Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η επιστροφή ...

dsinergasia@gmail.com

Σελίδες

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Χαλινάρι στον Σαμαρά και ανασχηματισμός

Τα θέματα που κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα μετα την απόφαση του ΣτΕ. Σε ομηρία παραμένουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ
Χαλινάρι στον Σαμαρά και ανασχηματισμός
Προβλήματα... ερμηνειών αφήνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ, αφού απέτρψε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και έδωσε τη βάση για την επίτευξη κυβερνητικής συναίνεσης. Ο πρωθυπουργός αποφεύγει να υπαναχωρήσει δημοσίως, οι κκ Βενιζέλος και Κουβέλης κέρδισαν τη μάχη της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ και τώρα ξεκινά το παζάρι για το πως και πότε. Παράλληλα η πολιτική ατζέντα που καθορίστηκε έχει υψηλά τον ανασχηματισμό και την ουσιαστική πλέον συγκυβέρνηση. 
Με τα νέα δεδομένα το μείζον πολιτικό διακύβευμα για τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη είναι ο περιορισμός της αυτονομίας του Αντώνη Σαμαρά και η ανακοπή της επέλασης της Νέας Δημοκρατίας στον κρατικό μηχανισμό. Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς θέλει μεγαλύτερη εμπλοκή των εταίρων και επιμερισμό της ευθύνης αλλά προσπαθεί να διαμορφώσει ειδικές ζώνες όπου οι άλλοι αρχηγοί δεν θα παρεμβαίνουν.
 Νέος γύρος πολιτικών εξελίξεων αναμένεται την Τετάρτη, όποτε και θα κριθεί αν επιτυγχάνεται το modus vivendi στα επιμέρους θέματα που αφήνει ανοιχτά το ΣτΕ καθώς και στον επανακαθορισμό του επιπέδου της κυβερνητικής συνεργασίας. Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες υπογραμμίζουν την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, προσπαθώντας να ποδηγετήσουν τις πολιτικές εξελίξεις.
Ετσι τώρα σε εξέλιξη βρίσκεται ένα νέο πολιτικό μπρα-ντε-φερ των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση για τις εξουσίες και τη νομή της κυβερνητικής πίτας. 
Η απόφαση του ΣτΕ αν ήταν καθοριστική για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου διατηρεί σε κατάσταση ομηρίας τους εργαζομένους της ΕΡΤ παραδίδοντας την τύχη τους στον διαχειριστεί που θα οριστεί.
Αν η όλοι αποδεχθούν την ερμηνεία του ΣτΕ και γίνει αποδεκτή η πρόταση Σαμαρά για το νέο μοντέλο τότε θα κληθεί νέα προσωπικότητα και όχι ο Γκίκας Μάναλης για τη θέση αυτή, ενώ τον τελευταίο λόγο δεν θα έχει ο Γιάννης Στουρνάρας αλλά οι πολιτικοί αρχηγοί.
Ολα αυτά υπό την σκιά των πολιτικών παρεμβάσεων της Ευρώπης που άσκησε έντονες πιέσεις τα τελευταία 24ώρα προκειμένου να αποσοβηθεί το ενδεχόμενο ενός εκλογικού «ατυχήματος», που θα λειτουργούσε ως τροχοπέδη στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.
Βενιζέλος και Κουβέλης... για Σαμαρά
Στην ανάγκη να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία και η λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης στάθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός φάνηκε να «καταλαβαίνει».
«Το βασικό ζήτημα, είναι η προγραμματική βάση της Κυβέρνησης Συνεργασίας. Οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία μιας τρικομματικής κυβέρνησης που βασίζεται στην καλόπιστη θεσμική ισοτιμία των κομμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως «δεν είναι όμως η ΕΡΤ το μόνο ή το βασικό αντικείμενο».
Τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων «χωρίς προχειρότητες και αντιφάσεις» και ζήτησε «από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση του ΣτΕ και να κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις που επιτρέπουν στην κυβέρνηση αυτή να επαναθεμελιώσει την ύπαρξή της».
«Ο πρωθυπουργός πρέπει να θέσει αμέσως σε συνολική εκκίνηση τη λειτουργία της ΕΡΤ και από εκεί και πέρα οι αναδιαρθρώσεις και ο εξορθολογισμός να δρομολογηθούν», υποστήριξε ο Φώτης Κουβέλης. Ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ στάθηκε στο ότι συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ανάγκη της κοινής λειτουργίας των τριών κομμάτων στο πλαίσιο της κυβέρνησης. Κάλεσε δε τον Αντώνη Σαμαρά να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ.

sofokleousin.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India