Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Αδιέξοδα παντού, πάμε σε Σύνοδο Κορυφής

Στο κενό πέφτουν όλα τα σχέδια το ένα μετά το άλλο
Αδιέξοδα παντού, πάμε σε Σύνοδο Κορυφής
Πληθαίνουν τα αδιέξοδα για την Κύπρο καθώς το ένα σχέδιο απορρίπτεται μετά το άλλο, ενώ οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις και οι διαρροές έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα στην κοινωνία και πανικό σε χρηματιστήρια, αγορές και επενδυτές. Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Κύπρου δείχνει ότι στοχεύει να "κάψει" σενάρια και εναλλακτικές και να δημιουργήσει ανυπέρβλητα τεχνκά προβλήματα για την επίλυση των οποίων απαιτούνται πολιτικές αποφάσις.
Υπό αυτό το πρίσμα μπορούν να εμηνευτούν οι κινήσεις από όλες τις πλευρές και η διαμόρφωση σεναρίων και προτάσεων οι οποίες ήταν γνωστό ότι δεν θα είχαν την αποδοχή είτε της τρόικας και της Ευρωζώνης είτε θα συναντούσαν ανυπέρβλητα εμπόδια στο εσωτερικό της Κύπρου.
Η επαναφορά του σεναρίου για κούρεμα των καταθέσεων, η διαφαινόμενη διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας και η αβέβαιη προοπτική ακόμα και αν όλα αυτά γίνουν αποδεκτά δείχνει ότι η διαπραγμάτευση διεξάγεται πάνω σε ένα ναρκοπέδιο.
Όσο όμως οι διαπραγματεύσεις καταναλώνουν πολιτικό χρόνο τόσο οι υπόλοιπες χώρες και η τρόικα προετοιμαζονται για να επιβάλλουν τις δικές τους λύσεις.
Η απόφαση της ΕΚΤ να κλείσει τις στρόφιγγες τη Δευτέρα αν δεν έχει υπάρχει συμφωνία για λύση είναι κίνηση η οποία από τη μια σφίγγει τη θηλειά προς την Κύπρο και από τη άλλη θέτει σε εγρήγορση όλους τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς πολιτικής αντίδρασης. Η ΕΚΤ με τον τρόπο αυτό αποποιείται των ευθυνών για την επόμενη μέρα και παραμερίζει, δίνοντας χώρο για διαβουλεύσεις στους ηγέτες.
Παράγοντες των Βρυξελλών υποστηρίζουν πως η σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής είναι θέμα ωρών, καθώς το Eurogroup θα σηκώσει τα χέρια ψηλλα και θα ζητήσει πολιτική κάλυψη για τις αποφάσεις που θα λάβει.
Στο εν τω μεταξύ σε τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά-Αναστασιάδη συμωνήθηκε η μεταβίβαση των δικτύων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνικής συστημικές τράπεζες ή από το ΤΤ.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India