Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Με γερμανικό διαβατήριο η Ρωσία στην Ευρώπη


me-germaniko-diavatirio-i-rosia-stin-eyropi--
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία μοιράζονται τον ευρωπαϊκό χώρο έναν κοινό πολιτισμό και εν μέρει κοινές αξίες. Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, εκτιμούν πολλοί, έφερε πιο κοντά τις δύο πλευρές σε οικονομικό επίπεδο ενώ τελικά όπως αποδεικνύεται η κρίση στην Κύπρο «ενώνει» τις δύο πλευρές πλέον και πολιτικά. 

Στη σκιά των εξελίξεων στην Κύπρο, λοιπόν, και ενώ οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Κύπρου και Ρωσίας συνεχίζονται άκαρπες μέχρι στιγμής, πραγματοποιείται η προκαθορισμένη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία. Όπως ήταν φυσικό  στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου σκαρφάλωσε το κυπριακό-οικονομικο-ζήτημα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να διαβεβαιώνει «έχει επίγνωση των συμφερόντων της Ρωσίας» μετά τις έντονες επικρίσεις που  διατυπώθηκαν από τον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου.

Την ευρωπαϊκή αποστολή στη Ρωσία με επικεφαλής των κ.Μπαρόζο απαρτίζουν δεκαέξι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και 100(!) ειδικοί και σύμβουλοι της Ε.Ε., ενώ σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Κομμερσάντ πρόκειται για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή  αντιπροσωπεία που έχει επισκεφθεί ποτέ τη Μόσχα. Οι συζητήσεις των δυο μερών επικεντρώνονται στο τρίτο ενεργειακό πακέτο, στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, καθώς και στο ζήτημα του καθεστώτος με τις βίζες.  

Οι σχέσεις Ε.Ε.- Ρωσίας σε αριθμούς  

Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Ρωσία να προμηθεύει το ένα τρίτο των αναγκών της σε αργό πετρέλαιο και περίπου το ένα τέταρτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο. Την ίδια ώρα η Ευρώπη αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τις ρωσικές εξαγωγές, ενώ η Ρωσία έχει επενδύσει το 41% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της στο ευρώ και σε τίτλους ευρώ.

Το ετήσιο εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών είναι ύψους 307 δις ευρώ - σχεδόν το ήμισυ της αξίας του συνολικού ρωσικού εξωτερικού εμπορίου.

Προς αναθεώρηση του ρωσο-γερμανικού άξονα - Το γερμανικό plan B  

Την ώρα λοιπόν που πολλοί περίμεναν το ρωσικό σωσίβιο για την Κύπρο-κάτι που ενδεχομένως και οι ίδιοι οι πολιτικοί στην Μεγαλόνησο να υπερεκτίμησαν-πήραν για απάντηση μια αποστασιοποιημένη έως αρνητική στάση εκ μέρους της Ρωσικής ηγεσίας.

Το μήνυμα εστάλη και ήταν ξεκάθαρο-ανεξάρτητα από τις διμερείς μας σχέσεις διεμήνυσαν οι Ρώσοι, η λύση στο οικονομικό σας πρόβλημα θα πρέπει να έρθει από τους κόλπους της ευρωζώνης.
Και μπορεί τις πρώτες ώρες πολιτικοί αναλυτές να μιλούσαν μέχρι και για το τέλος της ευρωζώνης ωστόσο είχαν παραβλέψει τα εμπορικά συμφέροντα των Ρώσων στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία, που ξεπερνούν κατά πολύ αυτά στην Κύπρο.

Κάποιοι μάλιστα λένε πως τώρα είναι η ευκαιρία για τον Πούτιν να κάνει πράξη τον επαναπατρισμό των ρωσικών κεφαλαίων και το ξεκαθάρισμα με του κροίσους της χώρας τους που δεν ανήκουν στο «καθεστώς».

Από την άλλη πλευρά όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του και ο αμερικανός πολιτικός αναλυτής Τζόρτζ Φρίντμαν το ενδιαφέρον της Γερμανίας τώρα έχει στραφεί σε αυτό που της λείπει, δηλαδή στην ενέργεια. Έτσι έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια δημιουργίας μιας στρατηγικής συμμαχίας που μπορεί σε περίπτωση αποσταθεροποίησης της Ευρώπης να αποτελέσει και το αντίπαλο δέος των ΗΠΑ.  

Άρτεμις Παραδείσου 

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India