Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Φοβούνται ελληνικό κούρεμα και εκβιάζουν

Οι κεντρικές τράπεζες καθυστερουν τη μετακύληση ελλινικών ομολόγων
Φοβούνται ελληνικό κούρεμα και εκβιάζουν
Η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να ανιοίξει τη συζήτηση για την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με τον εκτροχιασμό των προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την εμπλοκή στην αξιολόγηση από την τρόικα και την πολιτική αστάθεια που ανέκψε στην Ελλάδα οδήγησε τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης να "ξεχάσουν" να ανταλλάξουν παλαιά ελληνικά ομόλογα που κατέχουν με νέα, τα λεγόμενα ANFA.
Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές του Sofokleousin.gr οι κεντρικές τράπες των χωρών που "καθυστερούν" τη μετακύλιση ελληνικών ομολόγων, όπως προβλέπουνν το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο, φοβούνται νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, με εμπλοκή του επίσημου τομέα (OSI) και εκβιάζουν να πληρωθούν νωρίτερα.
Η εξέλιξη αυτή θερείται ιδιαίτερα αρνητική καθώς αν η Ελλάδα υποχρεωθεί, στο διαταύτα- να πληρώσει τώρα €2 δισ. αφενός θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο επικιακό κόστος καθώς θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια για χρηματοδοτήσει τα ομόλογα, θα αυξήσει τις βραχυχρόνιες υποχρεώσεις, θα χαλάσει τις καμπύλες των ομολόγων και θα βγει εκτός σε μια σειρά από στόχους,
 
Σημαντικότερο είναι όμως το γεγονός ότι θα υπα΄ρξει κακό προηγούμενο και κάθε φορά που κάποιος θα συζητά για κούρεμα του επίσημου τομέα θα αθετείται το Μνημόνιο ΙΙ και η Ελλάδα θα καλείται να πληρώσει... 
 
Αν εφαρμοστούν τέτοιες πρακτικές τότε ο πλήρης εκτροχιασμός ακόμα και του προγράμματος δημοσιονομικής προσσαρμογής θεωρείται βέβαιο, το χρέος θα προσλάβε ανεξέλεγκτη δυναμική και η συνέχεια θα είναι εκρηκτική.
Σημειώνεται ότι οι δανειστές της Ελλλάδας, οι χώρες της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι οι κεντρικές τράπεζες των 17 κρατών μελών πρέπει να αντικαταστήσουν ένα μέρος των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους με νέα ελληνικά χρεόγραφα.
Το μέτρο αυτό, γνωστό ως "η μετακύλιση των τίτλων ΑΝFA", αναμενόταν να απελευθερώσει την Ελλάδα από την υποχρέωση να καταβάλει 3,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή χρέους το 2013 - 2014 και 1,9 δισ. ευρώ το 2015 - 2016.
Αλλά η μετακύλιση των ομολόγων έχει σκαλώσει γιατί ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν μήπως αυτό ερμηνευτεί ως άμεση χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφεραν Έλληνες αξιωματούχοι. Υπενθυμίζεται ότι το καταστατικό της ΕΚΤ απαγορεύει ρητά τηνχρηματοδότηση κυβερνήσεων.
Το κενό απειλεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας επειδή οι κανονισμοί του ΔΝΤ απαιτούν η χώρα να είναι πλήρως χρηματοδοτούμενη τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες, ώστε να συνεχιστεί η βοήθεια προς αυτήν.
Σε έκθεσή του τον περασμένο μήνα, το ΔΝΤ προέβλεπε ότι θα δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό 4 δισ. ευρώ στο δεύτερο μισό του 2014 και ότι θα έπρεπε να βρεθεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση για να καλυφθεί.

sofokleousin.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India