Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Θα μας σκοτώσουν αν μιλήσουμε για τη Λαϊκή

Φόβους για τη ζωή τους εξέφρασαν Φιλίππου, Χατζηγιαννάκης, Χατζηνικολάου στη Βουλή
Θα μας σκοτώσουν αν μιλήσουμε για τη Λαϊκή

Νέες διαστάσεις λαμβάνει πλέον η υπόθεση του σκαδάλου της Λαϊκής Τράπεζας καθώς στελέχη της απερχόμενης διοίκησης της τράπεζας και ο πρόεδρος Α. Φιλίππου εξέφρασαν στη Βουλή φόβο για τη ζωή τους αν αποκαλύψουν τα στοιχεία που διαθέτουν για τα όσα έπραξα η προηγούμενη διοίκηση της τράπεζας. Σύμφωνα με τα όσα γράφει η εφημερίδα Φιλελεύθερος σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση οι κκ. Φιλίππου, Χατζηγιαννάκης και Χατζηνικολάου αποκάλυψαν ότι διαθέτουν στοιχεία που στοιχειοθετούν εμπλοκή μιας ομάδας ανθρώπων της προηγούμενης διοίκησης σε υπόθεση μεταφοράς κεφαλαίων της τράπεζας από την Κύπρο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει η εφημερίδα Φιλελεύθερος από τις καταθέσεις των μελών της διοίκησης και τα στοιχεία που αυτοί κατέχουν φωτογραφίζεται η προηγούμενη διοίκηση της Λαϊκής, υπό τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας προβλέποντας την τροπή που παίρνουν οι εξελίξεις τοποθετήθηκε με δημόσια δήλωσή του για το σκάνδαλο της Λαϊκής επιρρίπτοντα ευθύνες -χωρίς περιστροφές- στην επόμενη διοίκηση.

Τα στελέχη της διοίκησης Φιλίππου όταν κλήθηκαν από τους βουλευτές να τους κατονομάσουν, εξέφρασαν φόβους για τη ζωή τους και είπαν ότι το ρίσκο, που καλούνται να αναλάβουν είναι πολύ μεγάλο.

Στη συνεδρίαση κλήθηκε εσπευσμένα ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος είπε στα μέλη του ΔΣ της Λαϊκής ότι είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν τα εν λόγω στοιχεία στη Βουλή.

Ο κ. Ομήρου μαζί με τους βουλευτές και τον Γενικό Εισαγγελέα αποφάσισαν τα στοιχεία που θα κατατεθούν να χαρακτηριστούν ως άκρως απόρρητα και να φυλάγονται σε χώρο της Βουλής, όπου λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Στο μεταξύ, τεράστιο είναι το κόστος που επωμίζεται η Κύπρος, διότι η Λαϊκή Τράπεζα αφέθηκε να λειτουργεί χωρίς καταθέσεις και να αντλεί ρευστότητα από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ELA), που μέσα σε μερικούς μήνες εκτοξεύθηκε στα 9,2 δισ.ευρώ.
Μόνο από την Ελλάδα, η Λαϊκή Τράπεζα μεταφέρει στην Τράπεζα Κύπρου χρέος προς τον ELA ύψους 3,8 δισ.ευρώ, ένα δεδομένο που προκάλεσε αντιδράσεις στην τελευταία και οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου της και άλλων τεσσάρων μελών του ΔΣ.

Τα μέτρα που δρομολογήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου και της μεταφοράς της «καλής» Λαϊκής στην Κύπρου, εξασφαλίζει στο τραπεζικό σύστημα και στην ίδια την τράπεζα ικανοποιητική ρευστότητα, προκειμένου να διασωθεί και να καταστεί ένα ισχυρό τραπεζικό συγκρότημα, υποστηρίζουν κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα.

Η Τράπεζα Κύπρου τέθηκε σε διαδικασία εξυγίανσης, προκειμένου κάτω από τον σχετικό νόμο να ληφθούν οι αποφάσεις για το «κούρεμα» καταθέσεων και να απορροφήσει την «καλή» Λαϊκή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων να ξεπεράσει το 40% και ίσως να αγγίξει και το 50%. Για περίπου 40% μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India