Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Κινηματογραφική Λέσχη Αγίου Νικολάου


_1_1.jpg
Πέμπτη 14 Μαρτίου
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Αρσενικό και παλιά δαντέλα"
κλασική, ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία

Το κλασικό αριστούργημα του Φρανκ Κάπρα, "Αρσενικό και παλιά δαντέλα - Αrsenic and old lace", παρουσιάζει απόψε στις 9.30μ.μ στο Κινηματοθέατρο REX η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίου Νικολάου. Είναι μια θεότρελη μαύρη κωμωδία, με την ανεπανάληπτη ερμηνεία του θρυλικού Κάρι Γκραντ, Αμερικανικής παραγωγής 1944 και διάρκειας 118΄.

Η ταινία αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά ενός δημοφιλούς θεατρικού έργου του Μπροντγουέι. Έξυπνο και γρήγορο σενάριο, πλοκή που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον κι ένα επιτελείο ηθοποιών αντάξιο των ρόλων που ερμηνεύουν! Ο Φρανκ Κάπρα μεταφέρει αυτή τη ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία από το σανίδι στην οθόνη μένοντας πιστός στο θεατρικό της χαρακτήρα.

Αλλάζοντας με δαιμονιώδη ρυθμό θέσεις στην κάμερα του, παίζοντας συνεχώς με τις φωτοσκιάσεις και τα κάδρα του, ο ιταλικής καταγωγής σκηνοθέτης θα καταφέρει να δώσει γρήγορο ρυθμό και υψηλή αφηγηματική ένταση σε μια δίωρη ταινία.
Υπόθεση:

Ένας πρώην αμετανόητος εργένης αποφασίζει να παντρευτεί την αγαπημένη του και την επομένη του γάμου του επισκέπτεται τους εκκεντρικούς συγγενείς του για να ανακοινώσει τα χαρμόσυνα νέα στις γλυκύτατες θείες του. Όταν φτάνει όμως στο πατρικό του σπίτι έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά μακάβριων αποκαλύψεων. Οι γλυκές γριούλες έχουν ένα μακάβριο χόμπι: να δηλητηριάζουν ηλικιωμένους, μοναχικούς κυρίους κι ύστερα να τους θάβουν στο υπόγειο του σπιτιού τους. Τα πράγματα ωστόσο περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν το σπίτι επισκέπτονται ο άλλος αδελφός του μ’ έναν παράξενο πλαστικό χειρουργό….

Ο Κάπρα καταφέρνει δεξιοτεχνικά να χωρέσει πολλά πρόσωπα σε μικρούς χώρους και με την αρωγή των δίδυμων αδελφών Επστάιν στο σενάριο, συνδυάζει την τρυφερότητα με τη μαύρη κωμωδία και την απαραίτητη δόση παραλογισμού. Η πλοκή της ταινίας ρέει με μια ιλιγγιώδη αλληλουχία πανέξυπνων διαλόγων και το κάθε πλάνο λάμπει από την παρουσία του Κάρι Γκραντ. Ο πρωταγωνιστής, με τη στόφα ενός σπουδαίου κωμικού, ξέρει ακριβώς πότε να χρησιμοποιήσει το σώμα του, πότε τις γκριμάτσες του προσώπου του και πότε την αφοπλιστική γοητεία του, κάπου ανάμεσα στην αθωότητα και την διαστροφή, την τρυφερότητα και τον κυνισμό. Ταυτόχρονα απολαμβάνουμε εξαιρετικές ερμηνείες, τόσο από τις δύο θείες (Josephine Hull και Jean Adair, που έπαιζαν και στο θεατρικό έργο), όσο και από τον Raymond Massey, που υποδύεται έναν ψυχοπαθή δολοφόνο, αλλά και τον απίστευτα "κακό" Peter Lorre, που υποδύεται τον πλαστικό χειρούργο.

Μια μακάβρια εξωφρενική παρωδία, που οι περισσότεροι κριτικοί θεώρησαν το υπέρτατο αριστούργημα της γενιάς τους. Μια κωμωδία που από τη στιγμή που ξεκινάει μέχρι και τους τίτλους τέλους της "φρενάρει" μόνο για να συνεχίσει με ακόμη πιο ιλιγγιώδη ταχύτητα μια κούρσα που ισοπεδώνει κάθε γνωστή έννοια συγχρονισμού, ρυθμού και σκηνοθετικής ενορχήστρωσης. Πέρα από ένα τέλειο δείγμα του πώς μπορείς να "διασκευάσεις" ένα θεατρικό έργο χωρίς στην πραγματικότητα να μετακινηθείς από τους τρεις τοίχους μιας θεατρικής σκηνής και χωρίς να χάσεις ίχνος από την αλληλεπίδραση με τους θεατές, το "Αρσενικό και Παλιά Δαντέλα" είναι ένα υπόδειγμα του πως περιστρέφεις γύρω από έναν ήρωα μια παρέλαση απιθανοτήτων, χτίζοντας κάθε σκηνή σαν ένα φιλμ μικρού μήκους, που συνεχίζει με ακόμη περισσότερη ένταση από εκεί που σταμάτησε το προηγούμενο, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα μια ακόμη περισσότερο απολαυστική επόμενη σκηνή.

Μια ξεκαρδιστική ταινία για θεατές κάθε ηλικίας, μια πραγματικά κλασική κωμωδία, για όσους αποζητούν να γελάσουν με την ψυχή τους.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India