Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Βλέπουν «κυβέρνηση Βενιζέλου με πρωθυπουργό Σαμαρά»

Η εξουσία επανασυσπειρώνει το ΠΑΣΟΚ. Επιστρέφουν στελέχη για να συμμετάσχουν στην αναδιανομή.
Βλέπουν «κυβέρνηση Βενιζέλου με πρωθυπουργό Σαμαρά»
Η προοπτική συνδιαχείρισης της εξουσίας και ουσιαστικότερης συμμετοχής στη διακυβέρνηση της χώρας αποδεικνύεται ισχυρή συνεκτική δύναμη για το ΠΑΣΟΚ. Ενώ επί τρία χρόνια το Κίνημα φυλλορροούσε, οι κεντρόφυγες τάσεις ενισχύονταν  και η ηγεσία του βρισκόταν υπό διαρκή αμφισβήτηση,  η εικόνα αυτή αλλάζει άρδην, μετά τις τελευταίες εξλείξεις που οδήγησαν σε αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και στη συγκρότηση νέου δικομματικού κυβερνητικού σχήματος. Στελέχη που είχαν διαφοροποιηθεί κατά καρούς επιστρέφουν στην κομματική «κοίτη», βουλευτεές οι οποίοι ασκούσαν σφοδρή κριτική στον Βενιζέλο ωμνύουν τώρα στο όνομα του, ενώ αποσκιρτήσαντες ψηφοφόροι «ανακαλύπτουν» ξαφνικά ότι το ΠΑΣΟΚ «είναι εδώ», έχει προοπτικές και αξίζει να υποστηριχθεί.
Ο λόγος  αυτής της ξαφνικής μεταστροφής είναι βέβαια η προοπτική που δημιουργούν η συμφωνία Βενιζέλου-Σαμαρά για αναδιανομή της εξουσίας και το - δυσανάλογο σε σχέση με την εκλογική του δύναμη - «μερίδιο» που αναμένεται ότι θα πάρει το ΠΑΣΟΚ.
Στις τάξεις του Κινήματος επικρατεί η εντύπωση ότι με τους χειρισμούς του ο Ευ. Βενιζέλος πέτυχε το colpo grosso και ότι το επόμενο κυβερνητικό σχήμα  θα είναι περίπου μια «κυβέρνηση Βενιζέλου, με πρωθυπουργό Σαμαρά». Οχι μόνον διότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει πολυάριθμη παρουσία στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά κυρίως επειδή  ο Βενιζέλος και η πλυρά του ΠΑΣΟΚ θα έχουν ουσιαστικά "δικαίωμα βέτο"  στη χάραξη πολιτικής και στη λήψη σημαντικών αποφάσεων.
Δεδομένου ότι περίπου τα 2/3 των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα υπουργοποιηθούν,  όλοι προσβλέπουν σε υπουργικούς θώκους, ώστε να ανεβάσουν το πολιτικό τους «πρεστίζ», να προσελκύσουν ψηφοφόρους και να διασφαλίσουν την επανεκλογή τους.
Στελέχη που είχαν αποστασιοποιηθεί τον τελευταίο καιρό από τον κεντρικό κομματικό μηχανισμό, αλλάζουν τώρα γραμμή πλεύσης και προσπαθούν να επαναπροσεγγίσουν την την Ιπποκράτους, ελπίζοντας ότι θα «αξιοποιηθούν» σε θέσεις  δημόσιων φορές και κρατικών οργανισμών, οι οποίες με τη νέα κατανομή θα  επιμερισθούν στο ΠΑΣΟΚ.
Ανάλογες τάσεις διαμορφώνονται και στις τάξεις των πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ,  οι οποίοι βλέπουν τώρα ότι  τώρα ότι το μέχρι προχθές καταρρέον Κίνημα θα συμμετέχει ουσιαστικά στη διακυβέρνηση της χώρας και θα είναι σε θέση να προσφέρει  ποικίλες «εξυπηρετήσεις».
 Η επιλογή του Ευ. Βενιζέλου να παραμείνει στην κυβέρνηση, διαπραγματευόμενος μια νέα «προγραμματική» συμφωνία ανακατανομής της εξουσίας με τη ΝΔ, αποδεικνύεται λοιπόν όχι μόνον σωτήρια για τη δική του εσωκομματική επιβίωση, αλλά και  κίνηση που μπορεί να «ξαναζωντανέψει» το ΠΑΣΟΚ, ανακόπτοντας την προϊούσα φθορά του και τη συρρίκνωση της εκλογικής του δύναμης.
Χ. ΝΙΑΚΑΣ

sofokleousin.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India