Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Τα παιδιά καλωσορίζουν την Ανοιξη

2.jpg
Τα παιδιά της Α΄ Τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου επισκέφτηκαν σήμερα το πρωί, στο γραφείο του, το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρη Κουνενάκη. Τα παιδιά υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους κα. Αθανασίου αναβίωσαν το αρχαίο ελληνικό έθιμο της χελιδόνας, τραγούδησαν «Τα κάλαντα της Άνοιξης» και προσέφεραν ανοιξιάτικα λουλούδια στο Δήμαρχο, στον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής της Α’θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου κ. Κωστή Χριστουλάκη και στους εργαζόμενους του Δήμου.
1.jpg


















"Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, την πρώτη Μαρτίου ή στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, τα παιδιά γυρνάνε στα σπίτια κρατώντας ένα αρθρωτό ομοίωμα χελιδονιού, την «χελιδόνα», και τραγουδούν ένα είδος καλάντων, τα χελιδονίσματα.

Το έθιμο της χελιδόνας, έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
Την «χελιδόνα» σε κάποιες περιοχές την στολίζουν με φύλλα κισσού, που είναι χαρακτηριστικό της αειθαλούς βλάστησης, σε άλλες, με ζουμπούλια ή άλλα ανοιξιάτικα λουλούδια.

Κάποια «χελιδονίσματα» χαιρετίζουν το έαρ, την άνοιξη και απαγγέλλουν στίχους, για να διώξουν τον χειμώνα ή τον τελευταίο μήνα του, τον Φλεβάρη"

«Τα Κάλαντα της Άνοιξης» ή «Τα Χελιδονίσματα» στην Κρήτη:

Ο Μάρτης ήρθε με χαρές και με δροσιές γεμάτος,
όλα τα έχνη τα κακά να μη φανή η φανιά ντως,
όξω ψύλλοι και κοργοί, όφιδες και μποντικοί
κολισαύρες και λιακόνια,
όξω απού τ΄ αφεντικού το στρώμα.
Το χελιδόνι νάρχεται , στο σπίτι να φωλεύγει,
και να του δίδετε θροφή να παίρνει να μισέβγει
να πηαίνει εις την έρημο, να είναι φορτωμένο,
να τρώει να ευφραίνεται κι αυτό το βλοημένο
δώτε και μας τον κόπο μας, ό,τι είναι ο ορισμός σας
και ο Χριστός μας πάντοτε να είναι ο βοηθός σας,
χρόνους πολλούς να ζήσετε, πάντα ευτυχισμένοι
σωματικά και ψυχικά να είστε ευτυχισμένοι .
4.jpg

Ο Δήμαρχος συνομίλησε μα τα παιδιά και τη δασκάλα τους σχετικά με το έθιμο και τις ρίζες του, ευχαρίστησε και συνεχάρη την κ. Αθανασίου αλλά και τα παιδιά για αυτή την τόσο όμορφη πρωτοβουλία τους.

Στη συνέχεια οι μαθητές συνοδευόμενοι από τη δασκάλα τους και γονείς περιδιάβηκαν την πόλη τραγουδώντας τα «Ανοιξιάτικα Κάλαντα», προκαλώντας έκπληξη αλλά και ενθουσιασμό στους κατοίκους
.
Άγιος Νικόλαος, 28-02-2013
Γραφείο Τύπου Δ.Α.Ν.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India