Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

΄΄Το Χρίσμα'' - Κινηματογραφική Λέσχη Αγίου Νικολάου

|xrisma.jpg
Πέμπτη 21 Μαρτίου
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Το χρίσμα"
δραματική, αστυνομική ταινία
Τον βραβευμένο Αυστραλό σκηνοθέτη Ντέιβιντ Μισό παρουσιάζει την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στις 9.30μ.μ, στο Κινηματοθέατρο REX η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίου Νικολάου.

Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία "Το χρίσμα - Animal Kingdom" κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Σάντανς, έφτασε μέχρι τις υποψηφιότητες των ΄Οσκαρ και εντυπωσίασε όπου προβλήθηκε. Η ταινία είναι παραγωγής Αυστραλίας, 2010 και διάρκειας 112', με πρωταγωνιστές τους Γκάι Πιρς, Τζέιμς Φρέσβιλ, Τζάκι Γουίβερ.

Πίσω από το ρεαλιστικό αστυνομικό δράμα κρύβεται ένα ωμό, κοινωνικά διεισδυτικό οικογενειακό δράμα, που διαδραματίζεται στον υπόκοσμο της Μελβούρνης, όπου εντείνονται οι σχέσεις επικίνδυνων εγκληματιών και της εξίσου επικίνδυνης αστυνομικής δύναμης.



Ο ένοπλος ληστής Πόουπ Κόντυ βρίσκεται υπό διωγμό από μια συμμορία ανορθόδοξων ντεντέκτιβ που τον θέλουν νεκρό. Ο δεύτερος αδερφός του πλουτίζει πουλώντας παράνομες ουσίες (η πραγματική πηγή εσόδων της εγκληματικής αδελφότητας), ενώ ο μικρότερος αδερφός περιηγείται αφελώς σε αυτό τον κόσμο του περιθωρίου. Σε αυτό τον κόσμο καταφθάνει ο ανιψιός τους Τζόσουα. Μετά το θάνατο της μητέρας του, έρχεται να ζήσει με αυτή την παράξενη οικογένεια, υπό το ακούραστο βλέμμα της γιαγιάς του και μητέρας των τριών αδερφών. Ο Τζόσουα γρήγορα θα πιστέψει ότι είναι κι αυτός ένας παίκτης του κόσμου αυτού, μόνο που τελικά θα αποδειχθεί πολύ πιο απειλητικός απ’ όσο φανταζόταν. Όταν θα βρεθεί στο επίκεντρο της κορύφωσης της διαμάχης μεταξύ αστυνομίας και της οικογένειας του, συνειδητοποιεί ότι για να επιβεβαιώσει, πρέπει να καταλάβει πως παίζεται το παιχνίδι και να διαλέξει τη θέση του σ' αυτό το ωμό και βίαιο ζωικό βασίλειο…

Το "Χρίσμα" είναι μια ξεχωριστή περιπέτεια και μαζί ασυνήθιστο αστυνομικό δράμα, με εσωτερικότητα και σκέψη, εξαιρετικές σκηνές κι ένα φινάλε που ολοκληρώνει βιαστικά, αλλά καταφέρνει να λειτουργήσει μέσα στη λογική της ταινίας και να ξαφνιάσει, δεδομένου του ότι ο Τζόσουα αφηγείται την ιστορία της οικογένειας με ψύχραιμο τρόπο από την αρχή. Η Τζάκι Γουίβερ, στο ρόλο της μητέρας , έφτασε στην πεντάδα των Όσκαρ Β’ Ρόλου με μια από τις σπουδαιότερες, λιτές ερμηνείες της δεκαετίας: διυλίζει την εξουσία της μέσα από ένα ορθάνοιχτο, εξεταστικό, αινιγματικό βλέμμα και υπολογισμένες κινήσεις που αποσιωπούν έντεχνα τις αδυναμίες της και τονίζουν τη δύναμη της χειραγώγησης.

Εξαιρετική κινηματογράφηση, μινιμαλιστική αφήγηση και βιρτουόζικες πινελιές αισθητικής μετατρέπουν την ταινία σε αριστούργημα. Μέσα από τα μάτια του ανιψιού βλέπουμε κατάματα την παρακμή της αστικής διαστρωμάτωσης και ηθικής. Ο άγραφος νόμος της σιωπής στην εγκληματική κοινότητα και η στήριξη των μελών της συμμορίας με τελετουργικό "Μαφίας", έρχεται σε σύγκρουση με την ανορθόδοξη καταστολή από το αστυνομικό σώμα. Το φιλμ είναι αρκετά σκληρό, ωμό και πειστικό για να θεωρηθεί πέρα για πέρα αληθινό. Ο Ταραντίνο έχει επηρεάσει την φόρμα του σκηνοθέτη, όχι όμως και το σενάριο, καθώς η αφήγηση ακολουθεί το γραμμικό μοντέλο ανάπτυξης.

Είναι μια μεγάλη ταινία, που θα μείνει ανεξίτηλη στο πέρασμα των χρόνων. Έχει βάθος και πολλά επίπεδα ανάγνωσης ενώ η αργή, σχεδόν ελεγειακή εκκίνηση, αποκτά έναν δαιμονισμένο ρυθμό στη συνέχεια που χτίζει στιβαρά τους χαρακτήρες του "ενεργητικού περιθωρίου" που θα έρθουν σε σύγκρουση. Χαρακτήρες με αδυναμίες και πάθη, λούμπεν προσωπικότητες και από τις δύο πλευρές του νόμου, ευφυέστατοι υπαινιγμοί, και καμία υπερβολή στην απεικόνισή της.

Πρόκειται τελικά, για μια ταινία που οι μυημένοι σινεφίλ θα την κατατάξουν στις καλύτερες της τελευταίας πενταετίας, αλλά και ο μέσος θεατής δε θα δυσκολευτεί στην ανάγνωση (παρά την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και την σπαρτιάτικη προσέγγιση), και θα απολαύσει μια ταινία χωρίς τις προκαταλήψεις και τα κλισέ του είδους.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India