Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Βαρύ κλίμα και νέα σενάρια για εκλογές πριν τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών

Βαρύ κλίμα και νέα σενάρια για εκλογές πριν τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών. Καλλιεργείται κλίμα που οδηγεί σε μετωπική σύγκρουση

 
Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται η σημερινή συνάντηση που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί είναι ότι για πρώτη φορά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προανήγγειλε ότι μετά τη συνάντηση θα κάνει δηλώσεις από τα γραφεία του κόμματος και όχι από τα σκαλοπάτια του Μεγάρου Μαξίμου, γεγονός που σηματοδοτεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε στην κατάθεση νέας πρότασης για την ΕΡΤ σύμφωνα με την οποία: Επαναπροσλαμβάνονται όλοι οι εργαζόμενοι για δύο μήνες, γεγονός που επιτρέπει να επαναλειτουργήσει αμέσως η ΕΡΤ, όπως απαιτούν οι εταίροι. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ, θα γίνει επαναξιολόγηση των εργαζομένων οι οποίοι θα επαναπροσληφθούν στο νέο σχήμα. Το τρίτο στοιχείο της κρισιμότητας της αποψινής συνάντησης που εγκυμονεί ακόμη και σενάρια περί ολικής ρήξης, είναι τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν στην κοινή τους συνάντησης σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους αμέσως μετά, προκύπτει ότι στόχος της συνάντηση είναι η κοινή στάση όχι μόνο όχι μόνο για το θέμα της ΕΡΤ, αλλά συνολικά της πολιτικής που ασκείται.

Οργή για την καθυστέρηση εκπομπής σήματος της ΕΡΤ
Ένα σημείο το οποίο έχει προκαλέσει την οργή των δύο αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπίστωση πώς όσα ακολούθησαν από την Κυριακή, είναι σαν να μην έγινε η προηγούμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών!. Θεωρούν το θέμα της ΕΡΤ όχι συντεχνιακό αλλά εξόχως πολιτικό. Ιδιαίτερα ο κ. Κουβέλης, φέρεται να έχει οργιστεί από το γεγονός πώς το Μαξίμου διαρρέει στα ΜΜΕ πώς «για όλα φταίει ο Μανιτάκης» που καθυστερεί και γι΄αυτό το πρωί ζήτησε να έχει μαζί του πλήρη φάκελο με στοιχεία που δείχνουν ότι είναι οι υπουργοί της ΝΔ που καθυστερούν τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να υλοποιήσει το συμφωνημένο σχέδιο των απολύσεων στο δημόσιο.
Από την ΔΗΜΑΡ ζητείται να καταργηθούν η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και η ΚΥΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Νewsit οι πιέσεις στον Φώτη Κουβέλη από το εσωτερικό του κόμματος να μην δεχθεί μεσοβέζικες λύσεις κάθε άλλο παρά έχουν κοπάσει. Το αντίθετο! Κάποιοι του λένε μάλιστα ευθέως: "Μην υποκύψεις! Πάμε για εκλογές!"

Η πλευρά Βενιζέλου έως αυτήν την ώρα κρατά κλειστά τα χαρτιά της και ίσως περιμένει να δει τι έχει να πει στους δυο αρχηγούς ο πρωθυπουργός στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται κάποια ΜΜΕ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν επίσης την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα, αλλά ο πρωθυπουργός δεν την κάνει δεκτή.
Έντονη είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός που επικρατεί και στις κοινοβουλευτικές ομάδες και τα επιτελεία των κομμάτων. Από το ΠΑΣΟΚ διαρρέουν σχόλια που επιρρίπτουν την ευθύνη ενός πιθανού ναυαγίου των διαπραγματεύσεων στον κ. Σαμαρά, λόγω της μη λειτουργίας της ΕΡΤ και τονίζουν ότι η μη συμμόρφωση προς την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ είναι ποινικό αδίκημα.
Λάδι στη φωτιά φαίνεται ότι έριξαν και οι διαρροές περί «διευκρινίσεων», «ερμηνειών» και «οδηγιών» για τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης του προέδρου του ΣτΕ, κάτι το οποίο διέψευσε ο κ. Μενουδάκος (δείτε εδώ).

Σημειώνεται ότι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, επισημαίνουν ότι για να δημιουργηθεί ένας δεν υπάρχει χρόνος για να δημιουργηθεί ένας νέος δημόσιος φορέας ραδιοτηλεόρασης προκειμένου να εκπέμψει σήμα όπως ορίζει η απόφαση του ΣτΕ, καθώς αυτό θα προϋπέθετε την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά - Βενιζέλου το βράδυ της Τρίτης


Επίσης, όπως έγινε γνωστό, το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά σχετικά με το θέμα της ΕΡΤ και την αποψινή συνάντηση. Οι πληροφορίες που διέρρευσαν από το ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν ότι συζητήθηκαν διαφορετικές ερμηνείες της απόφασης της ΕΡΤ που διατάσσει άμεσα την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είπε στον κ. Σαμαρά ότι επιμένει στις θέσεις που έχει και δημόσια διατυπώσει ο ίδιος, αλλά και το ΠΑΣΟΚ με ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι το ΣτΕ διατάζει το άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ, καθώς και ότι η παράταση του κλεισίματος συνιστά παραβίαση αυτής της διαταγής, που δείχνει ασέβεια προς το δημοκρατικό κράτος δικαίου.
Για το θέμα της ΕΡΤ ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είπε στον κ. Σαμαρά ότι στην αποψινή συνάντηση περιμένει προτάσεις, με τις οποίες εκτελείται η διαταγή του ΣΤΕ και θα ανοίγει αμέσως τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ώστε να μην υπάρχουν, πλέον, τριβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και να ξεπεραστεί η πρόσφατη κυβερνητική κρίση. Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να έθεσε στον κ. Σαμαρά και το θέμα της λειτουργίας της κυβέρνησης, το οποίο προτίθεται να επαναφέρει, έτσι κι αλλιώς, στην αποψινή σύσκεψη των τριών αρχηγών.
Προβληματισμός στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ
Σημειώνεται, τέλος, ότι βαρύ ήταν το κλίμα στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη. Μάλιστα, αναπτύχθηκε ο προβληματισμός σχετικά με το πόσο μπορεί να υποχωρήσει ο κ. Κουβέλης, αν μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να συνεχίσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση, ακόμα και αν θα παρίστατο στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών εφόσον δεν άνοιγε η ΕΡΤ. Το τελευταίο ενδεχόμενο αποκλείστηκε από στενούς συνεργάτες του, ο κ. Κουβέλης θα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου, όλα τα υπόλοιπα όμως παραμένουν ανοιχτά.

eklogika.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India