Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ποιοι χάνουν και ποιοι όχι από το split της Λαϊκής Tράπεζας (πρώην Marfin)

Το κυπριακό σάιτ sigmalive δημοσιεύει σήμερα με απλά λόγια τις πρόνοιες του νομοσχεδίου το οποίο ετοιμάστηκε από την Κεντρική Τράπεζα, σε συνεννόηση με την τρόικα, για την εξυγίανση της Λαικής Τράπεζας.
Το νομοσχέδιο έχει δύο στόχους:

-Να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία της τράπεζας αυτής, και,
-Να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία του κράτους το οποίο θα παρασυρόταν από ορισμένες από τις ζημιές που θα άφηνε πίσω της η Λαϊκή και οι οποίες θα ανέρχονταν στα 6,8 δις μόνον για την αποζημίωση των εγγυημένων καταθέσεων. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το ποσόν που θα χρειάζεται η Κύπρος για την ανακεφαλαιοποίηση μειώνεται από τα 5,8 δισεκατομμύρια στα 3,5 δισεκατομμύρια.
Παγωμένες οι μεγάλες καταθέσεις
Το αρνητικό από την εξυγίανση της Λαϊκής είναι το γεγονός ότι οι μεγάλες καταθέσεις θα παραμείνουν παγωμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως μέχρι και 5 χρόνια μέχρι να γίνει εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας (ακίνητα, δάνεια κλπ) για να εισπραχθούν κεφάλαια για να δοθούν στους μεγαλοκαταθέτες. Ακόμα όμως και με την είσπραξη των κεφαλαίων αυτών οι μεγαλοκαταθέτες θα χάσουν τουλάχιστον το 50% των χρημάτων τους.

Μετοχές- αξιόγραφα κάνουν φτερά

Εκείνοι οι οποίοι θα υποστούν άμεσες ζημιές είναι οι μέτοχοι της Λαικής οι οποίοι πρέπει να ξεχάσουν τις μετοχές τους. Ανέλαβαν ρίσκο και έχασαν, όπως μας ελέχθη χαρακτηριστικά από τραπεζικούς κύκλους.
Χαμένοι επίσης σε σημαντικό βαθμό είναι και οι κάτοχοι αξιογράφων οι οποίοι επίσης θα πρέπει να ξεχάσουν τις επενδύσεις αυτές. Ίσως πάρουν πίσω αριθμό μετοχών της νέας τράπεζας που θα δημιουργηθεί με βάση το νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή.
Η καλή και η κακή: Που πάει, τι
Με βάση το νομοσχέδιο, η Λαϊκή χωρίζεται σε δύο τράπεζες: Την καλή και τη κακή.
Στην καλή θα μεταφερθούν οι εγγυημένες, εξασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και όλες οι άλλες υγιείς τραπεζικές εργασίες της τράπεζας, όπως τρεχούμενοι, κάρτες κλπ. Η καλή τράπεζα θα συνεχίσει να διενεργεί τραπεζικές εργασίες όπως μέχρι σήμερα οι δε εργαζόμενοι την ερχόμενη Τρίτη θα πάνε κανονικά στην δουλειά τους. Στην κακή τράπεζα θα μεταφερθούν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς και οι μεγάλες καταθέσεις οι οποίες δεν είναι εξασφαλισμένες. Δουλειά της κακής τράπεζας είναι να φροντίσει να εισπράξει όλα τα δάνεια, να εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία της, να προβεί σε διακανονισμό με τους χρεώστες οι οποίοι δεν μπορούν για κάποιους λόγους να αποπληρώσουν τα δάνεια τους και γενικά θα φροντίσει για την είσπραξη όσων κεφαλαίων μπορεί ώστε να καταφέρει στο τέλος να ικανοποιήσει όσο μπορεί τις μεγάλες καταθέσεις.
Στο τέλος θα διαλυθεί

Μετά το τέλος αυτής της εργασίας θα αποπληρώσει ανάλογα τους μεγάλους καταθέτες οι οποίοι σύμφωνα με υπολογισμούς θα υποστούν κούρεμα 50% και θα διαλυθεί, αφού θα έχει ολοκληρώσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Σε ότι αφορά τις θέσεις εργασίας, στο παρόν στάδιο δεν θα επηρεασθούν διαβεβαιώνουν τραπεζικοί κύκλοι, αυτό όμως δεν αποτελεί εγγύηση και για το προσεχές μέλλον. Η υγιής Λαϊκή θα συνεχίσει να εργάζεται με το υφιστάμενο προσωπικό, ίσως όμως χρειαστεί να προχωρήσει σε περικοπές για να εξυγιανθεί. Η κακή Λαϊκή αφού θα σταματήσει να έχει λόγο ύπαρξης σε βάθος χρόνου τότε ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού εκείνου που δεν θα απορροφηθεί από την καλή τράπεζα.
Τι θα γίνει αν δεν περάσει

Όπως μας ελέχθη από αρμόδιες πηγές αν το νομοσχέδιο δεν περάσει από τη Βουλή ούτε η Λαϊκή γλυτώνει την άτακτη χρεοκοπία, ούτε οι άλλες τράπεζες ούτε φυσικά και το κράτος. «Η Κύπρος, τόνιζαν, θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, θα χαθούν όλες οι καταθέσεις στην τράπεζα αυτή και φυσικά όλες οι θέσεις εργασίας. Με το σχέδιο εξυγίανσης προστατεύεται το 90% των καταθετών της Λαικής που είναι Κύπριοι και διασώζονται όλες οι θέσεις εργασίας στα αρχικά στάδια».
Πρόνοια του μνημονίου το νομοσχέδιο

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της Λαικής έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό ταμείο και την ΕΚΤ και είναι σύμφωνο με τις πρόνοιες του μνημονίου το οποίο σύμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση με την τρόικα. Ο έλεγχος της κακής τράπεζας θα περάσει στα χέρια του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος θα ενεργεί ως η Αρχή Εξυγίανσης


Πηγή: iefimerida.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India