.

• Να αποσαφηνισθεί πώς θα εισπ΄ραττεται το ειδικό τέλος ακινήτων και πότε θα αντικατασταθεί με τον νέο φόρο ακινήτων.

• Να γίνουν αξιόπιστες εκτιμήσεις για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των ασφαλσιτικών Ταμείων.

Ανησυχία για τα έσοδα
Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο αγωνιά και για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγαθών, φοβούμενο ότι η απόκλιση των εσόδων από τους στόχους μπορεί  να δώσε αφορμή στην τρόικα για να προβάλει νέες απαιτήσεις. Εκτιμάται ότι αν δεν επιταχυχθεί ο ρυθμός είσπραξης εσόδων, η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ,
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δεν έχουν εγκαταλειφθεί βασικές διεκδικήσεις, όπως το αίτημα για  μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από  23% σε 13% και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Πηγή: www.sofokleousin.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India